Teemu Pukki valittiin sunnuntaina Englannin Mestaruussarjan kauden parhaaksi pelaajaksi. Tämä on äärettömän kova saavutus. Koko Suomen on syytä olla kotkalaisesta ylpeä.

Norwichin päävalmentaja Daniel Farke yritti pitää kohun keskellä keskittymisen oleellisessa. Saksalainen päästi Pukin pitkin hampain juhlagaalaan Lontooseen ja käski Pukin illaksi kotiin.

– Hän saa juoda vain kivennäisvettä ja syödä kurkkua, Farke sanoi.

Farke kiehui

Farke kiehui. Hän on johdattanut Norwichin Mestaruussarjan kärkeen ja muutaman voiton päähän Valioliigasta. Hän ei kaipaa ensimmäistäkään ylimääräistä häiriötekijää hurjan ottelutahdin keskellä. Reading haastaa Norwichin jo keskiviikkona.

Samalla Farke tiivisti ennakoitua paremmin menestyneen Norwichin salaisuuden. Hän nosti esille käsitteen ”sense of a team”. Farke puhui siis koko joukkueen merkityksestä ja jopa hieman alentavasti ”yksilöpalkinnoista”.

Pukki on sisäistänyt koutsin viestin. Hän korosti sunnuntainakin lavalla julkisesti koko joukkueen panosta.

Farke korosti, että Pukin pitää pysyä nurmen pinnalla. Norwichin kautta on jäljellä vielä kuusi ottelua. Norwich voi vielä romahtaa nousukarsintoihin – ja Pukki voi valahtaa maalipörssin kolmoseksi: EFL järjestää juhlagaalan liian aikaisin.

Farke pysyi paineen alla kovana. Hän ei nostanut yksilöä keskiöön. Hän ymmärtää, että jalkapallo on joukkuelaji. Hän ymmärtää, että parhaat joukkueet tukevat toisiaan superorganismin tavoin.

”Emme tavoittele henkilökohtaisia palkintoja”

Farke puhui viikonloppuna ”todellisesta palkinnosta”.

– Emme tavoittele maalintekopalkintoja tai henkilökohtaisia palkintoja, vaan haluamme voittaa pokaaleja koko joukkueena.

Tässä on suuri oppi. Jalkapallossa riittää puhetta, mutta lopulta ratkaisee vain se, mitä kentällä tapahtuu. Norwich on hyvin yhtenäinen nippu. Farke on taas Carrow Roadin tärkein hahmo. Hän näki, että Pukki sopii joukkueen kokonaisuuteen ja tutki tarkkaan hyökkääjän tausta. Suomalainen joutui kertomaan työhaastattelussa seuran historiasta.

Tämä kaikki on johtanut siihen, että Pukki on tuulettanut 26 kertaa. Jos Norwich nousee, ansaitsee Pukki, 29, lisääkin palkintoja. Jos suomalaiset urheilutoimittajat ymmärtävät jalkapallon kansainvälisen aseman, ei hänen edelleen juuri hiihdellä vuoden urheilijaksi.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila