Mauricio Pochettino on saanut syksyllä yltyvää kritiikkiä. Spurs-manageri on tuomittu osittain syystä. Tottenham on junnannut pelillisesti paikoillaan samaan aikaan kun Pep Guardiola, Maurizio Sarri ja Jürgen Klopp pureutuvat nyanssitasolle ja repivät suojateistaan kaiken irti.

Pochettino on saanut toisaalta hieman turhaakin löylyä. Tottenham on vaikeassa tilanteessa, koska pohjoislontoolaisten uusi stadion on viivästynyt ja siirtokassa nollissa. Pochettino on johdattanut liljanvalkoiset kaikessa myllerryksessä tukevasti neljän parhaan joukkoon Valioliigassa.

Lauantaina nähtiin, että Pochettino on syytä jättää ainakin hetkeksi rauhaan: Tottenham juhli evakossa Wembleyllä, kun Chelsea kaatui luvuin 3–1.

Miesvartiointi toimi

Pochettino osoitti lauantaina kykyjään. Tottenham aloitti muodolla 4–timantti–2. Pochettino iski numeroyhdistelmällä länsilontoolaisten 4–3–3-ryhmitykseen.

Tottenham otti keltaisissa pelanneet vieraat miesvartiointiin. Kukkopojaksi syytetty Dele Alli seurasi mukisematta, mihin Jorginho liikkui pohjalla. Christian Eriksen (vasen) ja Moussa Sissoko (oikea) taas tarkkailivat, mihin N’Golo Kanté ja Mateo Kovačić liikkuivat. Chelsea ei saanut keskikentän kolmiotaan toimimaan. Tottenham riisti ja iski vastaan.

Pochettino onnistui kaikin puolin. Kärjen Harry Kane ja Son Heung-min repivät aukkoja vieraiden alakertaan. Kaksikko on hyvin roolitettu. Pochettino tietää, että vastustajat tarkkailevat, mihin Kane liikkuu. Son saa näin usein hieman ylimääräistä tilaa.

Eriksen tarjoili

Pochettino ei voi riehaantua liikaa. Chelsea vei lauantaina syötöt luvuin 549–368, pallonhallinnan prosentein 60–40 ja määritti vahvasti pelin virtauksen erityisesti, kun isäntien pahin höyry laantui.

Argentiinalainen on luonut reilussa neljässä vuodessa yhtenäisen nipun, mutta Tottenham antaa hieman tasoitusta, koska Pochettino ei puutu yksityiskohtiin guardiolamaisella pakkomielteellä. Mauricio antaa poikien pelata – ja säätää kokonaisuutta syksyllä aiempaa paremmin toimivilla ottelusuunnitelmilla. Lauantaina se osui nappiin.

Ei pidä unohtaa, että Tottenhamilla on hyvät pelaajat. Kane on Valioliigan kaksinkertainen maalikuningas, mutta Eriksen on vielä tärkeämpi hahmo. Tanskalainen osoitti lauantaina, miksi hän mahtuisi tällä hetkellä maailman jokaisen joukkueen avauskokoonpanoon. ¨

Eriksen zippasi avausjaksolla kaksi avopaikkaa Sonille, tarjosi Allille puskumaaliin johtaneen vapaapotkun ja taskuun livahtaneelle, kanuunan verkkoon laukoneelle Kanelle pohjustuksen. Hän teki tämän kaiken 45 minuutissa.

Nämä suoritukset kuuluivat huipputasolla harvinaiseen poikkeusluokkaan. Eriksen, 26, tekee pohjustuksillaan valtavan eron. Real Madrid ei hääri turhaan tanskalaisen kintereillä. Tottenham on tulevaisuudessa jopa turhan riippuvainen siitä, rustaako Eriksen nimensä alle pitkään pöydällä odottaneeseen jatkopaperiin.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila