Arsenal on epäonnistunut tähtipelaajiensa jatkosopimusasioissa jo vuosia. Robin van Persie, Cesc Fàbregas, Alexis Sánchez, Aaron Ramsey… Isojen nimien valuminen jopa suorien kotimaisten kilpailijoiden riveihin on ollut hälyttävää. Pohjois-Lontoosta on kuultu uuden johdon taholta lausuntoja, joiden mukaan sopimuksia ei enää jatkossa päästetä viimeisille vuosilleen, joiden aikana pelaajilla on oikeus neuvotella siirroistaan toisaalle – tai kuten Ramseyn tapauksessa, lähteä ilman korvausta.

Lupauksia kovasta siirtopolitiikasta ei olla täysin pidetty, ja nyt Emiratesilla ollaan jälleen todella kovan päätöksen edessä. Joukkueen ehdottoman ykköstykin, etenkin Alexandre Lacazetten kanssa parhaimmillaan todella tuhoisaa jälkeä tekevän, Pierre-Emerick Aubameyangin kontrahti erääntyy ensi vuoden kesäkuun päätteeksi. Ollaan siis siinä tienhaarassa, jossa puheiden mukaan joko tehdään jatkosopimus, tai kauppakirjat parhaiten tarjoavan kanssa.

Viime päivien tiedot mahdollisista jatkotarjouksista gabonilaiselle ovat olleet ristiriitaisia. Ensin useampi media välitti L´Équipeltä lähteneeksi kerrottua tietoa, jonka mukaan Arsenal on tarjonnut pelaajalle kahden vuoden jatkoa. Samaan aikaan ESPN uutisoi, että tarjousta ei ole tehty.

Jamie Carragher puntaroi aihetta Sky Sportsilla.

– Maalintekijöitä ei ole helppo löytää. Minä pitäisin Aubameyangin, ja katsoisin, mitä muuta on tehtävissä. Voitaisiinko hänen jäädessään houkutella pelaajia siirtymään Arsenaliin, ja seuraavan 12 kuukauden aikana Aubameyang itse jäämään pidemmäksi aikaa? Vaikka jälkimmäinen ei onnistuisikaan, näen, että tämä malli antaisi heille suuremman mahdollisuuden nousta takaisin neljän kärkeen.

[readmore from=Pierre-Emerick-Aubameyang]

Ei liene pienintäkään epäselvyyttä siitä, miten tärkeästä pelaajasta nykyjoukkueelle on kyse. Siinä, missä esimerkiksi Lacazette on ajoittain kadottanut maalijyvänsä, on Aubameyang takonut murheellisella kaudella Gunnersille Valioliigassa ja Eurooppa-liigassa kaudella yhteensä 20 osumaa. Pääsarjassa joukkue on tehnyt yhteensä 40 maalia, entisen Dortmund-hyökkääjän vastatessa niistä seitsemästätoista.

Urheilullisessa mielessä asia on Arsenalin kannalta siis melkoisen yksioikoinen. Sen tavoitteille Aubameyangin merkitys on massiivinen. Pelaajan itsensä kannalta asetelma ei ole aivan sama. Kuten Carragherkin sivumennen mainitsi, olisi Arsenalin pystyttävä tukemaan maaliruiskuaan kentällä, tuomalla lisää laatua joukkueeseen. Keskikentän hankinnoista on huhuttu, mutta saadaanko niitä tässä sekavassa maailmantilanteessa todella tehtyä?

Aubameyang on vakuuttanut viihtyvänsä Arsenalissa, ja hänen hahmonsa tekee koko joukkueen moraalille selkeästi hyvää. On toki kuultu myös kommentteja hänen sopimattomuudestaan kapteeniksi, mutta kokonaisuudessaan alati hymyilevän tähden rooli on vahvasti plussalla. Ikää tulee kuitenkin mittariin pian 31 vuotta, eikä aikaa suurten saavutusten tekemiseen ole enää loputtoman paljoa. Riittääkö viihtyminen, vai painaako vaakakupissa enemmän voittamisen palo?

Kyse myös imagosta kahdella taholla

Niin Arsenalin kuin Aubameyangin puolelta tilanteessa on kyse myös siitä, miltä asiat näyttävät. Imago ei ole mitätön seikka; se vaikuttaa vahvasti myös taloudellisiin seikkoihin. Seura ei voi jatkaa tiellä, jolla se vaikuttaa kovan bisneksen maailmassa heikolta. Aiemmin mainitut kovat siirtopuheet ovat yksi keino tämän mielikuvan häivyttämiseksi. Ollaanko niistä valmiita pitämään kiinni urheilullisen menestyksen – ja senkin kautta rahan – hinnalla?

Aubameyangin oma hahmo on myös vaakalaudalla. Mikäli hänen tehonsa pysyvät edelleen viime vuosien tasolla, ei ongelma liene suuri. Dortmundista kantautui loppuaikoina negatiivisia viestejä; hyökkääjän sanottiin keskittyvän enemmän autokokoelmaansa kuin joukkueen eteen työskentelyyn. Mistä nämä puheet kumpusivat, on sitten toinen seikka.

Lontoossa ”Auba” on totta kai hyvin suosittu hahmo, mutta omalla tavallaan sitä oli myös Arsenalin ex-kapteeni Laurent Koscielny. Ranskalainen teki lopulta sen liikkeen, joka vie kannattajien vahvankin tuen aina nolliin, asettaen itsensä seuraa suurempaan asemaan. Riippumatta siitä, oliko ratkaisu seuravaihtoon pakottamisesta yksilöllisesti oikeutettu, ei Koscielnyn nimeä enää kovin usein Pohjois-Lontoon punaisella puolella kirjoiteta isolla alkukirjaimella. Aubameyangin kohdalla kävisi luultavasti samoin, mikäli hän ilmoittaisi vaativansa siirtoa vaikkapa Barcelonaan – puhumattakaan siitä, että tekisi niin sanotut samirnasrit, ja pakottaisi kauppaa toiseen valioliigaseuraan.

Onko olemassa oikeaa summaa?

The Sunin kaltaisten roskalehtien juttuihin tuskin kannattaa suhtautua minkään asteisella vakavuudella. Kyseisen aviisin taholta joka tapauksessa puhuttiin ensi kertaa numeroista; Aubameyang oltaisiin valmiita myymään ellei hän tee jatkosopimusta, ja hänestä tehty tarjous ylittäisi 20 miljoonaa puntaa. Vaikka koronapandemia on syönyt pelaajien hinnoista aimo palan, tuntuu mainittu summa tässä tapauksessa täysin naurettavalta.

20 miljoonaa puntaa kuulostaa yhä edelleen summalta, joka Arsenalin on ehdottomasti riskeerattava tämän tasoisen pelaajan kohdalla. Ne tehot, jotka joukkue Aubameyangin lähtiessä menettäisi, ovat varmasti kylmällä talousmatematiikallakin tuota summaa suuremmat. Gabriel Martinellin rakettimainen nousu antaa toki toivoa tulevasta, mutta Aubameyangin saappaat ovat vielä liian suuret brasilialaisteinin täytettäviksi.