Teemu Pukin tarina noususta nuoresta ujosta kotkalaispojasta valioliigahyökkääjäksi hakee vertaistaan.

Matka on ollut pitkä, sillä Pukki lähti maailmalle jo 16-vuotiaana, kun hän siirtyi tammikuussa 2008 kolmen ja puolen vuoden sopimuksella Sevillan organisaatioon. Siellä läpimurto edustusjoukkueeseen jäi kuitenkin tekemättä, ja Pukki palasi Suomeen elokuussa 2010. Seuraksi valikoitui HJK.

– Katselin niitä Sevillan reservijoukkueen pelejä. Pelin taso ei päätä huimannut ja hän oli yksin siellä hyökkääjänä, eikä saanut palloa. Oli hyvä ratkaisu tulla silloin HJK:hon, Pukin valmentajana aikanaan KTP:ssä ollut Janne Hyppönen kertaa Valioliiga.comille.

Hän on seurannut Pukin uraa tiiviisti kaikki nämä vuodet.

– HJK oli Teemun sen hetkiseen tasoon ja kuntoon sopiva. Ne europelit olivat hänelle sopiva paikka.

Pukki onnistui europeleissä Schalkea vastaan kolmesti maalinteossa, jonka vuoksi saksalaisseura osti hänet. Schalken jälkeen hän pelasi aikansa Celticissä ja Brøndbyssä ennen täsmäsiirtoa Norwichiin.

Hyppösen mielestä Pukki ei ole tehnyt yhtään virhettä seuravalinnoissaan.

– Mun mielestä virhe on huono sana. Se, että hän ei onnistunut esimerkiksi Celticissä niin hyvin kuin kaikki halusi, ei ollut virhesiirto sinälllään, sillä virheistä opitaan. Hän ei olisi niin vahva pelaaja tänä päivänä, ellei olisi käynyt Celticissä, valmentaja toteaa.

48-vuotias Hyppönen pohtii hetkeä, jolloin Pukista kasvoi täysverinen urheilija, jonka myötä hän saavutti tason pelata Valioliigassa.

– Celticiin mennessä hän ei ollut fyysisesti niin kunnossa. Nopeuskestävyysominaisuudet eivät olleet niin kunnossa ja voimaa ei ollut yhtä paljon. Sen sijaan, kun hän siirtyi Brøndbystä Norwichiin, niiden eteen oli tehty töitä. Se oli normaalia urheilijan urakehitystä. Ei Iivo Niskanenkaan jaksanut hiihtää 50 kilometriä kymmenen vuotta sitten, mutta hän on tehnyt töitä sen eteen, ja nyt jaksaa. Normaalia urheilijan polkua, jossa tunnistetaan ne omat kehityskohteet, Hyppönen painottaa.

– Se on ollut se loikka Celticistä Brøndbyhyn. Siellä tapahtui se isoin kasvu.

Hyppönen muistuttaa, että Pukki on kasvanut matkan aikana valtavasti myös henkisesti. Muuttuneet elämäntilanteet ovat vaikuttaneet siihen.

– Hän on löytänyt puolison itselleen ja lapsi on syntynyt perheeseen, jotka ovat tärkeitä tasapainottavia asioita. Se huokuu hänestä.

Lauantain Norwich-Newcastle -ottelu on nähtävissä Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplayssa. Ottelu alkaa klo 17.00 ja studio-osuus puoli tuntia aiemmin.