Manchester Unitedin hyökkääjä Romelu Lukaku on saanut hurjan moiteryöpyn. Seuran entinen puolustaja Rio Ferdinand jatkoi keskustelua viikonloppuna. Ferdinand näki, että Lukaku ei tue muuta joukkuetta riittävästi.

Ferdinand puhui ehtaa englantilaista pundit-puppua. Lukaku ei osu, koska muu joukkue ei tue häntä riittävästi.

United ei etene

United on laukonut tällä kaudella keskimäärin surkeat 7,4 kertaa ottelussa rangaistusalueelta. Siis alueelta, jolta maalit tehdään tutkimusten mukaan 80–92-prosenttisesti. Vertailun vuoksi: Manchester City on laukonut rangaistusalueelta keskimäärin 11,8 kertaa ja Chelsea 11,4 kertaa.

United ei luo riittävästi laadukkaita maalipaikkoja, koska joukkueen manageri José Mourinho on tippunut kehityksen kelkasta. Mourinho saapui Old Traffordille kesällä 2016. Hän on kuluttanut siirtomarkkinoilla yli 350 miljoonaa puntaa, mutta Unitedin pelaaminen vain taantuu.

Mourinho on klassinen, vastustajan mukaan pelisuunnitelmat luova manageri. Nykyajan suuntauksia henkivät Pep Guardiola ja Maurizio Sarri ottavat sen sijaan aloitteen. He haluavat, että Manchester City ja Chelsea luovat kentälle mahdollisimman paljon vaihtoehtoja ja kiinnittävät kentälle muodostuviin kolmioihin ja timantteihin valtavasti huomiota harjoituskentällä.

Hirveät tehot maajoukkueessa

Lukaku on osunut viimeksi Unitedin paidassa 15. syyskuuta, kun Watford taipui Old Traffordilla luvuin 2–1. Lukaku on pelannut toukokuun jälkeen 27 ottelussa, 13 kertaa maaottelussa ja 14 kertaa Unitedin ottelussa. Hän on osunut Belgialle komeat 12 kertaa, mutta Unitedin paidassa vain neljä kertaa. Ero on musertava, sillä Roberto Martínez joutuu kehittämään suojattejaan maajoukkuessa hyvin nopealla tahdilla.

Martinez ja Lukaku tutustuivat Goodison Parkilla. Martinez oivalsi, että Everton pärjää, jos lempinimellä ”Tankki” tunnettu Lukaku pääsee raiteilleen. Everton syötti tarkasti romuluisen kärjen juoksulinjoille.

Lukaku, 25, tarvitsee ympärilleen vankat rakenteet. Hän tekee esimerkiksi keskitystilanteissa vaivatta ennakoitavat liikkeet. Lukaku ei malta odottaa, vaan kutistaa kulmat turhalla säntäilyllä. Esimerkiksi paljon parjattu Álvaro Morata osaa liikkua huomattavasti täsmällisemmin. Morata viivyttää liikkeitään loppuun saakka ja puskee pallon ”cristianoronaldomaisesti” puolustajan selän takaa verkkoon. Morata ei siis liikahda heti ensimmäisen tilaisuuden tullen kohti etutolppaa, vaan odottaa. Tämä ero selittää sen, miksi Lukaku on perinteisesti pulassa huippujoukkueita vastaan.

Morata on alkanut tehdä tuhoja, kun Chelsea on alkanut hyökätä aiempaa vahvemmalla Positional Playllä. Lukaku seilailee sen sijaan avomerellä ilman purjetta. Sattuma vie häntä suuntaan ja toiseen.

Mourinho kantaa vastuun

Lukaku saapui Old Traffordille kesällä 2017 noin 75 miljoonalla punnalla ja onnistui viime kaudella varsin hyvin. Nyt vastustajat osaavat ennakoida Unitedin ja kärjen paremmin. Vastustajat pumppaavat puolustuslinjojaan niin, että United ei pääse vauhdilla selustaan. United on taas heikko, jos joutuu rytmittämään hitaammin. Mourinho kompastuu noilla hetkllä reaktiiviseen ajattelumaailmaansa.

[readmore from=Romelu-Lukaku]

On liian aikaista sanoa, että Lukaku on 75 miljoonan punnan floppi. Se on liian raju johtopäätös ja jopa epäreilua Lukakulle. Tilastot kertovat joka tapauksessa karun tosiasian: Lukaku teki Evertonille kaudella 2015–16 Valioliigassa 18 maalia ja kaudella 2016–17 hulppeat 25 maalia. Unitedin paidassa hän osui viime kaudella enää 16 kertaa, vaikka sai pelata paljon taitavampien pelaajien kanssa.

Mourinho ei voi pakoilla tätä tilastoa. Hän ei voi pakoilla sitäkään, että sama alisuorittaminen pätee vaikka Paul Pogbaan ja Alexis Sáncheziin. Turhan monen pelaajan kehityskäyrä on kääntynyt laskuun Old Traffodilla. Ja tämä selittää sen, miksi suuri ja mahtava Manchester United on Valioliigassa seitsemännellä sijalla.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila