Teemu Pukin neljä maalia Valioliigan kahdella avauskierroksella ovat nostaneet suomalaishyökkääjän yhdeksi koko maailman parhaan jalkapallosarjan kuumimmaksi pelaajaksi.

Hän johtaa Valioliigan maalintekijätilastoa Raheem Sterlingin kanssa iskettyään Liverpoolia vastaan kertaalleen avauskierroksella ja upotettuaan hattutempullaan toisella kierroksella Newcastlen. Pukin edustama Norwich avaa Valioliigan kolmannen kierroksen kotonaan Chelseaa vastaan.

– Kotipeli isoa Chelseaa vastaan. Teemun startille ei löydy adjektiiveja! Jollain tavalla toivoisi, että kun alla on ykkönen ja kolmonen, niin tulisiko nyt kakkonen. Maalipaikoille hän pääsee jopa Chelseaa vastaan varsinkin kotipelissä, ja kun flow on noin korkea ja rentous on löytynyt, mehustelee Viasatin jalkapalloasiantuntija Pasi Rautiainen Valioliiga.comille.

– Odotukset Teemun ja Norwichin pelaamiseen – joka on kivannäköistä futista – ovat korkeat. On tämä mielipuolisen makeaa, miten Valioliiga on lähtenyt käyntiin. Siellä on meidän poika Raheem Sterlingin kanssa maalintekijätilaston kärjessä. Voiko hienompaa tilannetta olla?

Pukki on vuosikausiin ensimmäinen suomalaispelaaja Valioliigassa West Hamia viimeksi edustaneen Jussi Jääskeläisen jälkeen. Odotukset olivat viime kauden maalitehtailun jälkeen totta kai kovat, mutta Pukki osoitti heti kestävänsä myös Valioliigan tasolla pelin kovuuden.

– Mihin verrataan? Meillä on ollut pitkä kaipaus. Olemme odottaneet, että koska tulee suomalainen ja kuka saa mahdollisuuden. Luulen, että monet vielä vähättelivät viime vuoden 29 maalia. ”Championship, joo puujalkatoppareita sun muuta.” Pitää nähdä syvemmälle ja se on sitä, että on Teemu pelannut missä seurassa vaan – Schalke, Celtic, Klubi, Brøndby, Norwich – hän on siitä kumma hyökkääjä, että hän on aina maalipaikoilla, Rautiainen sanoo.

Nousijajoukkueessa hyökkääminen tuo aina omat haasteensa. Norwich on kuitenkin näyttänyt molemmissa otteluissaan, että sillä on ainekset omaan pallolliseenkin pelaamiseen Valioliigassa. Tämä on mahdollistanut myös Pukin tehot.

– Välillä on se tunne, että onko Teemu välillä pelin ulkopuolella. Hän ei ole (Lionel) Messin kaltainen hyökkääjä, joka haluaa ja vaatii palloa tai hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Hän on älykäs ja omalla tavallaan ovela ja käyttää vahvuuksiaan. Nyt hän on kondiksessa ja itseluottamus on kohdallaan. Kun onnistumisia on tullut, niin totta kai ne ruokkivat hänen henkistä kanttiaan.

– Hän on tuon kylän suuri suosikki. Teemun ei tarvitse enää näyttää tai todistella mitään. Hän on tuon kylän ”The Man”, jota rakastetaan. Tuo on nyt sitä Teemua, jota olen toivonut näkeväni jo pitkän aikaa, että hän on tilanteissa jämäkkä silloin, kun ne ovat päällä. En tiedä, onko jämäkkä oikea sana, mutta hän menee nyt tilanteisiin eri tavalla kuin nuorena poikana, Rautiainen kuvailee.

Tuleva vastustaja Chelsea on aloittanut kauden rumalla tappiolla Manchester Unitedille ja kotona pelatulla tasapelillä Leicesteriä vastaan. Seurassa pelaajana menestystä niittänyt manageri Frank Lampard on joukkoineen pakkovoiton edessä, sillä se lähtee vaisusta pistesaldostaan huolimatta otteluun suosikkina.

– Frank on aika kovan tilanteen edessä. Vaikka hän on kuinka rakastettu tuossa seurassa ja saa monia asioita anteeksi, niin kuitenkin johtoportaassa katsotaan, mitä viivan alla on. Jos tämän pelin jälkeen on vain yksi piste, hän joutuu kakkosvalmentajineen miettimään asioita moneen kertaan. Peliä ei ole vielä pelattu, mutta Chelsean täytyy olla tarkkana Norwichin vastahyökkäysten kanssa. Vaikka Norwich on palloa pitävä joukkue, Chelsea ei anna vapaaehtoisesti pallon hallintaa Kanarialinnuille, Rautiainen arvelee.

Norwich-Chelsea nähdään lauantaina Viasat Jalkapallo -kanavalla ja Viaplay-palvelussa kello 14 alkavan studiolähetyksen ensimmäisenä otteluna.