Valioliigan mestaruustaistelu alkaa olla kahden kauppa. Liverpool johtaa kymmenen kierrosta ennen päätöstä pisteellä liigaa ennen Manchester Cityä. City kohtaa lauantaina vieraissa hiljalleen itsensä kuiville putoamistaistelusta hinanneen Bournemouthin.

– Kaksi manageria, jotka arvostavat toisiaan suuresti, kohtaavat. Tiedän, että Eddie Howe tykkää Pepin (Guardiola) tyylistä ajatella jalkapalloa. Sellaistahan Howe yritti jonkin aikaa peluuttaakin, mikä on kunnioitettavaa. Nyt Howe on pyrkinyt monessa pelissä muuttamaan pelaamista, ettei se ole vain yhden pelitavan varassa, ja muutamissa isoissa peleissä se on toiminut hyvin. Jos Howe pyrkii muuttamaan pelitapaansa radikaalisti vahvaa Cityä vastaan pienellä intensiivisellä kotikentällä, niin heillä on olemassa pieni mahdollisuus, ennakoi Viasatin jalkapalloasiantuntija Pasi Rautiainen.

Cityltä puuttuu ottelusta kaksi sen tärkeimpiin pelaajiin kuuluvat Fernandinho ja Aymeric Laporte.

– City pelaa nyt isoista asioista. He pelaavat isoista asioista ja loukkaantumissuma on päällä. Jos Howe pyrkii pelaamaan tämän pelin pragmaattisesti kotona, on mahdollisuus olemassa. Piste olisi jo yllätys, mutta mahdollisuus on aina olemassa, Rautiainen sanoo.

Rautiainen avaa myös tarkemmin tässä Bournemouthin tapauksessa tarkoittamaansa pragmaattisuutta.

– Se on saamarin tiukkaa puolustuspeliä, joka ei tapahdu liian syvällä. Silloin heidän puolustajansa tekisivät myös virheitä flipperipallojen ja sijoittumisten muodossa. Tiukka kollektiivinen puolustus vaaditaan ja pitää olla valmiina pallon voiton jälkeisiin suunnanmuutospelaamisiin.

– Pitää olla valmiina myös siihen, että jokainen niistä tilanteista ei kanna hedelmää, mutta kymmenestä yksi tai kaksi voi olla ratkaisevia. Jos he pääsisivät johtoon, niin silloin City joutuu uudessa tilanteessa paljon enemmän riskejä ja avaamaan laitapakkien nousuilla pakkaansa. Se antaisi Bournemouthille tilaisuuden tehdä toinenkin.

Suosikista ei ottelussa tule kuitenkaan pienintäkään epäselvyyttä.

– Palloa tulee kuitenkin hallitsemaan City. Se yrittää etsiä ratkaisumalleja pallonhallinnan kautta niin, että tasapaino pysyy, ettei Bournemouth pääse näihin haluamiinsa tilanteisiin. Pari vuotta sitten voitto pienellä Vitality Stadiumilla oli lähellä ja se on nyt mahdollista, mikä on kivoin juttu, mitä odotamme lauantaina, Rautiainen sanoo.

Bournemouth-Manchester City nähdään Viasatin valioliigastudion jälkimmäisenä otteluna kello 17. Studiolähetys alkaa Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplay-palvelussa kello 14. Sen ensimmäisenä otteluna nähdään aina tulikivenkatkuinen Tottenham-Arsenal.