Manchester Cityn kasvatti Phil Foden pelasi maanantaina vahvan ottelun joukkueen voittaessa Wolverhamptonin Valioliigan avauspelissään 3-1.

Foden, 20, pelasi Cityn oikealla laidalla, mutta operoi laajalla alueella, toimitti 94 prosenttia syötöistään perille (47/50) ja vastasi joukkueensa voittomaalista komean kuvion päätteeksi.

Foden oli kuun alussa negatiivisemmassa valossa esillä, kun hän ja Manchester Unitedin hyökkääjälupaus Mason Greenwood rikkoivat maajoukkueen matkassa koronamääräyksiä kutsumalla ulkopuolista seuraa joukkueen hotellille. Greenwood katseli Unitedin avausottelun ensimmäisen puoliskon penkiltä, mutta Foden tahkosi maanantaina täydet minuutit. Guardiolalta kysyttiin Fodenin toilailusta ennen Wolvesin kohtaamista, mutta espanjalaisluotsi toisti nuorukaisen oman puolustuspuheenvuoron toteamalla, että kyseessä oli ”virhe”.

Viime kaudella Guardiola vakuutteli, että Cityn ei tarvitse hankkia siirtomarkkinoilta korvaajaa seuralegenda David Silvalle, koska sillä on jo riveissään Foden. Silva lähti kesällä sopimuksensa päätyttyä Real Sociedadiin.

Foden debytoi Cityn edustusjoukkueessa jo kaudella 2017-18, mutta hän on kannattajien harmiksi jäänyt manchesterilaisten tähtisikermässä vähälle vastuulle. Viime kaudella Foden pelasi Valioliigassa 23 ottelussa, mutta sai niissä yhteensä alle 900 peliminuuttia. Avaukseen hän pääsi ensimmäistä kertaa joulukuussa ja iso osa hänen minuuteistaan tuli vasta koronatauon jälkeen mestaruuden jo käytännössä ratkettua Liverpoolin hyväksi.

Maanantain ottelu antoi kuitenkin osviittaa siitä, että Fodenilla saattaa olla isompi rooli tällä kaudella, ja Guardiolan kommentit pelin jälkeen tukevat sitä.

– Hän pelasi todella hyvin, kommentoi Cityn manageri Goalin mukaan.

– Hän ei ollut maalinsa lisäksi juuri pelissä mukana ensimmäisellä puoliajalla. Toisella jaksolla hän pelasi uskomattoman hyvin.

– Hän on harjoitellut ensimmäisestä päivästä lähtien todella hyvin. Koko sinä aikana, kun hän on ollut kanssamme, sillä ei ole ollut väliä peluutammeko häntä viisi vai 90 minuuttia.

– Hänellä on [joka tapauksessa] iso vaikutus pelaamiseemme, eikä tämä päivä ollut poikkeus.

Kaikkieen Foden on pelannut Manchester Cityn ykkösmiehistössä 75 ottelua tehden niissä yhteensä 16 maalia ja syöttäen 12.