St Mary’s toimi tapahtumapaikkana tiistain Valioliiga-ottelulle Southamptonin ja Tottenhamin välillä. Molemmat joukkueet voittivat omat ottelunsa legendaarisen Boxing Dayn kierroksella.

Saints masensi West Hamin vieraskentällä lukemin 3-2. Spurs voitti kotonaan Crystal Palacen tylysti 3-0.

Keskinäisessä kohtaamisessa päädyttiin 1-1-tasapeliin.

Tiistain ottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä, jossa kotijoukkueella oli lievä ote.

Viiden minuutin kohdalla Shane Long pääsi Kyle Walker-Petersin keskitykseen päällään väliin. Pallo niukasti ohi takatolpan.

Tottenhamilla oli vaikeuksia löytää omaa pallollista peliään. Southamptonin korkea prässi aiheutti vieraille vaikeuksia varsinkin keskialueella.

Noin 12 minuutin pelin jälkeen Harry Kane pääsi kääntymään pallon kanssa ja laittoi sen Mohammed Salisun jalkojen välistä. Englantilaiskärki horjahti hieman ja syöttö puolustuslinjan väliin juosseelle Dele Allille venähti turhan pitkäksi.

Minuuttia myöhemmin Sergio Reguilón oli karkaamassa puolesta kentästä asti. Espanjalainen oli kirmaamassa pitkään palloon. Walker-Peters nykäisi hänet kumoon ja sai tilanteesta varoituksen.

Seuranneesta vapaapotkusta Heung-Min Son lähetti pallon maalille. Ben Davies pääsi puskemaan pallon maaliin, mutta tilanne oli selvä paitsio.

25 minuutin kohdalla nähtiin St Mary’sin nurmella tuttu golfsvingi. Salisun rajaheitto kohden rangaistusaluetta. Jatkotilanteesta James Ward-Prowse jysäytti kauniin ulkokierteisen kudin ohi Hugo Llorisin.

Southampton siirtyi täysin ansaitusti johtoon. Kotijoukkue oli ollut selvästi aloitteellisempi kamppailun alun.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Kane pääsi vapaapotkusta hakemaan tasoitusta. Kova laukaus kohden vasenta alakulmaa noin 25 metristä. Fraser Forster otti pallon kuitenkin varsin vaivatta kiinni.

Saintsin illasta tuli erittäin vaikea viitisen minuuttia ennen puoliajan loppua. Son irtosi kotijoukkueen boxiin. Salisu kaatoi tämän ja sai kamppailun toisen keltaisen korttinsa.

Pallo pilkulle ja Southampton vajaalle. Kane sijoitti pallon pisteeltä varmasti vasempaan yläkulmaan. Ottelu tasan.

Southampton oli kenties kokonaisvaltaisesti parempi jalkapallojoukkue avausnelivitosella, mutta Salisu vaikeutti kotijoukkueen menestysmahdollisuuksia huomattavasti.

Toisen jakson alkuun Spurs tuli vauhdikkaammin kuin avausnelivitoselle. Valmentaja Antonio Conte otti Reguilónin penkille ja tilalle kirmasi Matt Doherty. Espanjalainen vaikutti olevan jatkuvasti tapahtumien keskiössä kortti alla.

Puoliaika ehti vanheta vain seitsemän minuuttia, kun Kane iski toistamiseen. Harry Winks lähetti upean pitkän pallon linjan selustaan. Tähtihyökkääjä juoksi siihen, pallo komeasti haltuun ja lopuksi hallittu laukaus etukulmaan.

Anthony Taylor nosti VAR-tarkastuksen jälkeen kuitenkin kätensä pystyyn paitsion merkiksi.

Ote oli puoliajan alkuhetket täysin miesylivoimalla pelanneella Tottenhamilla. Noin vartti Kanen hylätyn maalin jälkeen Spurs teki jo toisen maalin, joka vietiin jälkikäteen.

Tällä kertaa tilanteessa ei VAR-tarkastustakaan tarvittu. Doherty hyppäsi pääpalloon osuen lähinnä ainoastaan maalivahti Forsteriin. Peli jatkui edelleen tasatilanteessa.

Tottenham hallitsi peliä täysin ja Saints vetäytyi puolustustaisteluun suojelemaan tasapeliä. Vieraat eivät kyenneet luomaan tiivistä Southamptonin ryhmää vastaan kummoisia maalipaikkoja kuitenkaan.

Sitten alkoi tapahtua kummassakin päässä.

Kuutisen minuuttia ennen täyttä aikaa Lucas Moura nousi laidaltaan boxiin. Keskitys maalille, mutta Walker-Peters sai päänsä väliin. Peliväline kimposi rangaistusalueen rajalle, josta Davies ampui hirmuisen kanuunan. Walker-Peters laittoi päänsä myös tämän väliin.

Komea taistelu, jonka jälkeen englantilaispakki joutui hetken aikaa keräilemään itseään nurmenpinnassa.

Ralph Hasenhüttlin miehistö meinasi järkyttää riskillä voittomaalia hakenutta Spursia vielä yliajalla.

Eric Dier meni pitkään palloon varovaisen oloisesti. Armando Broja pääsi irti ja yrittämään kotiyleisön täydellistä räjäyttämistä. Davinson Sánchez kuitenkin liukui väliin ja peliä jatkettiin kulmalipulta.

Aivan viimeisillä sekunneilla vaihdosta Tottenhamilta sisään tullut Bryan Gil pääsi vasemmalla jalallaan koittamaan boxin sisältä. Forster kuitenkin pallon torjui.

Lopputulos 1-1. Kyllä Southampton ansaitsi esityksellään pisteen kotonaan. Avausjaksolla Saints oli erittäin pirteä. Toisella puoliajalla joukkue taisteli alivoimalla todella antaumuksella.

Crystal Palace – Norwich 3-0

Hughes oli liian liukas McLeanille. Getty Images.

Lontoossa Crystal Palace isännöi Norwichia. Kumpikin joukkue lähti kamppailuun siipirikkoisilla ryhmillä, mutta vieraiden tilanne oli vielä hivenen synkempi.

Kamppailun alla kokoonpanosta putosi myös Teemu Pukki.

Palace oli todella tyly isäntä. Johtomaalia tarvitsi Selhurst Parkin lehtereillä odottaa vain kahdeksan minuuttia. Vieraiden Kenny McLean kaatoi Will Hughesin boxissa.

Odsonne Edouard laittoi pallon varmasti täplältä alakulmaan. Maalivahti Angus Gunn oli hyvin mukana, mutta aivan ei silti riittänyt.

Avausjakson lopulla johtoa kasvattivat Jean-Philippe Mateta ja Jeffrey Schlupp. Kumpaankin esityön teki avausosuman viimeistellyt Edouard.

Näistä ensimmäisessä Palace avasi yhdellä pystysyötöllä Norwichin repaleisen puolustuksen täysin. Mateta pääsi maalin edustalta lopulta sijoittamaan varsin vapaasti pelivälineen verkkoon.

Toisella jaksolla kamppailusta katosi varsinainen urheilullinen taistelu. Puoliajan ensimmäinen erikoisempi hetki nähtiin noin 74 minuutin kohdalla, kun yleisöstä ryntäsi innokas kannattaja kentälle.

Pari minuuttia ennen täyttä aikaa kotijoukkueen belgialaiskärki Christian Benteke viimeisteli Palacen neljännen maalin, mutta VAR-tarkastus vei maalin paitsiona.

Norwich oli oikeastaan pelätyn vaisu siipirikkoisella kokoonpanollaan. Todellisia maalipaikkoja ei ollut käytännössä lainkaan.

Watford – West Ham 1-4

Benrahma pääsi tuulettamaan Hammersin johtomaalia. Getty Images.

Kello 17 pelattiin myös kolmas peli. West Ham matkusti Watfordin vieraaksi. Kotijoukkue sai kamppailuun lentävän lähdön. Kovassa vireessä läpi kauden ollut Emmanuel Dennis vei Watfordin 1-0-johtoon vain neljän minuutin pelin jälkeen.

David Moyesin luotsaama Hammers-nippu käänsi kamppailun kuitenkin vielä avausjaksolla. Ensin osui Tomáš Souček, joka pääsi surkuhupaisan vapaasti laittamaan pallon reppuun Watfordin puolustuksen keskeltä.

Vain hetki tästä pallo oli uudelleen Daniel Bachmannin selän takana. Tällä kertaa maalinteossa Saïd Benrahma.

Toisella jaksolla homma jatkui edelleen lontoolaisten komennossa. Jarrod Bowenin maali hylättiin VAR-tarkastuksen jälkeen, mutta kymmenen minuuttia myöhemmin Mark Noble pääsi omaan mielipuuhaansa.

Bachmann kaatoi Bowenin rangaistusalueen sisällä. Pallo pilkulta sisään ja West Ham 3-1-johtoon.

Watford painoi tappioasemassa hurjalla asenteella päälle, mutta mitään varsinaista uhkaa se ei saanut silti luotua.

Tuo painostus päättyi tylysti. Bowen namutteli kroatialaispelaaja Nicola Vlasicille tyhjän maalin ja kamppailu lopullisesti pakettiin. West Ham sai kaipaamansa voiton ja nousi ainakin hetkellisesti takaisin eurosijoille.