Manchester United on kuluttanut 744 miljoonaa puntaa 28 pelaajaan sen jälkeen, kun Sir Alex Ferguson jäi eläkkeelle keväällä 2013. United on päässyt tämän jälkeen Valioliigassa neljän joukkoon kaksi kertaa.

Nämä karut numerot nousivat esille, kun puhe kääntyi jälleen siihen, pitääkö Unitedin nimetä tekninen johtaja.

Manchester United ei muutu

Keskustelu jatkuu, mutta United ei muutu. United on kehittynyt kauden 2012-13 jälkeen lähinnä kentän ulkopuolella. Seuran executive vice-chairman Ed Woodward osaa markkinoinnin salat. United on kerännyt valtavan joukon yhteistyökumppaneita – ja seuran kassa laulaa.

Samalla Manchester United on täysin sekaisin urheilupuolella. David Moyes, Louis van Gaal ja José Mourinho yrittivät nostaa seuran takaisin huipulle. Heille Woodward antoi potkut.

Manageri on jalkapallossa aina heikossa asemassa. On kyseessä sitten Manchester United tai vaikka HJK. Johtajat jatkavat herkästi pesteissään, mutta penkin päähän vaihdetaan uusi kaveri yrittämään.

Poikkeuksiakin löytyy – totta kai. Bournemouth on luonut jotain poikkeuksellista, kun Eddie Howe on saanut aikaa. Bournemouth on pysynyt englantilaisen takana haastavillakin hetkillä. Toisaalta Howe on uudistanut jatkuvasti toimintatapaansa.

United on eri tilanteessa. Seuran markkinointipuoli näyttää jauhavan eteenpäin hyvin linjakkaasti. Kaikki on viimeisen päälle mietittyä. Unitedin suomalaisfanitkin voivat hypistellä hyvissä ajoin tulevan kauden komeita fanituotteita.

Mätänevä urheilullinen puoli

Kiiltävän pinnan alla on mätänevä urheilullinen puoli. Manchester United voitti Valioliigan 13 kertaa Sir Alex Fergusonin alaisuudessa. Seuraavaa ykköstilaa saadaan odottaa.

Joulukuussa vastuun ottanut Ole Gunnar Solskjær on lähes mahdottomassa tilanteessa. Hän on puhunut siitä, että Unitedin pitää juosta ja yrittää ensi kaudella enemmän. Hän haluaa rakentaa joukkueen nuorten ja nälkäisten kotimaisten pelaajien varaan – kuuluisan Class of ’92:n hengessä.

Samalla Solskjær on joko ihan pihalla tai valtavan painostuksen alla. Norjalainen julisti heti alkuun, että Paul Pogba on jatkossa keskiössä Old Traffordille.

Solskjær rakensi kokonaisuuden ranskalaisen varaan. United vaihtoi 4–3–3-muotoon, jossa Pogba liikkui paljon vasemmalla, sisemmällä laitakaistalla. Hän pääsi kuljettamaan ”taskusta” kohti keskustaa ja jakamaan tarkkoja palloja.

Pogba tekikin keväällä kovat tehot, mutta se ei riittänyt. United jäi Valioliigan kuudenneksi ja pelaa ensi kaudella Eurooppa-liigaa.

Pogba tuskastui pikkuhiljaa

Pogba kärsi pikkuhiljaa siitä, että vastustajat oppivat ottamaan hänet pois. Paris Saint-Germainin manageri Thomas Tuchel näytti helmikuussa Old Traffordilla, miten Pogba tuplataan niin, että hän ei saa palloa tai pääse kääntymään. Solskjær joutui vaihtamaan myöhemmin keväällä toisinaan ranskalaisen paikkaa, kun Pogba ei päässyt enää irti.

Pogba tuskastui pikkuhiljaa. Ensin tulivat huhut. Sitten hän pamautti hiljattain, että on valmis uuteen haasteeseen.

Jotain Manchester Unitedin tilasta kertoo, että nämäkin sanat saavat nykyisin yllättävän vähän huomiota: jos Pogba jää, saattaa hän nousta takaisin seuran edustusjoukkueen kapteenistoon (Mourinho tiputti hänet sieltä viime syksynä), saada palkankorotuksen (huhutaan 500 000 punnan viikkoliksasta) ja vielä kaiken päälle miljoonien palkinnon lojaalisuudestaan (tätä käytiin läpi brittilehdissä tällä viikolla).

Jalkapallomaailma on siis virallisesti aivan sekaisin. Old Traffordilla heitellään seteleitä suuntaan ja toiseen. Samaan aikaan muutaman kilometrin päässä Salfordissa teinipojat välittävät epätoivoisesti huumeita muutaman lantin toivossa.

Milner on Liverpoolin Pogba

Woodward tietää, mitä tekee. Pogba on Unitedin kannalta lähes korvaamaton – kentän ulkopuolella. Pogballa on 35,3 miljoonaa Instagram-seuraajaa.

Samaan aikaan Anfieldilla palkataan urheilutieteen nimissä sivurajaheittovalmentajia ja tutkitaan peliä läpikotaisin. Samaan aikaan Etihadilla Pep Guardiola miettii, miten säätää juego de posicióniaan.

Solskjær saa sen sijaan miettiä, miten saa jälleen yhden sotkun selvitettyä. Jos Manchester United toimisi edelleen urheilun ehdoilla, niin tämä hoituisi hetkessä: Pogba ei voi jatkaa enää Old Traffordilla.

Hän vaikuttaa käytöksellään hyvin laajasti Unitedin pelaajiin. Jesse Lingard ja kumppanit seuraavat esikuvaansa Instagramissa.

Liverpoolin ”Pogba” on James Milner. Mies, joka tekee tylsyydestä taidetta. Samalla Milner, Jordan Henderson ja muut lädit pitävät Liverpoolin erossa bling blingistä – jos se nykypäivänä edes jotenkin onnistuu.

On ymmärrettävää, että Liverpoolin menestys saa Unitedin kannattajat vihreiksi kateudesta. Liverpool edustaa tällä hetkellä jotain vastaavaa, jota United joskus edusti.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila