Näkökulma: Jürgen Klopp sai käteensä haluamansa ässän – Liverpool teki siirtoikkunan suurimman ryöstön

Se on vihdoin täällä – yksi päättyneen kauden jälkeen eniten odotetuista pelaajasiirroista. Thiago Alcântara siirtyy useiden eri lähteiden mukaan Liverpooliin. Muun muassa The Athletic, arvostettu The Timesin Liverpool-toimittaja Paul Joyce ja jalkapallotoimittaja Fabrizio Romano kertovat Thiagon sopimuksen olevan valmis.

Bayern Münchenistä siirto on jo vahvistettu, ja juuri tämän tekstin valmistuttua Thiago itse julkaisi jäähyväisensä Twitterissä.

Thiagon sopimus Liverpoolin kanssa on lehtitietojen mukaan nelivuotinen kesäkuuhun 2024 ulottuen. Joyce kertoo siirtosumman olevan 20 miljoonaa puntaa, minkä lisäksi Pool voi päätyä maksamaan viisi miljoonaa bonuksia Bayernille. Kuten keskikentän maestrolle kuuluu, Thiago ottaa pelipaitansa selkämykseen numeron 6, kuten oli Bayernissakin.

Vertailuryhmän kärkeä tilastoissa

Millainen pelaaja Thiago sitten on, ja miten hän sopii Jürgen Kloppin joukkueen keskikentälle? Ennen sukeltamista peliasentoihin ja muihin yksityiskohtiin on syytä nostaa esille tilastot viime kaudelta. Ohessa hieman dataa Thiagosta, mistä on nähtävissä, miten hyvä Thiago on muiden isojen sarjojen keskikenttäpelaajiin verrattuna. Vertailuryhmässä harmaalla alueella on kasattuna keskikenttäpelaajia, jotka edustavat mediaaniarvoa. Thiago on tutkissa punaisella.

On syytä nostaa esille ne numerot, jotka Thiagolla ovat erityisen korkeat. Puolustustilastoissa Thiago on ehdotonta huippua puolustuksen kaksinkamppailuissa (97. persentiili), ja lisäksi Thiagon pallonhallintakorjatut (possession adjusted, Padj) tilastot puolustusteoissa ja riistoissa ovat maailman kärkeä (98:s ja 95. persentiili), kun tarkastellaan keskikenttäpelaajia.

Thiago ei ole kovin pitkä pelaaja (172 senttiä), joten 80. persentiili ilmassa käytävissä kaksinkamppailuissa on hyvä tilasto. Pari senttiä lisää, ja Thiagoa voisi kenties verrata Fabio Cannavaroon pääpelaajana.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Thiago on maailmanluokan syöttelijä, ja tämän kertovat pelin lisäksi tottakai myös tilastorivit. Käytännössä jokaisella tärkeällä osa-alueella Thiagon syöttötaito erottuu edukseen, ja näille numeroille ei helposti löydy verrokkia Euroopan viidestä suurimmasta sarjasta tai edes jalkapallouniversumista. On varsin tyhjentävää lukea 99. persentiili -lukuja ja katsoa tuota syöttelyn ja avainsyöttelyn tutkaa mediaaniin verrattuna.

Hyökkäyksellisesti Thiagon vahvuus piilee kuljetuksissa (95. persentiili) ja peliä edistävissä juoksuissa. Kuitenkin, jos katsotaan muita tilastoja kuin puhtaasti hyökkäyksellisiä, voidaan todeta ja huomata, että Thiago edistää joukkueensa peliä jo aiemmissa vaiheissa. Toisin sanoen esimerkiksi puolustukselliset numerot – joissa Thiago loistaa – ovat niitä, jotka vaikuttivat esimerkiksi Bayern Münchenin peliin eniten viime kaudella. Prässin vastustamiskyvykkyys yhdistettynä peliä edistäviin juoksuihin ja kuljetuksiin ovat Thiagon suuri valttikortti.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Evoluutio pivot-eliittiin: Manttelinperijäehdokkaasta huipulle

Thiagon evoluutio on varsin kiehtova kokonaisuus. Xavin manttelinperijäehdokkaasta Bayerniin, jossa on kehittänyt itsensä jalkapallomaailman pivot-eliittiin Pep Guardiolan, Carlo Ancelottin, Niko Kovacin ja Hansi Flickin alaisuudessa. Guardiolan aikana Thiago oppi pelaamaan eri rooleja, mutta toki hän löytää itsensä mieluiten keskikentän pohjalta peliätekevästä asemasta.

Tätä ennen myös Andrés Iniesta -rooli oli osa Thiagon pelipaikkasalkkua. Yksi vastaan yksi -tilanteiden mestariksi (kuljetukset ohi puolustajasta) Thiago kehittyi Guardiolan aikana pelatessaan enemmän laitakaistalla ja puolitilassa keskikentän alueiden ylimiehitystilanteissa. Ancelotti peluutti Thiagoa lähinnä kasipaikalla ja antoi pelaajalleen vapauksia. Thiago kirjasi tuolloin eniten syöttöjä eurosarjoissa ja Bundesligassa.

Kauden 2014-15 loukkaantumisen jälkeen Thiago on päässyt takaisin pelille ja etenkin Kovacin aikana alkoi näkyä, kuinka hän nautti pelistä täysin terveenä ja mieli virkeänä. Sama jatkui Flickin valmennuksessa, ja tarina huipentui Mestarien liigan voittoon kauden 2019-20 päätteeksi.

Thiago on tarvinnut kaiken sen, mitä hän on urallaan joutunut kohtaamaan tullakseen pelaajaksi, joka hän on nyt 29-vuotiaana pelipaikkansa huipulla Mestarien liigan voittajana ja Bundesliigan moninkertaisena mestarina. Kaikella koetulla tarkoitan kaikkea Barcelonan-ajoista (muun muassa Cesc Fàbregasin siirto Camp Noulle, loukkaantumiset, valmentajat) Guardiolan Bayern-siirtoon. Kuuluisa lausahdus Pepiltä – Thiago oder nichts – valoi perustan Thiagon uudelle uravaiheelle Saksassa ja ennen kaikkea kehityskaarelle.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Pelilliset vahvuudet: Tilan hallitsija, lumoava syöttelijä ja prässin manipuloija

Thiago kerää suurimmat otsikot itsestään syötöillään ja syötönsalauksillaan, mutta se mikä on ehkäpä se suurin asia nykyjalkapallossa, on tila ja sen hyödyntäminen. Thiago liikkuu viisaasti ja tietyissä määrin vapaasti kentällä, ainakin liikkui Bayernissa. Tilan ymmärtämisen, näkemisen ja hyödyntämisen lisäksi Thiagon pelin iso osa on vartalonhallinta ja sijoittuminen. Näillä avuilla Thiago tekee peliä edistäviä tekoja ja pakenee vastustajan prässejä ja puolustajia.

Kuten tiedetään, Valioliigassa aikaa ja tilaa on usein vähän. Poolilla on riveissään Naby Keïta, ja pelaajat ovat muutenkin prässiä hyvin vastustavia, mutta pallolliseen peliin ja pallollisiin vaiheisiin Jürgen Klopp halunnee lisää etua.

Thiago skannaa tilanteita poikkeuksellisesti, kun häntä kohtaan hyökkää esimerkiksi useampi vastustajan pelaaja. Olkapään yli havainnointi on se vähän puhuttu tekijä, joka luo joukkueelle syöttö- ja maaliodottamaa ketjussa. Tässä havainnoinnissa Thiago on paras esimerkki jalkapallossa.

Thiago on niin taitava pallon kanssa, että pystyy vetämään puoleensa useamman puolustavan pelaajan ja ajoittamaan tämän jälkeen syötön vierelleen siten, että puolustavat pelaajat jäävät tilanteen ulkopuolelle. Moni keskikenttäpelaaja purkaisi ja panikoisi huonon syötön tilanteissa, joissa kohdataan kovaa prässiä tai nähdään huono kommunikaatio. Thiago sen sijaan varastaa omalta puolustajaltaan kosketuksen ja syöttää esimerkiksi alas maalivahdille pois prässiltä. Pallo säilyy omalla joukkueella ja tilanne purkautuu.

Tästä päästäänkin sujuvasti niihin pelin pieniin suuriin yksityiskohtiin. Thiago on usein rakenteluvaiheessa sijoittuneena toppareiden välissä tai heidän yläpuolellaan keskiympyrän kaaren tuntumassa – riippuen siitä kuinka korkealla linja on. Kun pallo pelataan Thiagolle, hän asemoi itsensä jo ennen syöttöä täydellisesti, tekee pienen käännöksen ja antaa näin itselleen kaikki avaimet ja syöttösuunnat.

Jos näissä tilanteissa vastustaja tai kaksi nostaa paineen Thiagoa kohtaan, espanjalainen pyrkii yllättämään syöttösuunnallaan. Syöttö salataan antamalla vastustajan olettaa tietyt todennäköisimmät syöttösuunnat, ja antamallakin syöttö sitten odottamattomalla ajankohdalla odottamattomaan suuntaan.

Usein nähdään, kun Thiago antaa olettaa syötön suuntautuvan laitapuolustajalle, topparille, alas tippuneelle keskikenttäpelaajalle tai laiturille, mutta sen sijaan hän syöttää pystyyn puolustavien pelaajien välistä. Nämä valinnat aiheuttavat vastustajassa ylimääräistä liikettä, kommunkaatiohäiriöitä ja sitä kautta haurautta ja parhaimmillaan linjojen rikkoutumista.

Kuten sanottua, tila on kaiken keskiössä. Selostetuissa syöttötilanteissa syötön suunta ja tila, johon syötetään. Vartalonhallinnassa ja pienissä käännöksissä pelataan myös aikaa ja tilaa itselle sekä joukkueelle. Mainittakoon vielä Thiagon pienet teot esimerkiksi tilanteissa, kun joukkueen rakenteluvaihe on edennyt vastustajan kenttäpuoliskolle tai hyökkäyskolmannekselle.

Thiago luo usein tilaa ottamalla muutamia askeleita poispäin häntä lähimpänä olevasta puolustajasta. Kun hän vielä samalla sijoittaa itsensä kasvot kohti boksia, on hän valmiina positiivisessa peliasennossa vastaanottamaan syötön ja tarvittaessa reagoimaan nopeasti pallon saadessaan. Huomataan, että Thiagon vaikuttaminen peliin ja hyökkäysvaiheeseen jatkuu siitä huolimatta, ettei hänellä ole palloa.

Thiago tulee varmasti kohtaamaan paineistusta vastustajilta Valioliigassa, mutta se ei ole Thiagolle mitenkään uutta. Hän on Poolille ässä, joka tuo etua useissa eri tilanteissa. Hyökkäyskolmannekselle tultaessa prässit voimistuvat ja tilat pienenevät. Näissä Thiago tekee juurikin sitä mainittua skannaustaan.

Kun hän tiedostaa tilanteet ja pystyy odottamaan viimeiseen asti ensimmäistä kosketustaan, kokonainen linja on mahdollista murtaa yhdellä ulkosyrjäsyötöllä syvyyteen, pehmeällä ensikosketuksella ja sitä seuraavalla syvyysjuoksulla tai peliasennon vastaisella teolla.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Thiagon syöttövalikoima on äärimmäisen monipuolinen. Kuva: Getty Images.

Thiagon harhautussalkusta löytyy useita historian tunnetuimmista ja parhaista harhautuksista, esimerkiksi useat eri käännökset. Kaikkia niitä ei jokainen meistä näe, mutta Thiago on monesti viihdyttänyt katsojiaan myös näyttävästi muun muassa nostamalla pallon sateenkaarimaisesti puolustajiensa yli – myös voimakkaiden prässiuhkien alla.

Parasta ovat silti pienet, jopa huomaamattomat harhautukset, joilla Thiago tekee parhaimmillaan paljon tilaa ja aikaa valita parempi syöttö tai päästä etenemään ratkaisevat metrit tai sentit eteenpäin.

Pikkuhuomiona mainitsen, että Thiagolta nähdään paljon kosketuksia palloon jalkapohjalla futsaltyyliin. Ei tarvitse kuin pysäyttää pallo ja laittaa se heti liikkeelle, niin olet voittanut vastustajaan nähden ratkaisevat sentit ja parhaimmillaan metrit. Thiago tekee tätä kuljettaessaan ja myös paikoillaan vastaanottaessaan syöttöjä. Tällaiset asiat helpottavat peliä ja avaavat mahdollisuuksia murtaa vastustajan puolustusta.

Asettuminen Liverpoolin kokoonpanoon

Kloppilla ei ole liiaksi luovia pelaajia joukkueessaan. Voidaan todeta, että Keïta, Andy Robertson ja Trent Alexander-Arnold ovat ne luovat voimat Poolin joukkueessa. Näistä vain Keïta pelaa keskikentällä, joten lienee selvää kuinka tärkeän hankinnan Pool tässä tekee. Se tulee kohtaamaan samoja tai parempia blokkeja ensi kaudella, ja Thiago on pelaaja, joka auttaa murtamaan niitä.

Todennäköisesti Georginio Wijnaldum on se, joka väistyy avauksesta Thiagon edestä jahka Klopp peluuttaisi samaan aikaan Keïtaa ja Thiagoa. Vaihtoehto on myös nostaa Keïta tai Takumi Minamino ylemmäs kohti kymppialuetta ja peluuttaa Thiago-Fabinho tuplapivotia.

Joka tapauksessa, jos Wijnaldum jää seuraan ja Thiagon hankinta varmistuu, on Kloppilla keskikentällään vaihtoehtoja varsin mukavasti ja valinnanvaikeudet ovat varsin positiivisia. Täytyy toki myös huomioida Thiagon loukkaantumishistoria. Vaikka hän on pelannut nyt terveitä ja ehjiä kausia, on varmasti järkevää jakaa minuutteja laajalle Kloppin intensiivisessä pelitavassa.

Thiago on yksi niistä pelaajista, joita seuraamalla näkee koko pelin. Klopp halusi ja saa nyt käteensä sen ässän, jota Poolin joukkue on kaivannut pystyäkseen kehittymään etenkin pallollisena. Pelinrakentelu on nyt enemmän mahdollista keskustassa eikä peli nojaa liian vahvasti laitakaistoille.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Thiagon syöttöjen suunnat täydentävät Poolin keskikenttää täydellisesti. Huomionarvoista on, että hän voi pelata täysin sujuvasti myös ylempänä hyökkäyskolmanneksella kutospaikan lisäksi. Eli kun tarkastellaan syöttölukemia kentän eri osa-alueilla nähdään miten Thiago on mukavuusalueellaan myös ylempänä pallollisessa vaiheessa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Periaatteessa Thiagon voisi nostaa myös kasiksi, kuten Ancelottin aikana Bayernissa, mutta ensisijaisesti Klopp hyödyntää pelaajan vahvuuksia tämän omimmalla pelipaikalla ja antanee vapautta liikkua eri alueille pallon kanssa ja ilman. Keïtan ollessa mukana nähtäneen Thiago kutospaikalla esimerkiksi Jordan Hendersonin täydentäessä kolmikon 4-3-3-perusmuodostelmassa.

Jos Klopp peluuttaa kolmikkoa Naby-Thiago-Henderson, vaihtoehtoja on muitakin. Henderson pelasi viime kaudella ylemmässä roolissa keskikentän oikeana pelaajana. Tämä rooli sysäisi Nabyn vasemmalle ja Thiagon pohjalle. Henderson oli mainio tässä ylemmässä roolissaan, ja se voisi tuoda parhaiten virtaa Poolin peliin.

Yhteenveto

On hienoa saada tämä siirto vihdoin maaliin, ja se todella meni siihen oikeaan maaliin. Liverpoolin jo valmiiksi lahjakas ja laadukas joukkue täydentyi viimeisellä kirsikalla kuorrutuksen päälle. Jos pitäisi nimetä yksi pelaaja keskikentälle, jonka tietää varmasti tuovan omalle joukkueelle edun vastustajaan nähden, nimeäisin heti Thiagon.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kannattaa katsoa upotettu video Pool-bloggaaja Josh Williamsin twiittaamana. Video on koostettu Nations Leaguen Espanja-Saksa-ottelusta. Thiago-materiaalia tulvii nyt joka ovesta, mutta tästä videosta saa ainakin todella hyvän maistiaisen pelaajan syöttökavalkadista, mikäli se ei ole ennestään jo tuttu.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Viimeisenä nostona Thiagon suoritus Mestarien liigan loppuottelussa Paris-Saint Germainia vastaan. Thiago oli finaalin tärkein ja arvokkain pelaaja, ja jos mietitään yhtä yksittäistä syytä se löytyy voittomaalin avanneesta teosta.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Thiago mursi yhdellä diagonaalisella syötöllä kaksi vastustajan linjaa. Syöttö lähti keskiympyrän kaaren tuntumasta lävistäen prässäävien hyökkääjien linjan ja keskikentän vastaavan. Pallo löysi kohteensa, Joshua Kimmichin, joka lähti tekemään ottelun ja pokaalin voittavaa tekoa: syöttöä Kingsley Comanin voittomaaliin.

Kaikki muistavat Kimmichin niin ikään upean esityön ja Comanin viimeistelyn, mutta Thiago teki tämän maalin. PSG menetti yhdellä syötöllä kuusi pelaajaa negatiivisiin peliasentoihin ja pallon alle. Ja tämä on se, mitä Liverpool ja Jürgen Klopp haluavat.

Poolin avaus on jo nyt vahva eikä siihen normaalisti kukaan noin vain kävele, mutta uskon, että Thiago kävelee. Ainakin tässä on se pelaaja, joka nostaa tuon keskikentän uudelle tasolle. Vaihtoehtoja voi pyöritellä kuinka paljon tahansa, ja jokainen tuntuu todella hyvältä ja entistä paremmalta.

Siirtona tämä vaikuttaa täydelliseltä. Pelaaja, joka sopii systeemiin parantaen joukkueen peliä ja tiettyä osa-aluetta selkeästi. Pool saa taktista joustavuutta, monipuolisuutta ja upeita jalkapallotaitoja keskikentälleen – pelintekonerokkuutta ja loistokkuutta.

Pelilliset hyödyt ovat selvät. Nyt vain toivomme terveyttä ja pitkää ikää. Hyvän jalkapallon kerjäläisen suurin toive on, että Thiago jatkaa jalkapallollista loisteliasta näytöstään Liverpoolissa. Loukkaantumistensa jälkeen hän puhkesi kukkaan, joten todistamme tietyllä tapaa renessanssin aikaa. Jalkapallon extravaganza, avantgarde. Thiagon peli on manifesti kauniille keskikenttäpelille.

Siirtosumma on matala nykystandardeilla johtuen pitkälti siitä, että Thiagolla alkoi Bayern-sopimuksensa viimeinen vuosi, ja tyypillisesti näissä tilanteissa markkina on ostajan.

Kuten arvoisa kollegani Heikki Kuparinen on todennut, on tämä todella suotuisa tilanne pelaajalle, koska hän saa siirron matalalla summalla tai lopulta ilman korvausta, mutta joka tapauksessa uusi seura tarjoaa roimankin palkankorotuksen normaalia isommalla allekirjoitusbonuksella. 20+5 miljoonan punnan siirtosumma jaksottuu Poolin kirjanpitoon noin viidellä miljoonalla punnalla per vuosi.

Pool saa hihaansa ässän, joka parantaa sitä entisestään. Pool haluaa jatkumoa, luoda mahdollisesti myös uutta, muuttua taktisesti. Näin ollen, se on Thiago tai ei mitään.

Bujamies
Twitter: @Bujamies


JUVENTUS – BARCELONA
25€ LIVEVETO

1. Avaa pelitili Betsafelle.
2. Talleta vähintään 20€ ja aktivoi 100% talletusbonus.
3. Saat pelitilillesi heti Juventus – Barcelona otteluun 25€ ilmaisen livevedon.