30 pitkää vuotta on kulunut siitä, kun Liverpool voitti viimeksi Englannin pääsarjan. Lause on helppo kirjoittaa, mutta sen sisäistäminen on huomattavasti vaikeampaa. 30 vuotta saattaa olla ihmiselle elinikä, 30 vuodessa saattavat maat ja kaupungit nousta, sekä romahtaa. Itse en ole vielä edes ollut tällä kivellä, joka kelluu avaruudessa 30 vuotta.

Usein puhutaan siitä, miten Sir Alex Ferguson ja Manchester United päättivät Liverpoolin pitkään kestäneen valtakauden. Harvemmin puhutaan siitä kollektiivisesta traumasta, jota Liverpoolin kaupunki sekä jalkapalloseura joutuivat todistamaan. Hillsborough oli tragedia. Tämä mestaruus oli itse jalkapalloa suurempi ja toi vihdoin balsamia haavoille.

Joukkueen kapteeni

Jordan Henderson syntyi vain muutama viikko edellisen mestaruuden jälkeen. Sunderlandin kasvatti siirtyi Liverpooliin vuonna 2011, mutta kaikki ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Kun Jordan täytti 22 vuotta, oli hän ison valinnan edessä. Liverpool tiedotti, että hänelle ei ollut käyttöä enää, ja että hänen olisi syytä siirtyä Fulhamiin. Se oli raskas kolaus nuorelle pojalle.

Itkun, useiden käänteiden ja pitkän, isälleen soittaman puhelun jälkeen päätti Jordan Henderson kuitenkin jäädä taistelemaan pelipaikastaan Liverpoolissa. Loppu on historiaa.

On mielenkiintoista miettiä kuinka iso merkitys yhdellä valinnalla saattaa olla kaikkien maailman tapahtumien keskellä. Joskus yhtälöä on mahdotonta selittää. Henderson on kuitenkin tänä päivänä Liverpoolin kapteeni ja yksi sen tärkeimmistä pelaajista. Hän on ehtinyt nostaa Mestarien liiga -pystin sekä kohta Valioliiga-kannun.

Rekrytointi

Ihailen suunnattomasti Liverpoolin työtä 2010-luvulla kulisseissa. FSG, Michael Edwards, dataan panostaminen ja itse rekrytointi. Asioita on tehty oikein.

Fenway Sports Group on iso osa menestystä ja kaikki alkoi oikeastaan vuonna 2012. Louis van Gaal oli lähellä tulla Liverpoolin uudeksi manageriksi, mutta lopulta seura päätyi Brendan Rodgersiin. Tapahtuma, mikä muuttaisi jälleen historian kulkua.

Vaikka Rodgers ja Edwards loivat pohjan Liverpoolin menestykselle, oli heillä kuitenkin erimielisyyksiä. Rodgersin mielestä valmentaja on yhtä kuin urheilutoimenjohtaja ja hän ei välttämättä arvostanut Edwardsin roolia. Heidän suhteensa muuttui riitaisaksi. Toisaalla oli Dortmundin valmentaja Jürgen Klopp tottunut työskentelemään urheilutoimenjohtaja Michael Zorcin kanssa. Seuraava askel muuttaisi historian kulkua jälleen.

Jürgen Klopp

Jürgen Klopp palkattiin Liverpoolin peräsimeen vuonna 2015. Hänen suhteensa Michael Edwardsiin on hyvä ja itsestäänselvä. Klopp arvostaa Edwardsin data-painotteista filosofiaa, joka yhdistyy kauniiseen pakettiin FSG:n “moneyball-filosofian” kanssa, ja tiimi hyödyntää tilastoja löytääkseen arvoa ja oikeita palasia siirtomarkkinoilta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

John Burn-Murdoch

@jburnmurdoch

John Burn-Murdoch

@jburnmurdoch
7) And it’s not just rapid open-play moves — Liverpool have also made huge strides in how they deal with set-pieces, both in attack and defence:
• League’s second highest scoring rate from set-pieces
• One of league’s lowest conceding rates
• Man City markedly worse on both
8) Lastly, Liverpool’s excellence in the transfer market.

Here are fees paid & minutes played by new signings since Klopp came in.

Liverpool’s spending clusters to the right: players who slotted straight into the team & stayed there. Many more transfer "misses" for other sides.

Edwardsin ensisijainen tehtävä on avustaa Jürgen Kloppia siirtomarkkinoilla, mutta hän vastaa myös seuran strategisesta suuntauksesta, ja on organisoinut myös Liverpoolin akatemian uuteen uskoon. Polku edustusjoukkueeseen on selkeä ja Klopp kiittää siitä muun muassa Trent Alexander-Arnoldin muodossa.

Jos peilataan hetki kaikkia hankintoja Kloppin aikakaudella, niin voi harvaa pitää floppina. Joukkue on vahvistunut muun muassa Virgil van Dijkilla, Mohamed Salahilla, Sadio Manélla, Fabinholla, Georginio Wijnaldumilla, Andrew Robertsonilla, Alissonilla ja lista jatkuu.

Kaikki hankinnat eivät ole välttämättä olleet näyttäviä ensisilmäyksellä ja on helppoa puhua niiden toimivuudesta jälkikäteen. Kuka esimerkiksi uskoi Wijnaldumin ja Robertsonin osoittautuvan näin hyviksi hankinnoiksi?

Hankinnat ovat kuitenkin olleet osa isompaa suunnitelmaa ja ne ovat täyttäneet valmentajalle halutun funktion. Vihdoinkin lähestytään vastausta kysymykseen; miksi Liverpool on mestari?

Filosofia ja sen muutos

Jürgen Klopp loi maineensa Dortmundissa ”heavy-metal-jalkapallolla”. Hän sekä Ralf Rangnick mullistivat tietyllä tapaa saksalaisen jalkapallon. Molempien joukkueet prässäsivät ja pelasivat armottomalla intensiteetillä. Samalla Saksassa muovautui termi “gegenpress”, mikä on itse asiassa yksi modernin jalkapallon tärkeimpiä konsepteja ja iso syy Liverpoolin menestyksen takana. Vastaprässi.

Monet modernit valmentajat haluavat ottaa korkealta kiinni ja voittaa pallon mahdollisimman nopeasti takaisin. Paras esimerkki on mahdollisesti Man Cityn nykyinen päävalmentaja Pep Guardiola. Kloppin lähestymistapa on kuitenkin ainutlaatuinen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

Yleinen dogma prässäämisen ja pelin filosofian suhteen on ollut, että enemmän pallonhallintaa johtaa useampaan mahdollisuuteen ja sitä kautta useampaan maaliin. Jürgen Klopp näki kauneutta muualla ja päätti leikata pois välikäden.

Hänelle vastaprässi on yksi olennaisimpia osia koko hyökkäystä. Liverpool metsästää laumassa ja varsinkin keskikenttä raataa valtavasti Roberto Firminon johdattaman puolikorkean tai korkean prässin mukana. Liverpoolin keskikentästä ja muodosta on todella haastava pelata läpi ja joukkue voittaa melkein jokaisen kakkospallon. Avainasemassa on siis erinomainen kunto sekä älykkyys.

Tähän, kun yhdistää järkevämmän lähestymisen pallonhallintaan ja siitä muodostuva energiansäästö, niin alkaa paketti näyttämään erinomaiselta.

Muutos

Dortmundin sekä Liverpoolin alkuaikoina joukkue juoksi kuin riivattu, mikä johti myös useaan lihasvammaan, varsinkin takareisivammat olivat yleisiä. Klopp sai osakseen kritiikkiä Raymond Verheijeniltä, mikä oli seuraava merkittävä muutos historiassa. Voi joko antaa kritiikin tuhota tai ottaa opikseen. Usein ego vie voiton, mutta Klopp sekä Liverpoolin organisaatio tutkivat, mitä he pystyisivät tekemään paremmin.

Merkittävä muutos on ollut, että Liverpool ei enää iske päälle kuin yleinen syyttäjä. Joukkue aloittaa nykyään enimmäkseen prässäämisen hieman hitaammin ja alkaa nostamaan kierroksia 15-20 minuutin kohdalla, kun pelaajat ovat lämpimiä. Yleensä muiden joukkueiden intensiteetti prässistä on kadonnut tässä kohtaa, mutta Liverpool on vasta pääsemässä käyntiin.

Poikkeuksia toki on kuten Mestarien liiga-ottelu Barcelonaa vastaan Anfieldilla, missä joukkue repi ja raastoi koko ottelun. Liverpool pelasi hurmiossa. Lähestymistavan muutos on vain yksi lukuisista esimerkeistä miksi Liverpool on mestari.

Samalla luo Liverpool 91% kaikista tilanteistaan joko laitapakkien tai kärkikolmikon kautta. Tämä lukema on korkeampi kuin millään muulla joukkueella Euroopan huippusarjoissa viimeisen viiden vuoden aikana.

Samalla on joukkueen keskikenttä rakennettu poikkeuksellisesti. Tarkoituksena on tuoda kontrollia, tasapainoa sekä energiaa. Liverpoolin keskikentän ei ole tarkoitus luoda, vaan kompensoida rakennetta.

Maailman paras pelaaja?

On vaikea löytää tasapainoa jalkapallosta puhuttaessa sekä myös itse jalkapallokentällä. On helppoa sortua puhumaan yksilöistä ja on yhtä lailla helppoa sortua puhumaan systeemistä, vaikka yksilöt ja kollektiivi ratkovat pelejä. Kaikessa on kyse tasapainosta.

Minkä takia Liverpool on mestari on tasapaino. Tasapaino kentällä ja tasapaino kentän ulkopuolella. Joukkueella on riveissään kenties maailman tämän hetken paras maalivahti Alisson. Joukkueella on myös riveissään kenties maailman paras kenttäpelaaja, jonka nimi ei ole Lionel Messi.

Klopp halusi uuden Mats Hummelsin Liverpooliin. Pelaaja, joka on rauhallinen, erinomainen pääpelaaja sekä erinomainen syöttelijä. Hahmo joka huokuu rauhallisuutta, johtajuutta ja joka kykenee nostamaan kaikkien tasoa ympärillään. Virgil van Dijk on tätä ja paljon enemmän.

On helppoa nähdä kuinka erinomainen van Dijk on katsomalla herran tekemistä. On myös helppoa nähdä kuinka erinomainen van Dijk on katsomalla hänen tilastojaan. Olen nähnyt van Dijkin pelaavan livenä taktisesta kuvakulmasta ja arvostus häntä kohtaan nousi entistä enemmän.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

StatsBomb

@StatsBomb
Virgil van Dijk, Liverpool 18-19.

You should be very careful when using stats to evaluate centreb-

****ING HELL.

Sijoittuminen, kommunikaatio, puolenvaihdot ja jopa lämmittely tekivät ison vaikutuksen. Virgil van Dijk huokuu rauhallisuutta ja hänen ympärillään on tietynlainen aura. Sitä on vaikea kuvailla, mutta hänen energiansa ylettyi katsomoon asti. Hän on mies jonka haluaa vierelleen, kun lähtee sotaan.

Miksi Liverpool on mestari?

Liverpool on mestari, koska seura antoi ohjat viisaille henkilöille, joilla oli selkeä visio prosessista. Liverpool on mestari, koska joukkueella on lukuisia vaihtoehtoja pelissään ja tekee keskimäärin todella paljon parempia ratkaisuja kuin vastustajansa. Liverpool on mestari kentällä ja sen ulkopuolella.

Yksi eniten kuvaavia esimerkkejä oli sivurajaheittovalmentajan palkkaaminen. Monet nauroivat sille, mutta eivät naura enää. Liverpool on tehnyt 15 maalia, jotka ovat olleet suoraa seurausta erinomaisesti pelatusta sivurajasta. Liverpool on repinyt etuja ja marginaaleja kaikesta.

Vaikka joukkue on ollut usean edistyksellisen tilaston valossa onnekas, niin on Liverpool pelannut kuin mestari läpi kauden. Se on onnistunut repimään juuri ne tarvittavat maalit ja pisteet pelikentällä. Iso osa voitetuista otteluista on tullut maalin marginaalilla. Mestarin merkki.

Tällä hetkellä on kuitenkin tietynlaiset tilastot, mitkä liittyvät pelaajien liikkeisiin äärettömät kalliita ja edistyneet tilastot kehittyvät jatkuvasti, joten emme tiedä luonnollisesti koko totuutta. On kuitenkin helppoa nähdä, mitkä osa-alueet kehittyvät tämän saralla tulevaisuudessa kuten tracking-data ja packing.

Uskon itse, että monien mutkien kautta; on Liverpool mestari, koska joukkue on tällä hetkellä maailman vaikeiten voitettavissa. Liverpool on niin älykäs ja työteliäs joukkue kentällä, että sillä on jokaisessa ottelussa etulyöntiasema. Tätä on vaikea mitata.

Viimeisen 18 kuukauden aikana ei ole kuitenkaan epäselvää siitä, kuka on ollut maailman paras joukkue. Kaksi Mestarien liiga -finaalia putkeen. Yksi ylivoimainen Valioliigan mestaruus ja yksi läheltä piti. Tällä kaudella Atlético Madrid oli kaiken lisäksi erittäin onnekas jatkopaikan suhteen.

Liverpool rikkoi myös monia ennätyksiä matkalla mestaruuteen ja vielä on mahdollisuus rikkoa muutama.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen

OptaJoe

@OptaJoe
7 – Liverpool have won the @premierleague title with seven games still left to play – this is the earliest title victory in English top-flight history in terms of remaining matches when crowned champions. Romped.

Siksi Liverpool on mestari. Taitoa, työtä ja uskoa omaan tekemiseen. Visio kentällä ja sen ulkopuolella.

Onnittelut erittäin ansaitusta mestaruudesta koko organisaatiolle, kaupungille sekä faneille ympäri maailmaa!