Arsenal ja Chelsea kohtaavat tänään keskiviikkona Eurooppa-liigan loppuottelussa Bakussa, Azerbaidžanissa.

Kamppailu on kaikin puolin erittäin mielenkiintoinen – vaikka Eurooppa-liigan arvostus herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Chelsea on jo varmistanut paikkansa Mestarien liigaan. Arsenal pääsee maanosan ykköskilpailuun vain, jos Chelsea kaatuu keskiviikkona.

Länsilontoolaisten päävalmentaja Maurizio Sarri on erikoisessa tilanteessa. Sarrille on huudettu potkuja, vaikka Chelsea ylsi Valioliigassa kolmanneksi. Italilaisen Sarri-ball ei miellytä Stamford Bridgellä. Tilanne on jopa hieman hölmö. Sarri osoitti esimerkiksi Napolissa, että saa kyllä pelin kulkemaan – kun saa vain aikaa.

Pohjoislontoolaisten päävalmentaja Unai Emery on saanut sen sijaan kehuja – vaikka Arsenal jäi Valioliigassa viidenneksi. Emery on onnistunut uudistamaan seuran kulttuuria sen jälkeen, kun Arsène Wenger joutui lähtemään. Arsenal on päivittänyt toimintatapojaan.

Arsenal on ollut Chelsealle hankala vastustaja. Chelsea on voittanut Tykkimiehet vain kerran kuudessa taistossa tammikuun 2018 jälkeen (elokuussa 2018 luvuin 3–2). Arsenal on vienyt kohtaamisista kolme.

Tämä johtuu osittain siitä, että Arsenal on onnistunut iskemään nopeudella länsilontoolaisten hieman verkkaisen puolustuslinjan selustaan: Pierre-Emerick Aubameyang ja Alexandre Lacazette kiitävät tilanteenvaihdoissa.

Emery on hyvä luomaan ottelukohtaisia suunnitelmia ja säätämään niitä tarpeen mukaan pelin tiimellyksessä. Chelsea aloittaa varmasti ryhmityksellä 4–3–3. Sarri on luottanut tällä kaudella numeroyhdistelmään poikkeuksetta. Jorginho aloittaa sinisten muodossa keskikentän pohjalla. Arsenal yrittää ottaa italialaisen rytmittäjän pois.

Jos Emery lähtee liikkeelle ennakoissa esiin nouseella 3–4–1–2-ryhmityksellä, saa Tykkimiesten kymppipaikka Mesut Özil vastuulleen, että Jorginho jää pimentoon. 3–4–1–2 vastaan 4–3–3 luo kentälle pareja. Illalla nähdään, uskaltaako Emery jättää kolme topparia länsilontoolaisten kärkikolmikkoa vastaan. Vasemman laidan Eden Hazard tekee tuhoja, jos Arsenal ei tuplaa, jopa triplaa belgialaista. Luvassa on hyvin taktinen näytös, jossa ei säästellä nyansseja.

Sarri on antanut Olivier Giroudille vastuuta piikissä läpi Eurooppa-liigan. Arsenalin entinen hyökkääjä on Eurooppa-liigan maalipörssin ykkönen. Giroud on tuulettanut 10 kertaa 13 ottelussa.

Giroud on vahva keskityksissä. Chelsea pitänee keskiviikkona enemmän palloa. Jos Arsenal joutuu vetäytymään, saattaa Giroud tuoda pääpelivoimallaan ratkaisevan eron.

Valmistavissa harjoituksissa kuumana käynyt Sarri sanoi, että polvivaivainen N’Golo Kante saattaa joutua jättämään pelin väliin. Ranskalaisen tilanne tarkastetaan vielä keskiviikkona. Antonio Rüdiger, Callum Hudson-Odoi ja Ruben Loftus-Cheek puuttuvat varmasti sinisten vahvuudesta.

Rob Holding, Héctor Bellerin, Aaron Ramsey ja kotiin poliittisten syiden vuoksi jäänyt Henrikh Mkhitarjan huilaavat Arsenalin porukasta. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 22:00.