Liverpooliin viime syksynä Bayern Münchenistä siirtynyt Thiago Alcântara puhuu aiheesta, josta ainakin seurapohjalta varmasti tietää: jalkapallon kehittymisestä alati dynaamisempaan suuntaan.

Barcelonan kasvattaman keskikenttäpelaajan ei välttämättä ajattelisi olevan innoissaan siitä, mihin suuntaan laji kulkee. Thiago puhuu The Guardianin haastattelussa kuitenkin avoimuuttaan korostaen.

– Kuten elämässä yleensä, myös jalkapallossa asiat muuttuvat – on kyse sopeutumisesta.

Oleelliset asiat ovat kääntymässä päälaelleen.

– Kymppipaikka on käytännössä katoamassa täysin. Näemme vähemmän taikaa, vähemmän mielikuvitusta. Harhautuksia ei tarvita, kun voidaan juosta. Pelaajat tekevät enemmän, nopeammin.

Jürgen Kloppin pelikirjan voi kuvitella alkavan viimeksi mainituilla sanoilla. Kyse on 30-vuotiaan pelurin mukaan paljolti sukupolvien mukana tapahtuvasta muutoksesta.

– Pelaajat ovat kaikin tavoin kehittyneempiä. Niiden meistä, jotka eivät ole kaikkein nopeimpia jaloistamme, on oltava nopeita ajatuksissamme. Kun itse tulin 18-vuotiaana harjoituksiin, join ensin kahvia ja juttelin ihmisten kanssa, sitten vasta vedin treenikengät jalkaan. Nykyisin nuoret tulevat puoli tuntia, 45 minuuttia etuajassa ja painelevat salille.