Tanskan maajoukkueen päävalmentaja Åge Hareide sanoi maanantaina, että Christian Eriksenillä saattaa olla krooninen vatsavaiva.

Lausunto herätti kohun Englannissa, koska Eriksen on Tanskan paras pelaaja ja Tottenhamille äärimmäisen tärkeä, jopa korvaamaton pelaaja.

Syöttötaiturin agentti Martin Schoots ehti jo kuitata puheet hölynpölyksi, mutta karu tosiasia on se, että Eriksen on pelannut edellisen kerran 22. syyskuuta. Hän jäi maajoukkuetauolla pohjoislontoolaisten harjoituskeskukseen treenaamaan kevyesti.

Asia on äärimmäisen herkkä. Eriksen on viivytellyt jatkosopimusneuvottelujaan. Hänen nykydiilinsä päättyy ensi kauden jälkeen. Agentti Schoots yrittää ajaa asiakkaalleen merkittävää palkankorotusta. Eriksen tienaa tällä hetkellä 70 000 puntaa viikossa. Liljanvalkoisten maalitykki Harry Kane kuittaa 200 000 puntaa viikossa. Valioliigan palkkakuningas, Manchester Unitedin Alexis Sánchez rohmuaa lisineen jopa noin 500 000 puntaa viikossa.

Eriksenille, 26, kuuluu suurempi liksa. Hän on yksi jalkapallomaailman parhaista rytmittäjistä. Eriksen osaa hallita pelin virtausta. Hän houkuttelee, uhkaa, luo mahdollisuuksia. Tottenham on hukassa, jos Eriksen huilaa.

Pochettinon pelastaja

Eriksen on syöttänyt kolmella viime kaudella sarjapeleissä 38 maalia. Eriksen oli luonut ennen tämän kauden alkua syksyn 2015 jälkeen Valioliigan kamppailuissa 321 maalipaikkaa. Luku oli koko sarjan korkein. Jopa Mesut Özil (320) ja Kevin De Bruyne (291) jäivät tanskalaisen taakse.

Eriksen on Tottenhamille korvaamaton, koska pohjoislontoolaisten manageri Mauricio Pochettino, 46, on jäänyt kehityksen kelkasta jälkeen.

Pochettino otti komennon White Hart Lanella kesällä 2014. Valioliigan maailma oli tuolloin erilainen. Argentiinalaisen kovaan harjoitteluun perustuvat metodit tekivät vielä eron. Tottenham prässäsi hurjasti ja eteni näyttävillä syöttöyhdistelmillä. Tottenham on sijoittunut luotsin alaisuudessa viidenneksi, kolmanneksi, toiseksi ja kolmanneksi.

Neljän kastin valmentajia

Valioliigan joukkueet voi jakaa nykyään karkeasti neljään ryhmään pallonhallinnan suhteen.

Heikoin ryhmä tyytyy pitämään palloa lähinnä vain tarvittaessa ja käyttämään nämä hetket mahdollisimman hyvin hyväkseen. Tähän porukkaan kuuluvat muun muassa Cardiff ja Burnley.

Kakkosryhmä pelailee hieman höntsäillen. Esimerkiksi West Ham rakentaa pallon ympärille ”rondoja”, lähinnä kolmioita ja yrittää juoksuttaa niiden sisälle saapuneita vastustajia parhaansa mukaan. Itälontoolaisten varsin pätevä porukka pelaa toisinaan pubijoukkueen lailla. Manageri Manuel Pellegrini ei viilaa yksityiskohtia pedanttisesti, vaan antaa poikien pelata.

Pochettino kuuluu kolmosryhmään. Hän antaa suojateilleen vapauksia tiettyjen raamien sisällä. Argentiinalainen suosii rondoja ja luo esimerkiksi keskitystilanteissa selkeitä malleja, mutta antaa poikien pelatakin. Koska rakenteet horjuvat, on ominaisuuksiltaan poikkeuksellinen Eriksen yhtälössä niin tärkeä. Tottenham ei pysty paikkaamaan poissaoloja koko kollektiivin, koko joukkueen voimin. Tämä kaava riitti ennen Valioliigan neljän joukkoon, mutta aika on muuttunut.

Tämän sai huomata jo Arsène Wenger. Ja tämän on saanut huomata nyt José Mourinho, sillä Valioliigaan on syntynyt aivan uusi ryhmä, viimeisen päälle viilatun Positional Playn nimiin vannova porukka. Tähän kuuluvat Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Maurizio Sarri ja Unai Emery.

Pochettino herpaantuu…

Guardiola, Klopp, Sarri ja Emery jakavat kentän ruutuihin ja pitävät huolen, että pelaajat täyttävät alueet tasapainoisesti. Esimerkiksi Sarri on jo ehtinyt todeta, että hän päättää hyvin tarkasti, miten Chelsea pelaa ja antaa pelaajille hyvin rajallisen määrän vaihtoehtoja. Ja hetkinen! Jos katsoo Valioliigan sarjataulukkoa, niin juuri näiden herrojen Manchester City, Liverpool, Chelsea ja Arsenal komeilevat Valioliigan kärjessä.

Pochettino onkin osoittanut viime aikoina herpaantumisen merkkejä. Hän väitti viikonloppuna, että Valioliigan viidenneksi kivunnut Tottenham ansaitsee juhlat hyvästä aloituksestaan – vaikka Tottenham on hävinnyt molemmat Mestarien liigan ottelunsa, ensin Interille ja viime viikolla FC Barcelonalle.

Pochettino myös moitti nykypäivän jalkapallomaailmaa. Hän näki, että kiivas pelitahti hyydyttää pelaajat. Wenger puhui loppuvaiheessa hyvin samaan malliin. Hän jakoi vinkkejä muille ja näki, että Arsenal pärjää ihan hyvin.

Pochettino teki valtavan virheen

Sekavia höpisevä Pochettino on ajautunut vastaavalle, vaaralliselle tielle. Pohjoislontoolaisten kapteeni Hugo Lloris jäi elokuussa kiinni rattijuopumuksesta. Lloris oli yön pimeinä tunteina niin humalassa, että poliisit joutuivat pitämään maalivahdin pystyssä.

[readmore from=Näkökulmat]

Pochettino valitsi vahdin muutamaa päivää myöhemmin avauskokoonpanoon Old Traffordilla. Manchester United taipui luvuin 0–3, mutta Pochettino teki valtavan virheen. Hän asetti tulokset arvojen edelle. Pochettino antoi synkän viestin. Hän antoi viestin, että tulos on lopulta kaikkea muuta tärkeämpää.

Argentiinalaisen ratkaisu kumpusi paineista. Tottenham saa ponnistaa toden teolla, jotta yltää neljän joukkoon. Tämä tavoite on jopa utopistinen, jos Eriksen puuttuu pitkään vahvuudesta.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila