Chelsean venäläisomistaja Roman Abramovitš kertoi keskiviikkona myyvänsä seuran. Chelsea-kannattajien reaktiot ovat hämmentäneet. Abramovitš lähtee Chelseasta jonkinlaisena sankarina heidän silmissään, vaikka koko järjestely on ollut läpeensä mätä.

Abramovitš keräsi sympatiat osakseen kertomalla, ettei vaadi lainojen takaisinmaksua, minkä lisäksi hän kertoi lahjoittavansa nettotuotot kaikille Ukrainan sodan uhreille. Sanamuoto on herättänyt pohdintoja siitä, mihin Abramovitšin perustaman hyväntekeväisyyssäätiön rahat lopulta päätyvät. Uhreja kun on sodan molemmin puolin.

Mainitsematta toki jäi kokonaan se, mistä Ukrainan sota oikeasti johtuu. Eli se, että Venäjä hyökkäsi Abramovitšin tuella valtaan nousseen presidentti Vladimir Putinin käskystä Ukrainaan ja tappaa tällä hetkellä suvereenin valtion siviilejä ohjusiskuilla.

Länsi on reagoinut tähän brutaaliin hyökkäykseen voimakkaasti. Venäjä ja venäläiset oligarkit ovat joutuneet taloudellisten pakotteiden kohteeksi. Myös Abramovitš, joka on joutunut Britanniassa yhdeksi maalitauluksi. Britannian parlamentissa on ehdotettu, että Abramovitšin omaisuus pitäisi takavarikoida ja hänen Chelsea-omistuksensa estää.

Syykin on selvä. Abramovitš on ollut yksi niistä oligarkeista, jotka ovat olleet vahvistamassa Putinin asemaa Venäjällä. Tuon samaisen Putinin, joka nyt tuhoaa kokonaista kansaa Euroopassa, ja on ollut tuhoamassa sitä ennen muun muassa Georgiaa ja Tšetšeniaa.

Kahdet kasvot

Sitä ei käy kiistäminen, etteikö Abramovitš olisi tehnyt rahoillaan Chelseasta yhden maailman suurimmista jalkapalloseuroista. Mestaruuksia tuli ovista ja ikkunoista, kun venäläinen raha löysi tiensä englantilaiseen jalkapalloon.

Valioliigan ja Mestarien liigan mestaruudet ovat sulkeneet Chelsea-kannattajien silmät siltä, että joukkuetta on rahoittanut taho, joka on julkisesti tukenut Putinin diktatuuria koko tämän valtakauden ajan. Kannattajien mielissä tarkoitus on pyhittänyt keinot. Huomionarvoista on esimerkiksi se, ettei Abramovits ikinä tuominnut Krimin valtausta vuonna 2014, eikä ole tuominnut Venäjän sotatoimia nytkään.

Valioliiga otti Abramovitšin avosylin vastaan, kun hän vuonna 2003 osti Chelsean. Jos viime vuonna Valioliiga tutki hyvin tarkkaan ja pyrki estämään onnistumatta Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin ostoaikeet Newcastlesta, Abramovitšin kohdalla ongelmia ei nähty. Tai ei ainakaan haluttu nähdä.

Maailma oli toki toisenlainen vuonna 2003. Moni ei osannut silloin vielä ennustaa vuonna 2000 valtaan nousseen Putinin todellisia agendoja. Agendoja, jotka nyt ravisuttavat maailmaa.

Venäläisten oligarkkien raha kiinnosti lännessä kovasti, vaikka kysymyksiäkin oli jo silloin ilmassa muun muassa siitä, mistä rahat olivat tulleet ja mitä rahat edustivat. Selvää oli jo silloin, että jos venäläinen oligarkki halusi pitää rahansa ja vaikutusvaltansa, hänen piti olla hyvissä väleissä Putinin kanssa.

Näin ei esimerkiksi tehnyt Abramovitšin liiketoimintakumppani Boris Berezovski, joka vastusti toista Tšetšenian sotaa. Nopeasti Berezovskista tuli Putinin vihollinen, eli Venäjän vihollinen.

Berezovski sai Britanniasta poliittisen turvapaikan vuonna 2003. Sitä ennen Abramovitš osti Berezovskin ulos öljy-yhtiö Sibneftistä. Siinä meni myös Abramovitšin ja Berezovskin ystävyys ja sen myötä Abramovitš oli valinnut puolensa. Hän oli nyt Putinin lähipiiriä. Putinin elämänkerran kirjoittanut Chris Hutchins on kuvaillut Putinin ja Abramovitšin suhdetta isän ja tämän suosikkipojan väliseksi suhteeksi.

Berezovski löytyi vuonna 2013 hirtettynä kylpyhuoneensa suihkusta. Kukaan ei tiedä miksi. Tapauksen taustat eivät koskaan selvinneet.

Pian entistä Chelsea-omistajaa on myös syytetty rahanpesusta. Edesmennyt Alexander Litvinenko tutki Guardianin mukaan Venäjän mafian toimia Espanjassa. Litvinenko oli Berezovskin tavoin saanut poliittisen turvapaikan Britanniasta, kun hän oli joutunut ongelmiin Venäjän hallinnon kanssa vastustettuaan Tšetšenian sotaa.

Berezovskin mukaan Litvinenko työskenteli vuonna 2006 Britannian salaiselle palvelulle. Hän keräsi tietoa korkean tason henkilöistä Espanjasta ja Venäjältä. Berezovski kertoi kuulusteluissa, että Litvinenkon mukaan tutkimus koski rahanpesua. Rahanpesun kohteena olivat tutkinnan mukaan nimenomaan Putinin ja Abramovitšin valtavat rahamäärät.

Samana vuonna 2006 Litvinenko myrkytettiin lontoolaisessa sushi-ravintolassa. Litvinenko kuoli saamiinsa vammoihin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi syyllisiksi Litvinenkon murhaan Andrei Lugovoin sekä Dmitri Kovtun. Venäjä ei ole suostunut luovuttamaan Lugovoita Britanniaan oikeudenkäyntiin. Sen sijaan Putin antoi vuonna 2015 Lugovoille kunniamerkin isänmaan hyväksi tehdyistä palveluksista.

Naamio riisuttu

Chelsea on ollut menestyksekäs jalkapalloviheriöllä Abramovitšin aikakaudella. Chelsean kannattajille Abramovitšistä on tullut hyväntekijä ja sankari. Keskiviikkona Luton-ottelussa kannattajat alkoivat laulaa Abramovitšin nimeä, kun uutiset seuran myynnistä tulivat julki.

Mutta millä hinnalla?

[readmore from=chelsea]

Urheilu on ollut pitkään yksi Putinin pehmeän vallan keinoista. Urheilulla on valtava merkitys niin Venäjällä kuin Euroopassakin. Jalkapallo on Englannissa maailman tärkein turha asia. Oikeastaan edeltävästä lauseesta voi ottaa sanan turha pois.

Chelsea-kannattajien rakkaus omistajaansa Abramovitšiä kohtaan vain korostaa tätä Putinin pehmeän vallan käyttöä. Venäläinen oligarkki on sulattanut monen sydämen mestaruuspokaaleilla, vaikka samaan aikaan hänen uskotaan pesseen Putinin rahoja ja vankistaneen Putinin asemaa.

Siksi lännen pakotteet tuntuvat. Urheilu on toki tällä hetkellä toissijaista, mutta urheilulla on ollut valtava merkitys Putinin asemaan ja Venäjän propagandaan. Putin on pönkittänyt asemaansa klassisella ”leipää ja sirkushuveja” -menetelmällä. Kun katseet ovat kiinnittyneet esimerkiksi jalkapalloviheriöille, taustalla on tapahtunut asioita, joita tuskin yksikään Chelsea-kannattaja voi oikeasti tukea. Kannattajien katseet ovat vain visusti pysyneet nurmella.

Abramovitšille ei käytännössä jäänyt muuta mahdollisuutta kuin myydä nopeasti seura ennen kuin pakotteet olisivat osuneet häneen ja Chelseaan. Seuraomistaja lähtee Chelseasta hyväntekijänä ja seuran pelastajana, mutta Abramovitšin kädet ovat siitä huolimatta yltäpäältä ukrainalaisten veressä.

Abramovitšin tukema Putin tuhoaa Ukrainaa ja sen kansaa sekä uhkaa ydinsodalla. Chelsea-kannattajat laulavat samaan aikaan sankarinsa Abramovitšin nimeä Stamford Bridgellä.

Laulut loppuvat pian, sillä naamio on nyt riisuttu.

Lähteet: Guardian, Yle, BBC,