Tottenham koki sunnuntaina kovia, kun Chelsea voitti Pohjois-Lontoossa 2–0.

Chelsea suorastaan pamautti isännät nurmen pinnalla. Chelsea otti aloitteen, määritti pelin virtauksen. Ottelu osoitti, että José Mourinho on edelleen José Mourinho.

Mourinho otti komennon marraskuussa. Hän vakuutti, että on muuttunut mies. Todellisuudessa liljanvalkoisten pallonhallinta on laskenut. Tottenham on muuttunut reaktiivisempaan suuntaan.

Diop alakertaan?

Mourinho on luottanut ryhmitykseen 4-2-3-1. Se tosin elää tilanteen mukaan. Hän saattaa kääntää keskikentän kolmion ympäri. Oikea puolustaja Serge Aurier taas nousee innolla, jolloin muoto muovautuu malliin 3-2-4-1.

Tottenham on jo hyvin mourinhomainen joukkue. Toby Alderweireld, Davinson Sánchez ja Jan Vertonghen pitävät takalinjat tiiviinä. Huhut kertovat, että Mourinho haluaa kolmikon tueksi vielä West Hamin järkälemäisen Issa Diopin, sillä Vertonghen empii jatkoaan.

Romuluiset Eric Dier ja Moussa Sissoko tasapainottavat liljanvalkoisten keskikentän pohjalle. Son Heung-min ja Lucas Moura viilettävät laidoilla, ja laskevat tarvittaessa omalle kulmalipulle saakka.

Dele Alli antaa avainsyötöt kymppipaikalla. Harry Kane jatkaa ne verkkoon. Maalivahti Hugo Lloris kuuluu pelipaikallaan maailman eliittiin – kun vain palaa pelikuntoon.

Mourinho on siis roolittanut joukkueen tarkasti. Ja nyt seuraa huonot uutiset Spursin kovia kokeneille kannattajille: tämä ei enää riitä nykyjalkapallossa.

Mourinho on tipahtanut kehityksen kelkasta juuri rytmittämisen suhteen. Tottenham ei pysty luomaan järjestelmällisesti ylivoimatilanteita, vaan luottaa yksittäisten pelaajien välähdyksiin ja vastustajan heikkouksien kartoittamiseen.

Matic pohjalle?

Ongelmia syntyy, sillä Dier ja Sissoko kuuluvat enemmänkin telaketjuosastoon. Kun Mourinho voitti Valioliigan Chelseassa keväällä 2015, sääti Cesc Fàbregas vauhtia. Tottenhamilla on fàbregasmainen hahmo, Christian Eriksen, mutta tanskalainen ei suostu allekirjoittamaan jatkodiiliä ja haluaa pois.

Tilanne on äärimmäisen kiusallinen. Eriksen on jäänyt penkille, kun Mourinho on yrittänyt näyttää hänelle kaapin paikan. Jos ja kun Eriksen lähtee viimeistään tämän kauden jälkeen, pitää Tottenhamin löytää tilalle uusi Eriksen.

Sportingin Bruno Fernandes on yhdistetty tiiviisti Spursiin, mutta hän sopii parhaiten astetta korkeammalle, ja tällä paikalla on jo Alli.

On aivan eri asia, haluaako Mourinho edes pitää Eriksenin. Hän on perinteisesti suosinut voimakkaita ja suoraviivaisia pelaajia. Portugalilaisen vanha luottopelaaja Nemanja Matic on yhdistetty niin ikään Tottenhamiin. Niin on seuran entinen pelaaja Gareth Balekin, mutta Real Madrid ei päästä walesilaista helpolla.

Jos Matic saapuu Pohjois-Lontooseen, voidaan puheet Mourinhon muuttumisesta lopullisesti unohtaa. Samalla on mielenkiintoista nähdä, miten kesällä hankitut, lupaavat Giovani Lo Celso ja Ryan Sessegnon saavat minuutteja. Kaksikko hankittiin kasvamaan korkoa, mutta Mourinho ei kehitä tuloksen kustannuksella.