Arsenalin pelaajisto on niin sekaisessa tilanteessa, että se kaipaa ravistelua tammikuun sekä ensi kesän aikana.

Unai Emeryn aikana Emiratesin vaativa yleisö buuasi hölmösti elehtineen Granit Xhakan pois kentältä. Freddie Ljungberg ehti olla puikoissa muutaman viikon, kunnes Mesut Özil viskoi hansikkaitaan Manchester City -nöyryytyksen toisella jaksolla.

Tällaiset purkaukset ovat peruja siitä, ettei edustusjoukkueen toimintakulttuuri ole kunnossa. Arsenalin pelaajisto kaipaa nyt tiukkaa johtajuutta ja linjakasta toimintaa, jotta ilmapiiri saadaan kuntoon. Yksi osa linjasta toimintaa olisi se, että Lontoon elämään mukavoituneet ja omaa egoaan esille tuovat pelaajat yritettäisiin myydä.

Arsenalin on pakko uudistaa joukkuettaan, sekä joukkueen sisällä vallitsevaa toimintakulttuuria rankalla kädellä, jos se haluaa olla riittävän laadukas ryhmä lähitulevaisuudessa.

Mesut Özil ei ole ansainnut jatkaa Emiratesilla sellaisilla otteilla, joita hän on esitellyt viime aikoina. Saksalainen on luksuspelaaja, jollaisiin Valioliigassa ja etenkään Arsenalissa ei ole tällä hetkellä varaa. Luksuspelaajat ovat pelaajia, jotka ovat erikoistuneet tiettyihin pelin vaiheisiin muiden pelin vaiheiden kustannuksella. Özilin myynti olisi vahva viesti tuoreelta managerilta Mikel Artetalta. Hanskoja paiskivat tähdet pois ja kaikkien pelin vaiheiden sotureita tilalle.

Myös Granit Xhakan jatkoa tulisi pohtia tiukasti. Molempien kohdalla on ollut lähtöhuhuja suuntaan jos toiseen, mikä on varsin loogista. Molemmat ovat kuitenkin toistaiseksi vakuuttaneet jäävänsä seuraan.

Alexandre Lacazetten jatko on hämärän peitossa. 28-vuotias ranskalainen olisi varsin käyttökelpoinen maalintekijä, mutta vähäinen peliaika on saanut hänet pohtimaan jatkoaan.

Lucas Torreira on vahvojen huhujen mukaan lähdössä Italiaan. Napoli on kiinnostunut sähäkästä keskikenttäpelaajasta ja yrittää saada pelaajan joko pysyvällä ostolla tai lainasopimuksella itselleen.

Hankintapuolella Arsenalin on pohdittava tarkasti, mihin suuntaan se haluaa pelaajistoaan viedä keskikentän osalta. Jos Torreira lähtee, on joukkueen saatava keskikentälle uusia ominaisuuksia. Matteo Guendouzi ja Xhaka ovat tällä hetkellä ykkösvaihtoehto keskikentän parivaljakoksi. Dani Ceballos on ollut puolitoista kuukautta loukkaantuneena, mutta on palannut joukkueen vahvuuteen.

Tällä osa-alueella Arsenal häviää valtavan paljon muille saman kokoluokan seuroille. Vaikka Ceballos onkin jo taas terve, ei Arsenalilla yksinkertaisesti riitä keskialueella laatu eikä leveys.

Mikel Artetan pelillinen visio on vielä paljolti hämärän peitossa, mutta hänen historiansa viittaisi siihen, että hän alkaa ajamaan sisään yhden keskikentän pohjapelaajan systeemiä. Siihen hänet on valmentajana koulittu. Se tulee Arsenalissa olemaan vaikeaa, sillä joukkueella ei ole riittävän hyvää kutospaikan pohjapelaajaa.

Puolustuslinja on kärsinyt valtavasti loukkaantumisista. Sead Kolasinac loukkasi nilkkansa Manchester Cityä vastaan. Sokratis ja David Luiz ovat Valioliigaan kyllä huippupuolustajia, mutta he tarvitsisivat vierelleen atleettisuutta. Huipputason laitapuolustajia joukkueessa ei ole, jos vertaa Valioliigan muihin megaseuroihin.

Ainsley Maitland-Nilesista sellainen on kasvamassa, mutta materiaalin kapeus vaivaa tälläkin osa-alueella.

Ratkaisevaa on, mihin suuntaan Artetan prosessi alkaa kääntymään. Varmaa on, että pelaajistoa aletaan viemään linjakkaasti tiettyyn suuntaan vasta, kun on selvää, mitä Arteta haluaa. Tällä hetkellä Artetan taidoista valmentajana ei tiedetä vielä kovinkaan paljon.

Ehkä siinä on syy, miksi tietoja tai huhuja uusista hankinnoista ei ole tihkunut kovinkaan paljon liittyen yllämainittuihin pelipaikkoihin. On selvää, että omat sekä mahdolliset uudet pelaajat katsovat tarkasti, kuka valmentaa Arsenalia ja miten. Arteta voi laadukkaalla keväällä pedata itselleen kesäksi erilaisia mahdollisuuksia siirtomarkkinoita ajatellen.

Pähkinänkuoressa, Arsenalin tilanne joukkueena on hyvin sekainen. Seuran olisi puhdistettava pöytä ja pohdittava, millaisella pelaajapolitiikalla on mahdollista tehdä paluu Valioliigan kärkeen. Tammikuussa seuran on vaikea tehdä hyviä kaappauksia tai saada aikaiseksi muutenkaan fiksuja liikkeitä. Artetalla on näytön paikka ja ratkaiseva asia on se, osaako hän oikeasti valmentaa.

Isot suuntaviivat tullaan siksi näkemään vasta ensi kesänä.