Valioliigaseurat tekivät syyskuussa 2017 pitämässään kokouksessa ison päätöksen siirtää kesän siirtoikkunan sulkeutumaan ennen sarjakauden alkua. Päätös ei suinkaan ollut yksimielinen, vaan sitä puolsi 14 seuraa, vastusti viisi ja Burnley äänesti tyhjää. Muun muassa molemmat Manchesterin seurat City ja United olivat ajatusta vastaan.

Unitedin äänestyspäätös ei ollut tuolloisen valmentajan José Mourinhon mieleen. Mourinho oli vaatinut siirtoikkunan aikaistamista yhtenä äänekkäimmistä, ja toivonut joukkueelle työrauhaa. Portugalilaisen mielestä siirtoikkuna ”saisi sulkeutua niin aikaisin kuin ikinä mahdollista”.

Valioliigan puheenjohtaja Richard Scudamore perusteli ratkaisua vajaat kaksi vuotta sitten näin.

– Tärkeintä on riippumattomuus kilpailussa eri seurojen välillä. Kun 20 pelaajaa pelaa toisiaan vastaan, on väärin, jos joku oman joukkueen pelaajista saattaakin olla vastustajan joukkueessa seuraavalla viikolla. Vieläkin pahempaa on, jos joku pelaaja ei pelaa lainkaan, koska hänen spekuloidaan siirtyvän toiseen valioliigajoukkueeseen. Hän ei siis ole käytettävissä viikkoon tai kahteen ikkunan ollessa auki.

Valioliiga sai tuolloin tukea arvovaltaiselta taholta, UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferiniltä.

– Kyllä, minusta ikkuna on auki liian pitkään. On erikoista, että voit pelata yhdessä joukkueessa kauden alkaessa ja sitten yhtäkkiä toisessa. Se ei tee kilpailulle hyvää. Keskustelemme vakavasti siirtoikkunan lyhentämisestä. Minusta ei olisi huono idea sulkea siirtoikkunaa heinäkuun lopussa, Ceferin totesi Guardianin mukaan.

No, nyt Valioliigan siirtoikkuna on sulkeutunut kahtena vuonna peräkkäin ennen kauden alkua. Tänä vuonna ”Deadline Dayta” vietettiin torstaina 8. elokuuta. Mutta kas kummaa, mikään suurista liigoista ei olekaan seurannut perässä. Valioliigan siirtotakarajasta kului kokonaiset kolme ja puoli viikkoa, kunnes vihdoin eilen, 2. syyskuuta, siirtoaika päättyi myös Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja Saksassa.

Valioliigan buffet-pöytä pysyi loppuun asti auki

Asetelma on valioliigaseurojen kannalta vääjäämättä epäreilu. Vielä maanantaina, monien maiden siirtoikkunan viimeisenä päivänä West Ham myi kärkimiehensä Javier ”Chicharito” Hernándezin Sevillaan ja Brighton lainasi hyökkääjänsä Florin Andonen Galatasarayhin. Edellisellä viikolla Arsenalista lähti Nacho Monreal La Ligan Real Sociedadiin. Kullekin näistä voidaan hankkia korvaaja vasta aikaisintaan neljän kuukauden kuluttua.

Esimerkkejä voisi luetella paljon enemmänkin, sillä Valioliigassakin vietettiin muun Euroopan siirtotakarajan lopulla kunnon hulinoita. Liikenne tosin oli vain yksisuuntaista.

Mitään pakottavaa velvoitetta valioliigaseuroilla ei toki olisi pelaajistaan luopua, mutta usein pelaajien omaa tahtoakin on hyvä kuunnella. Kun West Hamin Dimitri Payet ei taannoin saanut siirtotoivettaan läpi, hän aloitti lakkoilun ja teki varmasti hallaa joukkueen sisäiselle dynamiikalle. Sitäkin voi pohtia, ovatko esimerkiksi Paul Pogba tai Christian Eriksen pelanneet Valioliigan alkukauden aikana omalla parhaalla tasollaan, sillä molemmat saattoivat elätellä vielä elokuun lopussakin toiveita siirrosta Real Madridiin.

Tilanne on joidenkin valioliigamanagerien kannalta epäilemättä sietämätön. Vaikkei Liverpool asiasta tässä siirtoikkunassa tippaakaan kärsinyt, esitti myös Jürgen Klopp huolensa Valioliigan epäoikeudenmukaisesta asemasta eurooppalaisilla siirtomarkkinoilla.

– Voiko joku selventää, mikä on Valioliigan etu? Liverpoolin tilanne on varsin hyvä, mutta muilla joukkueilla on avainpelaajia vielä markkinoilla. Mitä vain voi tapahtua, Klopp hämmästeli yleiseurooppalaisen siirtoikkunan lähestyessä loppuaan, ja ennusti tulevaa näin:

– Haluat vain, että joukkue on yhtenäinen ja keskittynyt, mutta tätä ei voi tapahtua, jos ovi on koko ajan auki. En ymmärrä, miksi tätä päätöstä ei tarkastella uudelleen. Se saattoi olla hyvä ajatus, mutta se ei vain toiminut.

Italia käväisi rintamassa, mutta vetäytyi muiden passivoiduttua

Kannattajien näkökulmasta – ja luultavasti valmentajienkin mielestä – joukkueen tilanteen rauhoittaminen ennen kauden alkua oli varmasti hyvä ajatus. Ongelma vain on se, että muidenkin pitäisi liittyä rintamaan. Nyt valioliigaseurojen toimistolle vievistä kuvaannoillisista rullaportaista vain toinen suunta on käytössä. Englannin vesillä saa yhä kalastaa, mutta valioliigaseurojen on sallittua vain katsoa, ei koskea. Tämähän on brittiseuroille tylyä kuin sopimukseton Brexit!

Klopp ennustaa, että tehty päätös tullaan pyörtämään, ja jatkossa brittiseuratkin saavat mellastaa siirtomarkkinoilla elo-syyskuun vaihteeseen saakka. Helpointa olisi kuitenkin, jos muutkin isot liigat liittyisivät yhteen rintamaan. Siltä vielä vuosi-kaksi takaperin kuulostikin, mutta totuus on, että valioliigaseuroja taidettiin kusta silmään.

– UEFA:n täytyy tehdä päätös yhdessä (seurajoukkueiden järjestön) ECA:n kanssa. Mieluiten 1. elokuuta, mutta viimeistään 8. elokuuta teatterin täytyy päättyä, jyrähti Borussia Dortmundin Hans-Joachim Watzke elokuussa 2017.

– Fanit odottavat kesällä innolla jalkapalloa, ei tätä kaikkea siirtop*skaa. Jalkapallon pitää olla etusijalla, kun sarja alkaa.

Englannin vesillä saa yhä kalastaa, mutta valioliigaseurojen on sallittua vain katsoa, ei koskea. Tämähän on brittiseuroille tylyä kuin sopimukseton Brexit!

Watzken painavat sanat eivät kuitenkaan johtaneet mihinkään, vaikka hänen ehdotuksensa saikin varauksetonta tukea muun muassa Borussia Mönchengladbach-pomo Max Eberliltä ja koko Bundesliigan johtaja Reinhard Rauballilta.

Täyskäännös on ollut merkittävä. Vielä kesällä 2018 Serie A seurasi Valioliigan esimerkkiä aikaistetusta siirtoikkunan sulkeutumisesta, mutta toukokuussa Italiassakin päätettiin taas palata myöhäisempään ajankohtaan. Eikä ihme, olihan Valioliigasta vielä vaikkapa Henrikh Mkhitarjan ja Alexis Sánchez värvättävissä kauden jo alettua.

Saksassakin on pauhattu paljon ”katsojien pettämisestä”, mutta vaatimukset siirtoikkunan aikaistamisesta tuntuvat nyt vaienneen. Silti vielä elokuussakin muun muassa Barcelonan valmentaja Ernesto Valverde ja Atlético Madridin luotsi Diego Simeonen vaativat myös Espanjan siirtoikkunan sulkemista ennen kauden alkua.

Ongelma vain on, että mitään ei tapahtu. Kenties isojen liigojen edustajat tapaavat liian harvoin, tai yhteistä tahtoa vain on vaikea löytää. Ehkä syynä on Ranskan liigan (jättien) haluttomuus aikaistaa siirtotakarajaa? Niin kauan kuin markkinoilla on PSG:n kaltainen suurpeluri, eivät muut isot liigat halua ottaa riskiä tähtipelaajiensa häipymisestä siirtotakarajalla Parc des Princesille.

Tässä jos missä olisi Aleksander Ceferinillä paikka lyödä nyrkkiä pöytään. Siirtoikkunan sulkeminen ennen kauden alkua oli ja on hyvä ajatus, mutta vain silloin, kun muunmaalaiset seurat eivät käy syömässä luvan kanssa Valioliigan kakusta. Mikäli järjestelmää ei onnistuta yhtenäistämään, on vain ajan kysymys, kunnes Englannissakin palataan vanhaan, huonoksi havaittuun aikatauluun. Ei saavutetuista eduista ole tapana ilman vastapalveluksia luopua.

Lähteet: Guardian, Focus, ran, Frankfurter Allgemeine, Bleacher Report, Football-España ja Football-Italia