Jo hyvissä ajoin keväällä, ennen siirtoikkunan aukeamista julkisuuteen levisi tieto, jonka mukaan Arsenalin siirtoihin käytettävissä oleva budjetti olisi ollut näihin olosuhteisiin varsin minimaalinen, 45 miljoonaa puntaa. Kukaan ei tunnu tietävän, mistä tämä ”tieto” oli peräisin.

Nyt on kuitenkin varmistumassa Nicolas Pépén siirto Pohjois-Lontooseen; pelkästään tämä maksaa seuralle yli 70 miljoonaa puntaa. Aiemmin vahvistunut William Saliban hankinta puolestaan kulutti kirstua 27 miljoonaa puntaa, ja edelleen puhutaan lisähankinnnoista, joihin kuluu kymmeniä miljoonia. Mistä siis on kyse?

Sky Sportsin toimittaja Kaveh Solhekol avasi kuviota.

– Minun tietojeni mukaan Arsenalille sopii varsin hyvin, että on puhuttu pienestä siirtobudjetista. Kun he nyt käyvät siirtoneuvotteluita, myyvä taho elää tavallaan siinä uskossa, ettei rahaa ole. Kuulemani perusteella kyse on eräänlaisesta savuverhosta.

Kaikkea julkisuudessa liikkuvaa ei välttämättä kannata uskoa.

– Tiedot 45 miljoonan budjetista olivat alunpitäenkin epäilyttäviä – Arsenal on kuitenkin yksi maailman suurimmista seuroista.

Gunnersin toimitusjohtaja Vinai Venkatesham vahvistaa tätä käsitystä, ja kiistää mainitun 45 miljoonan tiedon tulleen seuralta.

– Numerot eivät koskaan tule meiltä. Emme ikinä, koskaan, puhu käytettävissämme olevista rahoista, sillä sellaiset tiedot eivät todellakaan auta meitä. On totta, että varamme ovat rajallisia kolmen Eurooppa-liiga -vuoden jälkeen, mutta nuo huhutut luvut eivät pidä paikkaansa. Liikenteessä on hurjia määriä disinformaatiota.

Virheelliset tiedot saivat jo seuran omat kannattajatkin vakuuttuneiksi. Hiljattain pidetyssä kannattajajärjestöjen ja omistajatahon tapaamisessa kerrotaan olleen todella kiihtynyt ilmapiiri, koska toivottuja vahvistuksia ei vielä tuossa vaiheessa ollut kuulunut. Pian tapaamisen jälkeen julkistuivat kuitenkin sekä Dani Ceballosin lainasopimus, että Saliban tulo seuraan vuoden kuluttua (pelaa lainalla Saint Etiennessä vielä tämän kauden).

Wilfried Zahan tulo Arsenaliin on sekin edelleen mahdollisuuksien rajoissa. Tässä tapauksessa puhutaan samankaltaisista summista kuin Pépén kohdalla, mutta eroavaisuus on maksutavassa. Arsenal maksaa siirtokorvauksen Lillelle osissa, mikä puolestaan Crystal Palacelle ei mitä ilmeisimmin Zahan tapauksessa sovi.

Zaha oli hyvin todennäköisesti Arsenalin ykkösvaihtoehto hyökkääjäkauppojen suhteen, mutta aivan pieleen ei mennyt myöskään Pépén hankinta.

OptaPaolo

@OptaPaolo
22+11 - Nicolas #Pepe is one of the two players with 20+ goals and 10+ assists in the top-5 European Leagues 2018/19 (22 goals and 11 assists), alongside Lionel Messi. Devasting.

Kuluuko kesällä lopulta suurtakaan summaa?

Skyn arvion mukaan tänä kesänä käytettävä summa voi kuitenkin lopulta olla huhutun 45 miljoonan punnan tienoilla. Saliban siirtokorvauksen maksaminen tapahtuu aikaisintaan vuoden päästä; siihen ei siis tässä ikkunassa kulu käytännössä lainkaan rahaa. Ceballos tuli lainalle, mitä ilmeisimmin hyvin muodollisella korvauksella, ellei täysin ilmaiseksi. Pépén siirtokorvauksesta maksetaan vasta pieni osa, joten rahaa mahdolliseen 25 miljoonan summaan Celtic-puolustaja Kieran Tierneystä on edelleen.