Teemu Pukki on kuuma hyökkääjä.

Suomalainen on osunut Englannin mestaruussarjassa viisi kertaa 12 kierroksella ja heilutellut verkkoja kaksi kertaa Huuhkajien paidassa Kansojen liigassa.

Pukki, 28, on muuttunut mies. Tapasimme, kun hän siirtyi kesällä 2013 Glasgow’n Celticiin. Ystävällinen ja leppoisa Pukki antoi skottijätin harjoituskeskuksessa haastattelun syksyllä 2013.

Celtic harjoitteli tuona sumuisena päivänä kevyesti. Päävalmentaja Neil Lennon piti kädet syvällä taskuissaan ja huuteli takakenossa komentoja. Ruotsalainen apuvalmentaja Johan Mjällby tykitti nuuskaa huuleen ja heitti läppää edellisen illan riennoista.

Kreikkalaispelaaja Giórgos Samarás hölkkäsi leudossa säässä talvitakissa, pitkissä verkkarihousuissa ja pipo päässä. Tämä dress code kertoi kaiken treenien rasittavuudesta ja vaatimustasosta.

Toimintaa leimasi puuhastelu. Celtic hallitsi Skotlannin pääsarjaa mielin määrin, sillä vihreiden arkkivihollinen Rangers kärvisteli alasarjoissa ja talouskurimuksessa.

Pukki saapui Celticiin reittiä Sevilla–HJK-Schalke. Hän teki virhevalinnan. Pukki kaipasi ravistelua, mutta joutui mukavuudenhaluiseen ympäristöön. Hän floppasi ja lähti syksyllä 2014 lainalle Brøndbyhyn.

Epäonnistuminen herätti

Pukki on muistellut jälkikäteen, että epäonnistuminen jätti arvet. Celtic on valtava seura, jonka kannattajat suhtautuvat tapahtumiin intohimoisesti. Pukki haki muuttokuormansa vähin äänin.

Hyökkääjä koki kaivatun herätyksen. Hän petrasi ruokatottumuksiaan. Suomalaisesta kasvoi urheilija. Tämä näkyy nykyisin jäntevässä kehossa.

Norwich City kaappasi suomalaisen kesällä. Pukki on murtautunut pikaisesti Kanarialintujen avauskokoonpanoon. Tämä on äärimmäisen kova saavutus. Alasarjalegenda Jordan Rhodes on joutunut tekemään tilaa suomalaiselle. Rhodes on osunut vuonna 2007 alkaneella ammattilaisurallaan huimat 182 kertaa sarjapeleissä.

Pukki sopii joukkueen pelityyliin, koska Norwich luottaa mannereurooppalaisiin vaikutteisiin. Saksalainen päävalmentaja Daniel Farke uskoo muotoon 4–2–3–1, nopeisiin syöttöyhdistelmiin ja tiukkaan prässiin. Carrow Roadilla ei heitellä summittaisia pitkiä palloja. Tämä taas sopisi ilmakamppailuissa loistavalle Rhodesille.

Jopa Kane saa olla kateellinen

Norwich pystyy etenemään lyhyin siirroin kymppialueella. Pukki pärähtää herkästi kohti selustaa ja ennakoi linjojen väleistä liikkeelle lähtevät murtavat syötöt.

Pukki tekee eron kaariliikkeillään. Hän pystyy pitämään katseen pallossa ja kiihdyttämään kohti tyhjää tilaa. Vielä suuremman eron hän tekee potkutekniikallaan. Pukki laukoo oikealla jalallaan huippuniukalla saatolla. Hän pystyy potkaisemaan äärimmäisen nopeasti haltuunoton jälkeen. Jopa samalla ominaisuudella verkkoja heiluttava Harry Kane saa olla hieman kateellinen kotkalaiselle. Pukki laukoo niin huomaamattomasti ja säätelee potkun voimaa tarkasti.

Pukki pääsi yllättämään hieman Mestaruussarjassa. Hänet mitataan jatkossa. Mitä Pukki tekee, jos vastustajat peittävät hänen oikean jalkansa?

Vaasan Palloseura yritti tätä, kun VPS ja Brøndy kohtasivat Eurooppa-liigan karsinnoilla toissa kaudella. VPS tutki tarkasti, miten Pukki osuu, mutta niin vain Pukki osui – ja vielä patenttitavallaan. Pienellä kaariliikkeellä ja oikean jalan takanurkkaan suuntautuvalla nilkkapotkulla.

Pukki osoitti tuolloin, että pystyy maalaamaan, vaikka vastustaja tietää hänen vahvuutensa. Samaa ominaisuutta kaivataan jatkossa, sillä Mestaruussarjassa on käytössä kaikki mahdolliset, vastustajat kartoittavat tietokonesovellukset.

Kehittyykö Pukki vielä?

Kane antaa taas tällä saralla hyvän esimerkin Pukille. Valioliigan kaksinkertainen maalikuningas tunnetaan niin ikään oikeasta jalastaan, mutta Kane osaa hämätä, salata aikeensa loppuun saakka. Pukki pärjää jatkossa hyvin paljon sen mukaan, miten hän pystyy kehittymään vielä vanhoilla päivillään.

Tämä on hyvinkin mahdollista, sillä Pukki on osoittanut Celtic-epäonnistumisen jälkeen suomalaista sisua. Hän ei palannut häntä koipien välissä kotiin, vaan päätti näyttää. Tätä, paikoin unohtunutta luonteenpiirrettä kaivattaisiin suomalaisessa jalkapallossa ja urheilussa enemmänkin.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila

Kansojen liigan Viro–Suomi pelataan tänään Tallinnassa kello 21:45. Viasat, Viafree ja Viaplay näyttävät ottelun suorana.