Torstai-iltana tuli Valioliigan siirtomarkkinoiden suurin uutinen tähän mennessä, kun saksalainen Bild-lehti kertoi Chelsean olevan hyvin lähellä Timo Wernerin hankintaa. Miten tässä näin kävi? Wernerin piti olla siirtymässä Liverpooliin, mutta Frank Lampard on tekemässä ison kaappauksen Jürgen Kloppin nenän edestä.

Chelsean loppukiri kilpajuoksussa

Ensimmäinen huomio on Wernerin ulosostopykälässä, joka umpeutuu kesäkuun puolivälissä, tarkemmin sanottuna 15. kesäkuuta. Wernerin pelaajaoikeudet omistava RB Leipzig on kirjannut sopimukseen ulosostopykälän, jonka hinta on arviolta 55-60 miljoonaa euroa. Kun pykälä umpeutuu 15. kesäkuuta, Wernerin hinta saattaa kohota entisestään.

55-60 miljoonaa euroa on toki suuri summa, mutta se on vähintäänkin kohtuullinen yhdestä Euroopan kuumimmasta hyökkääjastä. Werner on tehnyt hurjat tehot Saksan Bundesliigassa. Tilastoihin on merkattu 29 sarjaottelussa 25 maalia ja seitsemän maalisyöttöä.

Nyt näyttää siltä, että Chelsea on pelannut korttinsa parhaiten kilpajuoksussa, joka päättyy 15. kesäkuuta. Pykälän umpeutumisen jälkeen alkaa nimittäin myyjän markkinat. Chelsea on tehnyt työnsä paremmin kuin esimerkiksi Liverpool, joka on jäänyt taka-alalle Werner-neuvotteluissa. Nyt Chelsea on hyvin lähellä Wernerin kaappaamista sopuisaan hintaan. Se olisi upea ryöstö.

Leipzigillä ei sinänsä ole suurtakaan valtaa enää Wernerin kanssa. Seuran päävalmentaja Julian Nagelsmann on todennut, ettei hän pysty taivuttelemaan Werneriä jäämään, jos pelaaja on halukas lähtemään. Leipzig on myös melko kädetön neuvotteluissa, jos Chelsea on valmis ulosostopykälän maksamaan. Silloin seura voi neuvotella suoraan Wernerin kanssa. Siitä päästäänkin toiseen ja ehkäpä tärkeimpään tekijään, mikä on viemässä Saksan maajoukkuehyökkääjän Chelseaan.

Lampard onnistunut

Frank Lampard on pystynyt osoittamaan Mestarien liigaa janoavalle Wernerille sen, että Chelseassa hän on selkeä ykköstykki. Tammy Abraham, 22, on pelannut hyvää kautta, mutta hän saa tehdä tilaa Wernerille ysipaikalla. Werner tosin pystyy pelaamaan myös vasemmalla laidalla, mikä on valtava seikka Lampardille.

Lampard haluaa nimenomaan vahvistaa siirtoikkunassa vasenta laitaa. Laitapakin tontille Lampardin ykkösnimi on Leicesterin Ben Chilwell. Werneristä Lampard saa erinomaisen vaihtoehdon vasemmalle, josta näillä näkymin on lähtemässä Willian, jonka sopimus päättyy tähän kauteen.

Chelsea on myös osoittanut sopimusneuvotteluissa, kuinka tärkeä palanen Werner seuralle olisi. Chelsea on onnistunut pelaajan vakuuttamisessa huomattavasti paremmin kuin Liverpool, jonka hyökkäyskolmikko Sadio ManéRoberto FirminoMohammed Salah on yksinkertaisesti koskematon. Toisin sanoen Klopp ei voi luvata Wernerille sellaista roolia, minkä Lampard Chelseassa.

Liverpoolissa Werner ei olisi hyökkäyksen ykkösmies, vaan hänen täytyisi kilpailla minuuteista Manén, Firminon ja Salahin kanssa. Lisäksi Klopp pyrkii ajamaan sisään viime tammikuussa hankittua Takumi Minaminoa. Chelseassa Werner tulee Stamford Bridgelle sellaisella tähtistatuksella, joka takaa hänelle suuren roolin hyökkäyksessä.

Sopimus tukee tätä tosiseikkaa. Chelsea on tarjoamassa Wernerille lehtitietojen mukaan 200 000 punnan (222 300 euron) viikkopalkan, mikä tekisi hänestä seuran toiseksi parhaiten palkatun pelaajan N’Golo Kantén jälkeen. Lievrpoolissa samalla palkalla Werner nousisi Salahin kanssa parhaiten palkatuksi pelaajaksi, mikä voisi hajottaa toimivan pelaajahierarkian.

Jos vedetään mutkia suoraksi, Liverpoolille Wernerin hankinnassa piilee riski, kun taas Chelsealle se on valtava mahdollisuus. Sen Chelsea-johto on myös onnistunut kertomaan Wernerille, joka on avoimesti kertonut haluavansa pelata Valioliigassa ja Mestarien liigassa. Näillä näkymin myös Mestarien liigan pelit ovat toteutumassa Chelsean kohdalla, joka on sarjataulukossa tällä hetkellä neljäntenä.

Talous sanelee tosiseikat

Kolmas keskeinen asia on talous, ja koronapandemian vaikutukset talouteen. Liverpool ei suoranaisesti ole hätää kärsimässä, mutta suurien siirtosummien kanssa seurassa ollaan tarkempana koronapandemian takia. Chelsea on sen sijaan erilaisessa tilanteessa.

[readmore from=Timo-Werner]

Chelsea kärsi siirtokiellosta viime vuonna. Vaikka kielto kumottiin viime tammikuun osalta, ei seura käyttänyt rahaa hankintoihin talvella. Toisaalta kassaan on tullut mukavasti katetta myynneillä. Eden Hazard lähti viime kesänä Real Madridiin 100 miljoonalla eurolla. Sen lisäksi Álvaro Moratan siirto virallistuu heinäkuussa, ja Atlético maksaa kaupasta 56 miljoonaa euroa.

Käytännössä pelkästään Moratan myynnillä katetaan jo Wernerin hankinta. Lisäksi Chelsea-omistaja Roman Abramovitsh on kommenteissaan ollut tukemassa Lampardin toiveita siirtomarkkinoilla.

Näistä syistä Chelsea on tekemässä kesän kovimman kaappauksen, ja Liverpool on jäämässä tyhjin käsin.