Päädyin heinäkuussa 2015 sattuman kautta Sheffieldiin.

Törmäsin Lontoossa parturissa Sheffield Unitedin kannattajaan Andy Rushworthiin. Hän kutsui kylään Sheffieldiin.

Rushworth on ”Bladesin” armoton fani, pubin omistaja ja pappi. Hän lupasi järjestää haastatteluja, jotta saan jutun Urheilusanomiin.

Hyppäsin junaan.

– Tule puoliltapäivin The Albioniin, Rushworth viestitti.

En osannut tuolloin varautua tulevaan. Rushworth hoiti paikan päälle sen verran porukkaa, että pääsin pois aamuyöstä.

Periaatteiden puolesta

Rushworth teki pubissaan heti selväksi, että Sheffield on periaatteiden paikka. Täällä oluttuoppi saa maksaa korkeintaan kolme puntaa. Entisellä teräspaikkakunnalla painetaan pitkää päivää. Jos rahaa jää vuokran jälkeen käteen, kulutetaan se jalkapalloon ja kaljaan, Rushworth sanoi.

The Albion myy parhaimmillaan 2000 tuoppia yhtenä lauantaina, kun United pelaa vieressä sijaitsevalla Bramall Lanella. Rushworth vertasi työurakkaa ”puolustusvoimien operaatioon”. Omistaja on tarkka oluen laadusta. Kaikki välineet pitää puhdistaa säännöllisesti. Olutta ei saa tarjoilla eri merkin lasista. Tuopin pitää täyttyä oikeaoppisesti ääriään myöten.

Olen joskus miettinyt tätä asiaa. Mitä se kertoo meistä suomalaisista, että suostumme juomaan yhdeksän euron tuoppeja väärän merkin turhan tyhjistä laseista? Ainakin se kertoo periaatteista. Sheffieldissä tämä ei mene läpi.

Sheffieldissä on totuttu tarkkuuteen. Jalkapallon modernit säännötkin kehitettiin Sheffieldissä, Adelphi-hotellissa 1858.

Nurmi paikoilleen vuonna 1855

Rushworth pääsi sunnuntaina oluelle Sheffield Unitedin pelaajien kanssa, kun Blades vahvisti nousun Valioliigaan (lue nousutunnelmista ja Bladesin kaudesta lisää täältä).

– Tämä saavutus uppoaa pikkuhiljaa, hän viestitti huumasta.

Sheffield United perustettiin maaliskuussa 1889. Maailman vanhin United on pelannut Valioliigassa edellisen kerran 2006–07. United tippui tuolloin katkerasti, kun ilman pelilupaa hyökännyt Carlos Tevez piti West Hamin sarjassa. Tapaus ei unohdu periaatteiden Sheffieldissä.

Sheffield sijaitsee Etelä-Yorkshiressa. United on kaupungin keskustan seura. Sheffield Wednesday sijaitsee Rushworthin mukaan ”Barnsleyssa”.

Bramall Lane on sen sijaan noin 500 000 asukkaan kaupungin suuri ylpeydenaihe kolmen yliopiston ohella. Maailman vanhimman jalkapallostadionin nurmi on sijainnut 1885 lähtien aina samalla paikalla. Vain katsomoita on kohennettu aikojen saatossa.

Bramall Lane vetää noin 32 000 katsojaa. United rämpi 2011-17 Ykkösliigassa vaikka maksoi saudiarabialaisten omistajien lompakosta kovia palkkoja. United teki kovasti töitä, jotta nuorempi sukupolvi ei karkaa Manchester Unitedin ja valioliigajättien mukaan: United veti Ykkösliigassakin noin 20 000 silmäparia peleihin.

Seuran markkinointihenkilöstö korosti Bramall Lanella, että on valtavan paineen alla. He ”häviävät aina ottelun”, jos kaduilla kävelee paikallinen nuori Manchester Unitedin pelipaidassa.

Brexitin puolesta

Sheffield äänesti niukasti Brexitin puolesta. Vierailin kaupungissa heti kesäkuun 2016 surullisenkuuluisan kansanäänestyksen jälkeen. Paikalliset sanoivat karttavansa Eurooppa-myönteistä The Mirroria ja kutsuivat minua puolalaiseksi.

Tämä ei ollut pilkkaa. Puolalaisia asui Britanniassa vuonna 2016 yli 900 000. Sheffieldissä heitä syytettiin paikallisten työttömyydestä ja kurjuudesta. Suomalainen ja puolalainen menivät Sheffieldissä sekaisin.

Valioliiga antaakin paikkakunnalle hurjan nosteen. Sheffield sijaitsee reippaan parin tunnin junamatkan päässä Lontoosta. Luvassa on turistivirtaa, kun Manchester United, Arsenal ja kumppanit saapuvat.

Rushworth ei halunnut juuri puhua politiikasta. The Albionin seinillä näkyi Sir Winston Churchillin taulu. Juuri churchillimäistä periksiantamattomuutta arvostetaan Sheffieldissä. Hän pysäytti Saksan toisessa maailmansodassa.

[readmore from=Sheffield-United]

The Albionin seinillä ei sen sijaan voi törmätä enää maalaukseen, jossa Sheffield United ja Tottenham kohtasivat 1991 Bramall Lanella – juuri ennen kun stadionin seisomakatsomot purettiin.

Rushworth herkistyi yömyöhällä viskihöyryissään ja antoi harvinaisen keräilykappaleen minulle. Katson taulua joka aamu kotonani Helsingissä. Se muistuttaa siitä, miten lämpimiin ihmisiin törmäsin viiden vuoden ajan Britanniassa.

Andy ja punavalkoisten uskolliset kannattajat ansaitsevat todella sen, että Tottenham saapuu jälleen ensi kaudella Bramall Lanelle.