Komean ja pitkän uran Brittein saarilla tehnyt suomalaismaalivahti Peter Enckelman tietää, että pelkästään miljonäärien pohjattomilla lompakoilla ei pyttyjä voiteta.

Pelasit komean ja pitkän uran Brittein saarilla. Millaisia muistoja päällimmäisenä tulee tuosta reissusta mieleen?

– Koko reissusta nyt jäi paljon mieleen. Jo ensimmäinen kerta, kun menin sinne harjoittelemaan, oli ikimuistoinen. Olin katsomassa, kun Aston Villa pelasi vuonna 1998 13 tappiottoman pelin putkessa sitä 14. ottelua. Olisiko ollut Arsenal kotona ja ne johti tauolla 2-0. Tauon aikana sitten laskuvarjohyppääjä tippui dramaattisesti katolle ja toisen puoliajan alku viivästyi. No toisella puoliajalla Villa takoi kolme maalia ja voitti 3-2. Tunnelma oli aivan uskomaton siellä paikan päällä. Mietin, että tällaistako tämä on joka päivä?

Teemu Tainio mainitsi omassa haastattelussaan, että hänen debyyttinsä oli kaukana Valioliigan glamourista. Vettä satoi kuin Esterin hanurista ja peli oli kaukana kauniista. Minkälainen oli oma debyyttisi?

– Muistan kyllä omankin debyytin. Arsenal vieraissa ja oli aurinkoinen syyskuinen päivä. Tainio tosin on oikeassa, ei se aina ollut glamouria. Ei se ole herkkua vetää treenejä räntäsateessa ja se palkka ansaittiinkin siellä treenikentällä, jossa ei aina ollut kivaa.

Kaipaatko sitä upeiden pelien glamouria tai räntäsateessa treenaamista?

– Ikinä en ole jäänyt kaipaamaan sitä. Kivoja muistoja ja ne pysyvät sellaisina. Monet entiset pelaajat ovat sanoneet, että eivät pysty edes katsomaan futista lopettamisen jälkeen, sillä tulee niin kova halu kentälle tai muuten haikea fiilis. Minulla ei ole ollut koskaan niitä ongelmia ja olen pystynyt katsomaan futista ihan rennolla fiiliksellä.

Hypätään sitten muisteloista nykyhetkeen. Millaista valioliigakautta 2018-2019 odotat?

– Odotan ja toivon sitä, että jännitys säilyy tällä kaudella pitkään. Viime kaudella oli tylsää, kun mestaruus ratkesi käytännössä jo marraskuussa. Toivottavasti nyt muut pystyvät laittamaan kampoihin Citylle. Uskon, että se on nytkin kovin joukkue. Muilla on kyllä resursseja laittaa kampoihin ja sitten nimenomaan, kun City tulee vastaan, niin se pitää hoitaa. Se on aina selvä asia, että puolustava mestari on kukkulan päällä ja sitä koetetaan taklata sieltä kaikin voimin pois. Lähinnä se on odotukseni, että jännittävyys säilyisi. Näin kannattajan kantilta kuitenkin kyseessä on sama peli, sama pelin taso, sama sirkus, samat rahat, kunhan olisi jännittävämpi kausi, Enckelman hymähtää.

Cityn kilpakumppanit ovat panneet puntia haisemaan vahvistaakseen joukkuettaan. Liverpool etenkin on heilunut siirtomarkkinoilla paksun lompakon kanssa. Mitä mieltä tästä?

– Ennenkin on puhuttu rahasta ja totta kai se auttaa, mutta sittenkin pitää saada oikeanlainen ryhmä kasaan, raha ei takaa mitään. Jos vaihdat joukkuetta liikaa, tulee kemian kanssa ongelma, jos liian vähän, nälkä laantuu ja tulee turvallisuuden tunne. Ei ne miljoonat tuo pyttyjä. Oikeat pelaajat pitää olla oikeissa rooleissa.

Mikä on sitten se maaginen raja, miten paljon joukkuetta voi kausien välissä muuttaa?

– Yksi tai kaksi uutta pelaajaa avaukseen. 2-3 pelaajaakin on ok muutos, mutta jos menee sen yli, kemia kärsii. Treenikausi on kuitenkin lyhyt ja jos tulee viisi uutta avauspelaajaa, niin paketti menee enemmin sekaisin. Totta kai raha auttaa, jotta voi hankkia hyviä pelaajia, mutta ei pelkällä rahalla mitään voiteta. Luulen kuitenkin, että Liverpool ja muutkin isot pystyvät tällä kaudella Cityn haastamaan.

Löytyisikö tällä kaudella jotain mustaa hevosta, joka voisi haastaa liigan suuret ja järkyttää hieman vallan tasapainoa, kuten Leicester teki pari kautta takaperin?

– Leicester voitti uskomattomalla joukkuehengellä ja oli onnekas, kun kaikki huippujoukkueet räpelsivät. Se pinnamäärä, millä Leicester voitti, oli alhaisin pitkään aikaan. Mahdotonta sanoa etukäteen, en ole riittävästi asiaan perehtynyt. Toivon, että joku nousee sekoittamaan pakkaa. Nousijoiden suhteen toivon, että kaikki eivät suoraan tippuisi takaisin. Se olisi sarjan kannalta pahinta, jos 17 joukkuetta säilyy vuodesta toiseen ja kolme joukkuetta tekee hissiliikettä. Olisi kiva jos minimissään yksi säilyisi ja toivottavasti 2-3. Tulisi muuttuvaa tekijää.

– Jos raha jää tietyille piireille, niin voisi saman tien sulkea koko sarjan. Toivon myös, että Everton ja muut perinteiset seurat pärjäisivät ja pääsisivät eurokentille. Toivottavasti joku niiden kuuden ison ohi kiilaa eurokentille ja samalla hengenvedolla toivon, että 4-6 joukkuetta taistelisi mestaruudesta.

Aston Villa on sinulle varmastikin tärkeä seura. Pelasit siellä leijonanosan valioliigataipaleestasi. Milloin Villa nähdään taas Valioliigassa, jonne se perinteiden ja puitteiden puolesta varmasti monen mielestä kuuluisi?

– Vaikeaa se on tänä päivänä. Kun sinne sitten pääsee, niin sekin on pirun hankalaa pysyä siellä. Rahat tulee ja ne pitäisi pystyä yhdessä vuodessa hyödyntämään. Pitkäjänteistä sen työn pitää olla, että sen tilaisuuden pystyy hyödyntämään. Toivottavasti se nousu tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Villa on perinteinen seura, jolla on vankka kannattajapohja. Se on tosin vaativa ja haluaa menestystä. Se ei tule vuodessa eikä kahdessa.

Miten tiiviisti seuraat vanhan seurasi edesottamuksia?

– En tiiviisti. Seuraan lähinnä tuloksia ja sarjataulukkoa. En voi sanoa, että seuraan juurikaan pelejä. Tänä päivänä on muitakin intressejä ja jalkapallo on kakkosasia. Kiinnostaa, mutta elämässä on muutakin, kuten perhe ja golf, Enckelman naurahtaa.

Entäpä Cardiff, toinen vanha seurasi koettaa uusia tällä kaudella sarjapaikkansa Valioliigassa.

– Cardiffissa on hyvä meininki. Siellä on vielä Villaakin vaativampi kannattajapohja, joka vaatii menestystä. Ne ei tule paikan päälle, jos sitä ei tule. Silloin, kun oltiin Championshipin kärkikahinassa ne tuli, kun menee huonommin, niin katsojamäärä tippuu. Sielläkin on kaikki edellytykset menestyä, toki heillä on hieman pieni talousalue, mutta se ei ole niin suuri ongelma, kun suurin osa rahoista tulee TV-sopimuksista.

Valioliiga näkyy Viasatin kanavilla ja Viaplayssa. Suomeksi selostettuja otteluita kanavilla tullaan näkemään kauden aikana noin 200. Parhaat palat valioliigaotteluista nähtävissä viafree.fi.