Paul Pogba sai jälleen jo tutuksi tulleen moiteryöpyn, kun Manchester United hävisi tiistaina Juventukselle luvuin 1–0.

Esimerkiksi Daily Mail huusi otsikossaan, että vieraiden Cristiano Ronaldo pystyi nostamaan joukkuettaan, mutta Pogba ei omiaan.

Tämä on englantilaista, sensaatiohakuista ja kaukaa haettua höpinää: Pogba kyllä yritti. Hän menee vain hukkaan Punaisten paholaisten hajanaisessa kokonaisuudessa.

Ranskan paidassa tukea riittää

Pogba, 25, kaipaa ympärilleen selvät rakenteet. Hän loisti kesällä Ranskan maajoukkueessa, kun ”Les Bleus” juhli Venäjällä kultaa.

Pogba saa maajoukkueessa tukea. Hänen ympärillään on vaihtoehtoja, kolmioita ja timantteja. Tämä johtuu siitä, että Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps pystyy kehittämään pallonhallintaa jopa vähäisellä valmistautumisajalla.

Ranskan otteissa heijastui kesällä idea. Joukkue piti pallon Venäjällä vain 49,6-prosenttisesti, mutta käytti tämän suhteellisen pienen määrän tehokkaasti hyväkseen. Deschampsmainen täsmävalmennus korostui erityisesti hetkillä, jolloin joukkue voitti pallon. Pogba säntäsi tuolloin pikaisten syöttöyhdistelmien jälkeen räjähtäviin kuljetuksiin. Hän käytti kiistattomia vahvuuksiaan.

Pogba syötti ja laukoi Venäjällä varsin vähän. Hän syötti keskimäärin 51,3 kertaa ottelussa ja laukoi 1,2 kertaa. Hän on syöttänyt tällä kaudella Valioliigan yhdeksällä kierroksella keskimäärin 65,8 kertaa ottelussa ja laukonut kolme kertaa ottelussa. Hän jäi Venäjällä yhteen syöttöpisteeseen, mutta on osunut ja pohjustanut tällä kaudella sarjapeleissä kaksi maalia.

Pogba pelaa siis tilastojen mukaan hyvin. Ongelma on vain se, että hän juhli heinäkuussa MM-kultaa, mutta United rämpii Valioliigan kymmenennellä sijalla. Hän joutuu tekemään Old Traffordilla hieman kaikkea. Kuluttamaan voimiaan.

United pelaa altavastaajan lailla

Pogba pääsee maajoukkueessa jopa vähemmällä, koska Ranskan peli on organisoitu. Siinä on idea. Manchester United on taas suuri seura, mutta pelaa altavastaajan lailla. Tämä pohjautuu siihen, että manageri José Mourinho panostaa valtavasti vastustajan heikkouksien ja vahvuuksien tutkimiseen ja luo pelisuunnitelmansa näiden asioiden pohjalle.

Mourinho on sen sijaan jopa heikko virittämään joukkueen pallonhallintaa, luomaan keinoja, joilla United loisi kentälle vaihtoehtoja. Tämä johtaa levottomuuteen.

Pogba joutuu tekemään Unitedin keskustassa jopa liikaa hommia. Hän on liikkunut Mestarien liigan kolmessa ottelussa 29 771 metriä. Hänen vierellään uurastava Nemanja Matić on liikkunut valtavat 34 670 metriä. Serbialaisen luku on koko kilpailun toiseksi korkein. Pogba on taas Unitedin kolmanneksi kovin puurtaja. Vasen puolustaja Luke Shaw on niukka kakkonen (29 791 metriä).

Pogba siis yrittää. Hän pystyy kaiken uurastuksen ohella vaikuttamaan pelin kulkuun henkilökohtaisilla suorituksillaan. Pogba tekisi valtavan eron United-maisessa, mutta paremmin valmennetussa, vastaiskuihin panostavassa kyttäysjoukkueessa. Nyt ranskalaisen panos valuu osittain hukkaan. Siksi siirto on Pogballe ainoa vaihtoehto, jos kehityksen kelkasta tippunut Mourinho jatkaa.

Tilanne on jopa krittinen. Pogba allekirjoitti kesällä 2016 kevääseen 2021 jatkuvan diilin. Hän uhkaa hukata parhaat pelivuotensa Unitedin kaaoksessa. Näin kävi osittain esimerkiksi Mesut Özilille, kun Arsène Wenger sekoitti pakkaa liian pitkään Emiratesilla. Özil loistaa nyt. Ja syy on hyvin yksinkertainen: Unai Emery.