Pep Guardiola vakuutti maanantaina, että Phil Foden, 18, on valmis avauskokoonpanoon Mestarien liigassa. Englannin jalkapallon superlupaus jämähti silti penkille, kun Manchester City ja Lyon jakoivat tiistaina pisteet luvuin 2–2.

Foden pääsi vasta toisen jakson lisäajalla kentälle, vaikka tukku Taivaansinisten pelaajia puuttui riveistä. Bernardo Silva, Ilkay Gündogan, Gabriel Jesus, Kevin de Bruyne ja Benjamin Mendy huilasivat, mutta Foden ei päässyt paikalleen keskikentän keskustaan.

Guardiola antoi sen sijaan tavallisesti laidalla viilettävälle Raheem Sterlingille vastuuta kärjen takana.

Tämä on raju esimerkki ammattilaisjalkapallon raakuudesta ja todellisuudesta, sillä Stockportissa kasvanut Foden on todellinen poikkeustapaus.

Mahdoton temppu

Englannin juniorisarjoissa pelaa 1,5 miljoonaa poikaa. Heistä 180 saa tilastojen mukaan edes piipahtaa kerran elämässään kentällä Valioliigassa. Tämä tarkoittaa, että nurmella käy keskimäärin yksi 8333 pelaajasta. Foden on saanut tällä kaudella vastuuta 87 minuuttia Valioliigassa ja neljä minuuttia Mestarien liigassa. Hän on siis jo kumonnut todennäköisyyksiä. Foden on jo tehnyt lähes mahdottoman tempun, mutta on kaikesta huolimatta vielä osittain lähtöpisteessä.

Tämä esimerkki on syytä sisäistää Suomessakin. Huipulle murtautuminen on nykypäivän futismaailmassa äärimmäisen vaikeaa. Ja tässä on tärkeää ymmärtää, että huippujalkapallo on liiketoimintaa ja ehdotonta huippu-urheilua, jossa ei päde suomalaiseen yhteiskuntaan juurtuneet harrastetoiminnan arvot. Se on joskus raadollista ja vaikuttaa ihmisten elämään monella eri tavalla. Englannin kaduilla ja kujilla riittää entisiä, tyhjän päälle tippuneita lupauksia: saarivaltakunnan futiskulttuuriin kuuluu, että akatemianuoret lopettavat koulut viimeistään 16-vuotiaina.

Tämä armottomuus heijastuu päivittäiseen tekemiseen. Manchester City ei liikuta ihmisiä. Manchester CIty tekee rahaa ja yrittää voittaa. Seuran erillinen community-puoli hoitaa sitten yhteiskunnallisen puolen.

City on rakentanut maailmanlaajuisen kykyjenetsintäverkoston ja pyörittää satelliittiseurojaan muun muassa Kiinassa, Uruguayssa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. City käyttää pelkästään Lontoon kykyjen kartoittamiseen pari miljoonaa puntaa vuodessa. Taivaansinisten toiminta on niin järjestelmällisen purevaa, että Länsi-Lontoon Brentford lakkautti koko junioripuolensa, koska City ja muut jätit poimivat Ampiaisten vaivalla kasvattamat kyvyt, kun he täyttivät 16 vuotta.

Pelikuri äärimmillään

Tämä on kokonaisuuden toinen puoli. Toinen puoli on peli. Parc Olympique Lyonnaisilla nähtiin tiistaina äärimmäisen taktinen kamppailu. Lyon aloitti muodolla 3–4–3 ja otti prässillään vieraiden vahvuudet pois. Lyon puolusti suorastaan upeasti. Jos Taivaansinisten vasen puolustaja Oleksandr Zintšenko liikkui topparien eteen pelintekoalueelle, sai hän ja pohjan Fernandinho heti painetta. Lyon ei päästänyt heitä kääntymään. Tämä taas johti siihen, että Zintšenko palautti pallon joka kerta kurinalaisesti negatiivisessa peliasennossa takaisin alakertaan.

Ja tämä on nykypäivän ammattijalkapallon pelikuria. City tiesi, että Lyon hyökkää kolmikolla MemphisNabil FekirMaxwel Cornet nopeasti vastaan. Guardiola siis korosti, että palloa ei saa menettää ainakaan turhaan. Siksi Sterling sai vastuuta – ja Foden istui penkillä.

City on nykyään äärimmilleen viritetty kokonaisuus. Joukkueen pelaaminen on täynnä nyansseja. Joukkueen jokainen peliasento on hiottu tikkiin. Tämä ei rajoitus vain pallolliseen pelaamiseen, vaan esimerkiksi puolustuslinjan pumppaukseen. Porukan yhtenäisyys tuo mieleen joukkuevoimistelun. Tiukassa kollektiivisssa jokaisen pelaajan pitää sitoutua kurinalaisuuteen.

Brexit ei helpota

Guardiola tiesi, että Foden saattaa tehdä yhden tai kaksi virhearviota. Tässä maailmassa on hyvin vähän sijaa höpinälle ja tunteille. Guardiola halusi, että City nappaa vähintään pisteen ja etenee jatkokierroksille. Manageri saavutti sen minimitavoitteen, jonka omistaja sheikki Mansour on hänelle asettanut. Maailman kallein jalkapallojoukkue jatkaa matkaansa kohti päämääriään.

Foden saa sen sijaan pohtia tarkkaan, mihin hän jatkaa matkaansa. Taivaansinisten Jadon Sancho, niin ikään 18, heitti kesällä 2017 hyvästit Etihadille ja loistaa nyt Borussia Dortmundissa. Foden pärjäisi takuulla Bundesliigassa. City on tarjoamassa lehtitietojen mukaan Fodenille kuuden vuoden rahakasta jatkosopimusta. Tämä kertoo huimasta arvostuksesta.

Fodenilla on nyt tiukka harkinnan paikka. Nurkan takana häämöttävä Brexit ei ainakaan kohenna nuorten englantilaispelaajien asemaa.

Häneltä vaaditaan kylmäpäisyyttä ja tervettä itsekkyyttä. Foden on jo poikkeustapaus. Hän on jättänyt jo satojatuhansia englantilaisia junioreita taakseen. Nyt hänen pitää tehdä vielä yhtä haastava temppu. Murtautua äärimmäiselle huipulle.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila