Jalkapallo Englannin Valioliigassa on muuttunut valtavasti viime vuosina. Todisteista tästä on saatu viime aikoina runsaasti, kun sarjasta on televisioitu retro-otteluita menneisyydestä.

Millä joukkueella on ollut suurin vaikutus tässä kehityksessä? Pep Guardiolan Manchester Cityllä? Jürgen Kloppin Liverpoolilla?

Mauricio Pochettinon mielestään ei kummallakaan mainituista. Argentiinalaisluotsin mielestä hänen valmentamalla kauden 2013-14 Southamptonilla on ollut kaikista suurin vaikutus englantilaiseen pääsarjajalkapalloon.

– Jalkapallo Englannissa muuttui kauden 2013-14 Southamptonin joukkueen myötä. Ei ole yhtään toista joukkuetta, jolla olisi ollut yhtä suurta vaikutusta yleiseen ajattelutapaan, Pochettino sanoi La Liga TV:n haastattelussa The Athleticin mukaan.

– Saavuimme seuraan, jossa oli Nicola Cortesen kaltainen seurapomo. Hän antoi meille kaiken tarvitsemamme, jotta saisimme luotua jotain uniikkia englantilaiseen jalkapalloon.

– Meidän taitomme sopeutua täysin erilaiseen ympäristöön oli uskomatonta. Löysimme joukon pelaajia, jotka halusivat oppia valmentajien kokemuksesta espanjalaisesta jalkapallosta. Tapamme oli täysin erilainen verrattuna siihen, mitä englantilainen jalkapallo oli siihen mennessä ollut.

– Nuoria pelaajia alkoi ilmaantua ja ihmiset alkoivat luottamaan nuoriin pelaajiin. Tämä vaikutti myös Englannin maajoukkueeseen.

Kyseisen joukkueen avainpelaajia olivat muun muassa Adam Lallana, Steven Davis, Rickie Lambert, Jay Rodriguez, James Ward-Prowse, Luke Shaw, Dejan Lovren ja Morgan Schneiderlin.

Pochettino myös sanoi, että hänen valmentamansa Espanyol vuosina 2010-2011 oli ensimmäinen joukkue, joka alkoi avata peliä maalivahdilta lyhyillä avauksilla.

– Me aloitimme sen ja monet ovat hieman yllättyneitä. Useat puhuvat Barcelonasta, Real Madridista ja AC Milanista. Ei, ensimmäisenä oli Espanyol.