Valioliiga palaa maaottelutauolta, ja lähestytään kymmenen pelatun kierroksen rajaa. Sarjataulukossa täydellistä repeämistä ei vielä ole tapahtunut, vaikka toki piikkipaikan Man Cityä, ja peränpitäjä Cardiffia erottaa 17 pistettä. Sarjanousijoista juuri walesilaisjoukkue on tiukimmilla, ja pelaa nyt hyvin merkittävän ottelun.

Median huomio keskittyy kuitenkin jo kierroksen avauskohtaamiseen, joka nähdään Stamford Bridgellä lauantaina kello 14.30. Suomen aikaa.

Chelsea – Manchester United

Kun jo pitkään ennen kauden alkua puhuttua kahden kauppaa Valioliigan mestaruudesta on alettu käytännössä hieromaan, on Chelsea tehnyt Maurizio Sarrin alaisuudessa töitä. Se on kierrokselle lähdettäessä Man Cityn ja Liverpoolin välissä sarjakakkosena; kaikkea muuta kuin ulkona kärkitaistosta.

Sijoilla 1-3 olevat joukkueet ovat kaikki keränneet 20 pistettä ennen tätä ottelua. Vierailevalla ryhmällä kärkitrioon on takamatkaa jo seitsemän pinnan verran. José Mourinhon joukot kuitenkin palasivat voittokantaan ennen maaottelutaukoa, kurottuaan Newcastlen kahden maalin johdon ensin kiinni, ja iskettyään voittomaalin tänä syksynä lähinnä varjojen mailla vaeltaneen Alexis Sánchezin toimesta.

Maaottelutauko ei tuonut isännille varsinaisia loukkantumishuolia, ellei Marcos Alonson ja Álvaro Moratan henkisiä iskuja Espanjan maajoukkueen mukana huomioida. Vieraiden osalta vähintään vastaavan koki Englanti-tappiossa vaille torjuntoja jäänyt, mutta kolmesti pallon verkosta poiminut maalivahti David de Gea. Yhden näistä palloista sinne toimitti United-joukkuetoveri Marcus Rashford. Antonio Rüdiger loukkaantui jo ennen taukoa, Southampton-ottelussa, eikä liene pelikunnossa.

Unitedin rosterissa on reikiä; ainakin Luke Shaw, Nemanja Matic ja Scott McTominay ilmoittautuivat sairastuvalle maaottelujakson aikana. Jesse Lingard on ollut sivussa kolmesta joukkueen edellisestä ottelusta, ja Ander Herrera on kärsinyt nilkkaongelmista. Puolustaja Diogo Dalot vaihdettiin varotoimenpiteenä kentältä Portugalin ottelussa Bosnia Hertsegovinaa vastaan, ja Marouane Fellaini istui penkillä, samoin varotoimenpiteenä, Belgian ja Hollannin välisen ottelun.

Cardiff – Fulham

Lauantai-alkuillan pelissä on vastakkain kaksi viime kauden Mestaruussarjasta playoffien kautta liigaan päätynyttä joukkuetta. Siinä, missä Fulham on isojen hankintojensa jälkeen aloittanut kauden jopa alakanttiin, on lauantain isäntä juuri sillä paikalla, jolle sitä etukäteen veikkailtiin – taulukon viimeisenä. Joukkueita erottaa kuitenkin tässä vaiheessa vain kolme pistettä.

Kotijoukkue on onnistunu maalinteossa kaudella vasta neljään otteseen. Vieraiden tulikuuma kärki Aleksandar Mitrovic on yksinään tehnyt yhden maalin enemmän, jakaen koko liigan pörssin kakkossijaa. Myös Cardiffin maalivireen olisi löydyttävä, jotta se onnistuisi ottamaan täydet pisteet ensimmäistä kertaa kaudella.

West Ham – Tottenham

Kierroksen ainoa puhdas paikallisottelu nähdään Lontoon olympiastadionilla. Joukkeiden lähtökohdat kauteen olivat melko lailla päinvastaiset: Spursilla allaan useampi perättäinen hyvä kausi, muttei ainuttakaan uutta pelaajaa. West Hamin viime kausi puolestaan oli hyvin vaikea, mihin reagoitiin vaihtamalla manageri ja iso nippu pelaajia.

Ensimmäisten kahdeksan kierroksen pohjalta monikaan asia ei ole muuttunut, jos ajatellaan vain sarjataulukkoa: Tottenham viidentenä, 11 pistettä edellä sijalta 15. löytyvää Ironsia. Viime aikojen otteet puolin ja toisin antavat kuitenkin odottaa tasaista ottelua.

Vieraiden miehistössä on erittäin paljon epävakautta, ja varmuudella sen selkärangasta puuttuu toppari Jan Vertonghenin kokoinen pala. Paluun kokoonpanoon puolestaan tekevät Christian Eriksen ja Mousa Dembele. Dele Allin ja Danny Rosen odotetaan olevan sivussa.

Manuel Pellegrini kertoo isäntien leirissä huolta aiheuttaneen Marko Arnautovicin olevan pelikunnossa. Itävaltalainen on ampunut joukkueelle tällä kaudella neljä maalia.

Bournemouth-Southampton

Etelärannikon derby on oma erikoistapauksensa, johon tällä kertaa lähdetään sarjataulukkoa ajatellen selkeistä astetelmista. Vaikka Southamptonin kauden alku on osoittanut merkkejä viimevuotisesta suosta nousemisesta, on Mark Hughesin miehistö kahdeksan kierroksen jälkeen jopa 11 pistettä Eddie Howen ryhmän perässä.

Bournemouthin suoritus (sarjataulukossa tällä hetkellä kuudes) on nostanut sen joissain puheissa ”tämän kauden Burnleyksi” – samaa tosin sanottiin Warfordista vielä muutama kierros sitten.

Everton – Crystal Palace

Sunnuntain ainoa ottelu pelataan Goodison Parkilla, jossa kentälle odotetaan kahta kesällä paljon puhuttua, mutta sittemmin lähes unohdettua nimeä. Everton-luotsi Marco Silva saattaa nimittäin vihdoinkin esitellä valioliigayleisölle Barcelonasta siirtoikkunan viimeisenä päivänä naaratun kaksikon Yerry MinaAndré Gomes. Kumpikin saapui seuraan loukkaantuneena, mutta molemmat osallistuivat suljettujen ovien takana pelattuun harjoitusotteluun reilu viikko sitten.

Roy Hodgsonin joukkue kärsii hyökkäyspäässään pahasta loukkaantumistilanteesta. Christian Benteken polvivamma estää tämän pelaamisen luultavasti koko loppuvuoden ajan. Connor Wickhamin pohjevamma taas pitänee myös hänet sivussa. Merkittävin takaisku joukkueelle on kuitenkin sen ehdottoman ykkösnimen, Wilfried Zahan nivusvamma – croydonilaisen pelaaminen sunnuntaina on epävarmaa.

 

Valioliigan yhdeksäs kierros

Lauantaina 20.10. (Suomen aikaa)

Chelsea – Manchester United klo 14.30

Bournemouth-Southampton klo 17.00

Cardiff-Fulham klo 17.00

Man City – Burnley klo 17.00

Newcastle-Brighton klo 17.00

West Ham – Tottenham klo 17.00

Wolves-Watford klo 17.00

Huddersfield-Liverpool klo 19.30

Sunnuntaina 21.10.

Everton – Crystal Palace klo 18.00

Maanantaina 22.10.

Arsenal-Leicester klo 22.00