Valioliiga-joukkueiden palkkamenoista on saatu tuoretta tietoa.

Sporting Intelligence listasi raportissaan kunkin valioliigajoukkueen palkkamenoja pelaajaa kohden laskettuna. Palkkakuluihin on laskettu vain bruttopalkat, eli mahdollisia bonuksia tai allekirjoituspalkkioita ei ole huomioitu.

Raportista huokuu ennen muuta kaksi asiaa. Ensinnäkin, Valioliigassa maksetaan kokonaisuudessaan huimia palkkoja muihin sarjoihin verrattuna. Valioliigassa pelaajan keskimääräinen vuosipalkka on 2 990 726 puntaa (3 379 520 euroa). Tilaston kakkosena tulee Espanjan La Liga, jossa pelaaja tienaa keskimäärin 2 201 057 puntaa vuodessa. Ero Italiaan (1 519 885 miljoonaa puntaa), Saksaan (1 396 575) ja Ranskaan (989 776) on yhä suurempi.

Toinen merkittävä huomio Valioliigan palkkakehityksessä on se, että viisi isoa (jotka kaikki ovat olleet Football Leaksin vuotodokumenttien mukaan siirtymässä Euroopan Superliigaan) painii ihan eri sarjassa kuin sarjan muut joukkueet. Kuudentena isona pidetty Tottenhamki on palkkakuluissa huomattavasti lähempänä Evertonia ja West Hamia kuin muita suuria.

Lähempi tarkastelu osoittaa, että painoluokkia on kahden sijaan useampia. Esimerkiksi viiden suurenkin sisällä Manchester United on palkkamenoissa ylivoimainen ykkönen. Unitedin palkkakulut ovat samalla koko futismaailman mittapuulla neljänneksi suurimmat (edellä Barcelona, Real Madrid ja Juventus). Kun otetaan vielä kaikkien suurten lajien seurat mukaan, United on sijalla kymmenen. Vuosi sitten sijoitus oli 23:s, joten joukkueen palkkamenot ovat olleet muihin verrattuna selvässä kasvussa.

Siinä missä United on Valioliigassa selkeä ykkönen palkkamenoissa, Manchester City on yhtä ylivoimainen kakkonen. Chelsea, Liverpool ja Arsenal sen sijaan ovat tässä suhteessa hyvin lähellä toisiaan.

Tottenham johtaa palkkauluissa ylempää keskiluokkaa, johon kuuluvat myös Everton ja West Ham. Pienen eron jälkeen tulee seuraava kolmikko: Crystal Palace, Leicester ja Southampton. Seuraavat seitsemän joukkuetta ovat melko lähellä toisiaan, ja selvästi pienimpinä erottuvat Huddersfield ja Cardiff. Walesilaisjoukkue on Valioliigassa ainoa, jossa pelaajan keskimääräinen vuosipalkka jää alle miljoonaan puntaan (957 471).

Alla olevasta listauksesta näet kaikkien valioliigajoukkueiden palkkamenot pelaajaa kohden tällä kaudella.

[table id=184 /]