Vain aniharva jalkapalloystävä kehtaisi väittää, että erotuomarin työ olisi helppoa. Erittäin helppoa tuntuu silti olevan tuomarityöskentelyn kritisoiminen, sillä siihen sortuu meistä lähes jokainen, ja miltei jokaisessa pelissä. Jotkut vieläpä erittäin törkeällä ja alatyylisellä kielenkäytöllä.

Peli on nopeutunut vuosikymmenten kuluessa ja TV-aikakaudella myös katsojien vaatimustaso on noussut aivan uusiin sfääreihin. Älypuhelinten myötä TV-hidastukset kriittisistä tilanteista ovat minuuteissa myös paikan päällä olevien katsojien nähtävissä.

Painetta tuomareita kohtaan tulee siis paitsi torikokouksia pitäviltä kuumaverisiltä pelaajilta niin myös valtavasti suoraan katsomosta. Ei ihme, että teknologia on ottamassa niskalenkkiä inhimillisyydestä. Videotuomaroinnin tulo jalkapalloon on pelin viime vuosikymmenien suurimpia mullistuksia, ja parranpärinää VAR:n (Video Assistant Referee) osalta tullaan varmasti saamaan myös kesän MM-kisoissa.

Parhaansa tuomarit kentällä epäilemättä silti tekevät. Vaan kuten todettua, helppoa työ ei ole. Sky Sports purki osiin sitä, mihin kaikkeen tuomareiden täytyy pystyä, ja kuinka hyvällä onnistumisprosentilla he vaativaa työtään tekevät.

Tehtäviä päätöksiä 22 sekunnin välein

Erotuomarien järjestön PGMA:n tilastojen mukaan Valioliigan erotuomarit tekevät yhdessä ottelussa keskimäärin 245 päätöstä. Se tarkoittaa yhtä päätöstä 22 sekunnin välein. Vertailun vuoksi pelaajat koskevat ottelun aikana palloon keskimäärin 90 kertaa, eli lähes kolme kertaa harvemmin.

Harvassa ovat ne kerrat, kun tuomari saa viheltää rikkeen tai puhaltaa pilliinsä ilman torikokouksia tai pulinoia. Kuva: Getty Images

Noista päätöksistä 60 on luonteeltaan teknisiä, eli maalipotkuja, kulmapotkuja ja sivurajaheittoja. Loput 185 liittyvät fyysiseen peliin ja kurinpidollisiin toimiin.

Kun nuokin 185 päätöstä puretaan osiin, selviää, että tuomari katkaisee keskimäärin 28 kertaa ottelussa pelin rikkeen takia. 157 tapauksessa hän antaa pelin jatkua.

Virheitä valioliigatuomarit tekevät keskimäärin kaksi per ottelu. Se tarkoittaa häikäisevän hyvää 99,2 prosentin onnistumisvarmuutta.

Avustavat erotuomarit

Avustavat erotuomarit eli linjamiehet jäävät yleensä päätuomarin varjoon (ehkä mielelläänkin), ja harva osaa heitä edes nimetä. Silti kiistanalaiset paitsiotuomiot voivat hyvin usein ratkaista otteluita.

Keskimäärin linjatuomarit tekevät yhdessä ottelussa 110 päätöstä – pitäen sisällään paitsioratkaisut, tekniset päätökset ja kurinpidolliset ratkaisut.

110 päätöksestä vain 39:ssa on kyse potentiaalisista paitsiotilanteista, ja vain keskimäärin viisi niistä johtaa paitsioliputukseen. Linjatuomareiden onnistumisprosentti paitsioliputuksissa on 98 prosenttia.

Valioliigan linjatuomarit onnistuvat tilastojen mukaan paitsiopäätöksissään 98 kertaa sadasta. Kuva: Getty Images

Kunto ja kestävyys

Kun 67-vuotias Sir Alex Ferguson syytti vuonna 2009 Alan Rileyta liian huonokuntoiseksi hoitamaan tehtäväänsä, hän sai heitostaan kahden ottelun toimitsijakiellon. United-managerin lohkaisu ei naurattanut tuomariyhteisössä ja siitä lähtien tuomarien kuntotestien tuloksia onkin julkaistu säännöllisesti.

Tuomariliiton tilastot kertovat, että tuomarit juoksevat otteluissa lähestulkoon yhtä paljon kuin pelaajatkin. Valioliigatuomarien ottelukohtainen keskiarvo on 9,7 kilometriä ja pelaajien 9,8 kilometriä. Tammikuun kolmantena päivänä pelatussa Arsenal-Chelsea -ottelussa oikeudenjakajana toiminut Anthony Taylor mittautti jopa 11,6 kilometrin lenkin.

Spurtteja tuomarit ottavat nykyään peräti 70 prosenttia enemmän kuin yhdeksän vuotta sitten. Tämä kertoo omaa kieltään pelin nopeutumisesta. Pidempikestoisia ”korkean intensiteetin juoksuja” he tekevät yhdessä ottelussa keskimäärin 24.

Pelaajat juoksevat kovalla nopeudella (20-25 km/h) yhdessä ottelussa keskimäärin 575 metriä. Marraskuisessa Manchester City-Arsenal -pelissä oikeudenjakaja Michael Oliverilla kirjattiin kovatempoista juoksua 936 metriä.

Pelaajien keskimääräinen spurttimatka yhdessä ottelussa on puolestaan 160 metriä, kun Graham Scott spurttasi Tottenham-Southampton -ottelussa 290 metriä.

Anthony Taylor, yksi kovakuntoisimmista. Kuva: Getty Images

Valioliigapelaajien keskimääräinen huippunopeus on 30,3 km/h. Tuomari on rikkonut tuon rajan tällä kaudella kaikkiaan 40 ottelussa. Useimmiten korkeamman lukeman tuomaristosta mittauttaa nimenomaan linjamies.

Kuntotestit

Tuomarien kuntoa ja kestävyyttä syynätään tarkasti. Tuomarien oma järjestö järjestää viralliset kuntotestit tuomareille neljä kertaa vuodessa ja Euroopan jalkapalloliitto UEFA lisäksi kaksi kertaa vuodessa.

Jotta kunto pysyy yllä, pitää myös tuomarien muistaa tunnollinen harjoittelu. Ottelun jälkeisenä päivänä tuomarit huhkivat normaalisti kevyessä palautumisharjoituksessa ja ennen viikonlopun ottelua he vetävät kolmet tehoharjoitukset. Niihin kuuluu painojen kanssa harjoittelua, kovatempoista hölkkää sekä nopeusharjoittelua.