Muutama ottelu on ehtinyt vierähtää, mutta sunnuntai tarjoaa Valioliigan suurkuluttajille varsinaista herkkua. Ohessa pohdintoja peleistä.

Harakoiden epävakaa lento

Harakat palaavat tauolta varsin suotuisista lähtöasetelmista. Newcastle majailee sijalla 14. sarjataulukossa ja pelattuja otteluita on kasassa yksi vähemmän. Jos syvällisiä tilastoja tutkii on tarina toinen. Joukkue on ylisuorittanut rajusti ja se lienee myös vahvin sekä tarkin argumentti sille, miksi Steve Brucen ei kannata jatkaa uuden projektin peräsimessä. Meno ei ole yksinkertaisesti kestävää.

Epävarmoja nimiä Sheffield otteluun ovat veljekset Matthew ja Sean Longstaff sekä seuran pitkäaikainen luottoratsu Matt Ritchie. Tuntuvia poissaoloja jokainen, koska materiaali ei ole maailman levein. Kaiken lisäksi loppukaudesta enemmän vastuuta kerännyt Dwight Gayle lienee myös poissa.

Newcastlen peli ei ole missään nimessä ollut kauden aikana silmiä hivelevää, mutta jonkinlainen tasapaino on tuntunut löytyvän 4-2-3-1-muodolla. Jonjo Shelvey rakentaa peliä pohjalta ja Isaac Hayden on tasapainottava pelaaja hänen vieressään. On mielenkiintoista myös nähdä löytyykö Nabil Bentalebille vielä käyttöä kauden aikana.

Odotettu avaus Sheffield Unitedia vastaan:

Dubravka
Manquillo-Schär-Lascelles-Fernandez.Rose
Hayden-Shelvey
Almiron-Saint-Maximin
Joelinton

Sheffieldin tilannekatsaus

Sheffield Unitedin avausottelun tauon jälkeen ei mennyt putkeen ja tuloksena oli pisteiden jako Aston Villaa vastaan. Kaiken lisäksi voi sanoa Villan olleen parempi joukkue, mikä huolestuttaa hieman.

Sapluuna pysyy totuttuna Newcastlea vastaan, mutta on syytä kohtapuolin alkaa odottamaan hieman kierrätystä. Materiaali ei tule näillä ehdoilla kestämään montaa ottelua lisää, mikä saattaa tarkoittaa outoja kokeiluja tai vaihtoehtoisesti loukkaantumisia.

Positiivinen paluu

Aston Villa taisteli itselleen elintärkeän pisteen putoamistaistelua ajatellen. Joukkueen peli näytti merkittävästi paremmalta John McGinnin kanssa, mikä ei varmasti tullut yllätyksenä kenellekään.

Tällä kertaa vastaan tulee Chelsea ja kaikki muu kuin tappio olisi pieni ihme. Joukkue kykenee kuitenkin luomaan tekopaikkoja, ja jos oma puolustus säilyy tiiviinä, niin voi ottelusta tulla varsin miellyttävä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

shake

@MishraAbhiA
Inspired by @SanchoQuinn, I have made data profiles for @ChelseaFC and @AVFCOfficial ahead of the matchup to look out where they press, touch, tackle, and who are the danger players. Enjoy!

Lontoossa tapahtuu

Yksi sarjan viihdyttävimmistä joukkueista tekee myös paluun tänään, kun Chelsea “matkustaa” Aston Villan vieraaksi. Erityisen mielenkiintoisen ottelusta tekee nuori Billy Gilmour.

Jorginholla on korttitili täynnä, joten on todennäköistä, että Gilmour pääsee pelaamaan, sillä hän on käyttänyt aikaisemmat saumansa mallikkaasti. Gilmour skannaa ympäristöä ja peliä hyvin. Puolustussuuntaan muistuttaa hän terrieriä.

On myös kiinnostavaa nähdä Christian Pulisic tositoimissa pienen tauon jälkeen. Pulisic tuo kaivattua haastovoimaa laidoille. Frank Lampard on joutunut hieman pakon sanelemana peluuttamaan kymppejä tai ei niin ideaalia hyökkäystasapainoa. Tuloksia on tullut joka tapauksessa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

ExpectedChelsea

@ExpectedChelsea
Stylistically, Timo Werner is perhaps the closest player in Europe to Mohamed Salah. Two terrific wide attackers with a great eye for goal who are consistent threats in and around the box.

Vaikuttaa siltä, että Chelsea pystyy palaamaan 4-2-3-1-muotoon pysyvästi ja näemme Pulisicin yhdessä Mason Mountin sekä Willianin kanssa. Joukkue on tasapainoinen ja maaliodottamaa lienee tulossa kiitettävästi.

Odotettu avaus Aston Villaa vastaan:

Kepa
Azpilicueta-Rüdiger-Zouma-Alonso
Kanté-Gilmour
Willian-Mount-Pulisic
Abraham

Don Ancelotti

Carlo Ancelotti tuli ja toi uusien tuulien viehätyksen Evertoniin. Joukkue on pelannut enimmäkseen erinomaisesti ja Richarlison sekä Dominic Calvert-Lewin ovat olleet hyvässä vireessä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

SCOUTED

@scoutedftbl
Dominic Calvert-Lewin, pre Carlo Ancelotti:

• 16 appearances and 10.6 nineties
• 25 shots and 4.5 total xG
• 5 goals scored

Dominic Calvert-Lewin, under Carlo Ancelotti:

• 10 appearances and 9.8 nineties
• 37 shots and 7.2 total xG
• 8 goals scored

Joukkue kärsii edelleen loukkaantumisista, mutta André Gomesin kuntoutuminen tarkoitti ylimääräistä vaihdetta peliin. Gomesin syöttövalikoima on laaja ja hänen raaminsa on iso. Se edesauttaa keskikentän tiiviyttä.

Odotettu avaus Liverpoolia vastaan:

Pickford
Coleman-Keane-Holgate-Digne
Sidibé-Davies-Gomes-Sigurdsson
Calvert-Lewin–Richarlison

Mestarin elkein

Viime kausien objektiivisesti katsottuna paras joukkue palaa myös kehään. Mestaruus palaa vihdoin Liverpooliin pitkän tauon jälkeen. Vielä on kuitenkin muutama mutka edessä.

Ei ole järkeä puhua sen enempää Liverpoolista, koska sapluuna alkaa olemaan kaikille entuudestaan tuttu. Löytyy maailmanluokan laitahyökkääjät ja sopiva kärki heidän väliin. Löytyy myös äärettömän työteliäs ja pallovarma keskikenttä sekä maailman paras hyökkäävä laitapakkipari. Luovuus tulee laidoilta.

Liverpool kykenee laadukkaaseen jalkapalloon hitaissa hyökkäyksissä ja joukkue luo tarpeeksi ottelua kohden eteenpäin. Todellinen voimavara on kuitenkin suunnanmuutospeli sekä joukkueen uskomattoman hyvin organisoitu vastaprässi.

Merseysiden derby olisi tietenkin hienoa viedä tyylikkäästi kotiin ja tarttua kannusta toisella kädellä. Lopulta ottelulla ei kuitenkaan ole “merkitystä” isossa kuvassa. Molemmat pelaavat toki kunniasta ja kerskumisoikeuksista. Liverpool on tasavarma suorittaja ja tuntuu yleensä kaivavan tarvittavat marginaalit jostain. Se on mestarin merkki.

Odotettu avaus Evertonia vastaan:

Alisson
Alexander-Arnold–Gomez–van Dijk-Robertson
Henderson-Fabinho-Wijnaldum
Salah-Firmino-Mané