Tänä päivänä vuonna 1999 Arsenal ja Manchester United kohtasivat toisensa FA Cupin välieräottelussa. Ottelu oli kokonaisuutena klassikko, mutta se muistetaan parhaiten Ryan Giggsin soolomaalista, joka vei Sir Alex Fergusonin ryhmän kilpailun finaaliin.

Giggsin maali syntyi jatkoajalla, johon oli edetty 1-1-tilanteesta. Aiemmista maaleista olivat vastanneet David Beckham ja Dennis Bergkamp.

Man United oli selvinnyt useista vaikeuksista ennen Giggsin maalia. Roy Keane oli ajettu jo kahdella keltaisella kortilla ulos ja Peter Schmeichel pelasti ottelun jatkoajalle torjumalla Bergkampin rangaistuspotkun varsinaisen peliajan viimeisillä hetkillä.

– Olin tullut vaihtopenkiltä ja ottelun alku oli painajaismainen. Menetin pallon muutaman kerran, joten sanoin itselleni, että seuraavalla kerralla, kun saan pallon, lähden kuljettamaan, Giggs muisteli Sky Sportsille.

– Se oli yksi niistä jutuista, joita tulee urasi aikana, kun asiat tapahtuvat täysin vaistomaisesti. Minulla ei ollut mitään mielessäni. Juoksin vain pallon kanssa ja pyrin ohittamaan edessä olevan vastustajani.

– Yhtäkkiä huomasinkin olevani boksissa, joten päätin vain laukoa. ”Scholesy” [Paul Scholes] oli vapaana rangaistusalueen sisällä ja hän huusi minulle, mutta en edes nähnyt häntä. Olin täysin vaistojeni varassa. Normaalisti näen vapaat pelaajat, mutta silloin mietin vain laukomista.

– Jos katsot maalia, yhdessä kohdassa edessäni oli kaksi puolustajaa, joka oli minulle etu, sillä he molemmat luottivat siihen, että toinen taklaisi minua. Jos vastassa olisi ollut pelkästään Patrick Vieira, hän olisi varmaan pysäyttänyt minut, mutta nyt hän näki, että Lee Dixon oli edessäni.

Pallo lopulta päätyi maaliin ja tuon jälkeen Giggs otti paitansa pois ja alkoi tuulettamaan poikkeuksellisen villisti. Häneltä kysyttiin, kummasta hän saa enemmän kysymyksiä: maalista vai tuuletuksestaan?

– Varmaan puolet ja puolet. Painan stoppia aina heti, kun pallo osuu verkkoon. En halua katsoa tuuletustani.

Ottelun kohokohdat näet alla olevalta videolta tai painamalla TÄSTÄ.