Äskettäin mediassa on vahvasti ollut esillä huhu Philippe Coutinhon ja N’Golo Kantén vaihtokaupasta. Tämän näkökulman otsikkoa tarkastelemalla voidaan varmasti päätellä, kumpi olisi mielestäni voittaja suorassa vaihtokaupassa. Olisiko Coutinho hyvä pelaaja Chelsean on mielestäni varsinainen kysymys. Tarkastellaan.

Philippe Coutinhon ura on ollut niin sanotusti alamäkeä Barcelona-siirron jälkeen. Kaukana ovat muistot Anfieldilta, missä Coutinho keräsi paljon tehoja sen aikaisen heavy metal -jalkapallon keskiössä. Suolaa haavoihin tuli kun Barcelona ilmoitti, että brassiväkkärälle ei ole käyttöä tällä kaudella. Kohtalona laina Bayern Müncheniin. Osto-optio jää mitä ilmeisemmin kuitenkin käyttämättä, ja Barcelonassa ei tunnu olevan tilaa. Minne mennä on hyvä kysymys. Vielä parempi on, onko Philippe Coutinhon taso laskenut?

Arvon romahdus

Transfermarkt-sivuston mukaan Coutinhon markkina-arvo olisi 60 miljoonan euron hujakoilla. Kaukana, kaukana Barcan maksamasta summasta. Tämä kausi on kuitenkin ollut eri mittareilla varsin onnistunut Bayern Münchenissa. Coutinhon “radar” näyttää jopa erinomaiselta hyökkääväksi keskikentäksi. Pitää toki muistaa, että numerot kokevat yleensä pienen inflaation Bundesliigan hyökkäävän luonteen takia:

StatsBomb

@StatsBomb
Philippe Coutinho, Bayern Munich 2019-20.

*intense thinking face*

Mitä voimme tästä päätellä

Coutinho luo maaliodottamaa melkein 0.50 ottelua kohden. Joka toisessa ottelussa käytännössä olisi syytä odotttaa, että verkko heiluu kaiken muun pysyessä samana. Siihen kylkeen kun lisätään, että Coutinho luo noin 0.22 avoimen pelin syöttöodottamaa ottelua kohden, niin aletaan puhumaan erinomaisista numeroista hyökkääväksi keskikentäksi. Coutinhon olisi siis samalla vauhdilla syytä saada tehomerkintä noin 70 prosenttissa otteluista. Ei paha.

Coutinho laukoo paljon, mutta laukaukset ovat enimmäkseen hyviltä tonteilta. Coutinho kykenee myös loistavan tekniikkansa ja upean kehonkontrollinsa ansiosta vastaanottamaan paljon kosketuksia boksissa. Missä mättää?

Identiteettikriisi

Coutinhon tapauksessa ongelma on monimutkainen. Ensimmäiseksi pitää mielestäni selvittää, mikä on Coutinhon rooli? Tässä tulee melkein vanha “jack of all trades, master of none” sanonta mieleen. Erikoisosaamiselle on aina tarvetta. Mikä on siis Coutinhon paras pelipaikka? Onko Coutinho kymppi, kasi vai kenties laitahyökkääjä? Jokaisella valmentajalla tuntuu olevan oma näkemyksensä.

Barcelonassa alkuperäinen ajatus taisi olla, että Coutinho korvaa joko Neymarin tai Andrés Iniestan. Hänellä oli ominaisuuksia molempiin rooleihin. Suojaa kahdella tontille ja Ousmane Dembélé vielä kaveriksi kylkeen ottamaan paineita pois. Mikä voisi mennä pieleen? Lyhyesti sanottuna kaikki. Coutinho ei lopulta korvannut kumpaakaan.

Yksi osa vastausta piilee Lionel Messin pelitavan muuttumisessa. Neymarin siirron jälkeen Messistä tuli enemmän peliä tekevä hahmo. Ikää alkaa tulemaan väistämättä enemmän ja Messi tekee vähemmän töitä nykyään. Messi ei myöskään enää viihdy varsinaisesti laidalla. Hypätään eteenpäin.

Philippe Coutinho viihtyy samoilla alueilla, mutta hänen preferenssinsä ovat vasemmalla puolella. Se komea kierteinen pallo takakulmaan. Olemme nähneet sen niin usein. Kyseinen pallo videossa ei mene takakulmaan, mutta se on komea näyte Coutinhon potkutekniikasta. Välillä uppoaa muuallekin.

Premier League

@premierleague

Premier League

@premierleague
Is there a finer sight than a long-range 🚀 going in off the bar?

Answer: No.

How about this one from @aguerosergiokun... 😍
After another delicious example of an 'in off the bar' screamer?

@Phil_Coutinho is happy to oblige... 🙌

Puuro on parempaa keittiössä tarjottuna

Barcelonassa ei siis löytynyt selkeää roolia. Kokonaisuus puuroutui. Kasina Coutinho on Barcelonan pelitapaan liian aggressiivinen. Pallosta halutaan pitää parempaa huolta ja tempo on hitaampaa. Coutinho jäi vähän oudoksi linnuksi. Hän katkoo paljon syöttöketjuja ja hidastaa ajoittain pallon liikuttelua, mikä voi olla vahvuus tai heikkous ottelun kuvasta riippuen. Joskus se voi turhauttaa varsinkin laitapakkeja ja viedä leveyttä pelistä. Toisinaan jalalle löytyy tilaa ja aika pysähtyy.

Münchenissa Coutinhon parhaat ottelut ovat tulleet hyökkäävänä keskikenttänä, luvalla liikkua. Monet varmasti muistavat hänet parhaimmillaan Liverpoolissa. Uiskentelee taskuissa. Pieni harhautus olkapäällä, siirto sivuun ja vastustaja on rullattu. Kaunista.

Ongelmana on, että nykyään harva joukkue suosii enää Coutinhon tapaista kymppipaikan pelaajaa. Se rajoittaa paljon. Kevin de Bruyne sekä Bruno Fernandes ovat huomattavasti työteliäämpiä.

Entä Chelsea?

Leikitään hetki ajatuksella Coutinhosta Chelseassa. Hyvin laukova, rohkenenko sanoa suorastaan seksikäs jalkapalloilija. Esteettisyys on huikaisevaa parhaimmillaan. Plussaa olisi varmasti, että Frank Lampardia ei pahemmin kiinnosta, jos tekee mieli laukoa paljon. Chelsea voisi samalla siirtyä pysyvästi 4-2-3-1 ja 3-4-2-1-muotoihin. Lampard rakastaa hyökkääviä keskikenttiä. Luulisi Coutinholle löytyvän roolia?

Varmasti löytyisi. Yhtälö ei tule kuitenkaan ilman ongelmia. Molemmissa ryhmityksissä on käytännössä kaksi tonttia, joilla Coutinho voisi pelata. Ennen kuin joku alkaa soittamaan suuta niin haluan huomauttaa, että se on karkeasti sanottuna. Kiitos.

Homman nimi on, että tällä hetkellä kilpailijoina kyseisille pelipaikoille ovat Willian, Mason Mount, Christian Pulisic, Ross Barkley sekä Ruben Loftus-Cheek. En laske Callum Hudson-Odoita mukaan koska hän on eri profiilin pelaaja. Leveä laitahyökkääjä. Pulisic ja Willian osittain toki myös. Ai niin. Uusi poika Hakim Ziyech tulee vielä vahvistamaan rivejä Ajaxista.

Kaikella kunnioituksella väitän, että pelintekijöitä ja ahnaita laukojia alkaa löytymään tarpeeksi. Coutinho-Mount-Ziyech trio laukoisi kaiken lisäksi varmasti 20 kertaa boksin ulkopuolelta ottelua kohden. Se olisi pitkällä tähtäimellä itsemurha, vaikka joku ikoninen hetki tulisikin. Kokonaisuus kärsii.

Tämä tarkoittaa, että Coutinho kilpailisi peli-ajasta oikeastaan suoraan Lampardin kultakimpaleen Mason Mountin kanssa. He ovat monessa mielessä hyvin samantyyppisiä pelaajia.

 

Mount jää jälkeen kaikissa tilastoissa karvan verran, mutta otetaan huomioon sellainen pieni seikka, että hän on kuusi vuotta nuorempi. Paljon aikaa kiriä kiinni. Chelsea ei ole myöskään lähes yhtä valmis kokonaisuus kuin Bayern München. Mestarien liiga osoitti tämän, joten Coutinhon numerot ottaisivat varmasti pienen kolauksen kohti Mountin lukemia.

Klassikkokamaa

Coutinho voisi olla muissa olosuhteissa kelpo hankinta jollekin jopa 70 miljoonalla eurolla, mutta hän ei missään nimessä ole Kantén uhrauksen arvoinen. Kanté on loukkaantumisista huolimatta maailman paras puolustava “box-to-box” pelaaja. CV puhuu puolestaan. Mestaruuksia on kertynyt muutamia: Leicester, Chelsea ja Ranska.

Tässä argumentti oikeastaan piilee. Philippe Coutinho on erittäin hyvä, jopa loistava hyökkäävä keskikenttä. Hänen profiilinsa sopii tietyllä tapaa hyvin Valioliigaan murtamaan syvällä makaavia joukkueita, puolustusblokkeja. Coutinho viihtyy ahtaissa väleissä ja hänellä on upea laukaus. Yksi sijoitus takakulmaan ja ottelun kuva muuttuu täysin pattitilanteesta. Ratkaisuvoimaa ei voi kiistää.

Hänelle ei kuitenkaan ole välttämättä saatavilla selkeää roolia tai systeemiä, joka tukisi häntä parhaalla mahdollisella tavalla. Kaiken lisäksi hän ei ole maailman paras prässäämään. Siitä on annettava pientä etua Mountille. N’Golo Kanté on sitä vasten maailman paras omassa roolissaan. Hänet voi oikeastaan syöttää systeemiin kuin systeemiin. Toki tietyissä olosuhteissa hänestäkin saa enemmän tehoja irti. Jokaisesta voi saada. Se riippuu managerin arvioista ja näkemyksistä. Ei ole ainoastaan yhtä totuutta.

Kysyn kuitenkin, että kuka hänet korvaisi? Niinpä.

Toinen pelaajista tuntuu aiheuttavan jokaiselle joukkueelleen päänvaivaa ja toinen tuntuu ratkaisevan jokaisen ongelmia. Tämä ei tietenkään ole niin mustavalkoista, mutta en keksi argumenttia Kantésta luopumiselle. Myönnettäköön, että Coutinhon kausi on kenties ollut jopa tietyssä mielessä parempi kuin Kantén vastaava. Se ei kuitenkaan muuta lopulta mitään.

Jos Chelsea mielii kilpailla kunniasta, ei ole yksinkertaisesti järkevää myydä tai vaihtaa omaa arvokkainta tai toiseksi arvokkainta palasta muualle. Ei jatkoon on oma tuomio.