UEFAn edustajat kokoontuvat tänään tiistaina puhelinkonferenssiin, jossa päätetään isoja asioita.

Koronaviruksesta johtuviin toimenpiteisiin kuuluu lähes täysin varmasti ensi kesälle suunniteltujen EM-kisojen siirtäminen tulevaisuuteen. Toimenpiteen päätarkoitus on mahdollistaa kansallisten sarjojen päätökseen asti pelaaminen, poikkeuksellisissa olosuhteissa. Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta sarjat koko maanosassa ovat jo tauolla, eikä kausia saada valmiiksi läheskään suunnitellussa aikataulussa.

EM-kisat ovat päivän palaverien pääaihe, ja todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään niiden siirtymistä vuodella eteenpäin.

– Tämä on suurin testi UEFA:lle ja FIFA:lle ikinä. Molemmat järjestöt ovat vuosien varrella saaneet ankaraakin kritiikkiä aiheellisesti. Tämä tilanne on molemmille niistä oiva tilaisuus osoittaa johtajuutt ja kykyä tehdä oikeita päätöksiä, sanoi Alan Smith Sky Sportsin lähetyksessä.

Tänään ei ole syytä odottaa tietoja siitä, milloin kansalliset sarjat pääsevät jatkumaan. Englannissa pelit on nyt siirretty jatkumaan 3. huhtikuuta jälkeen, mutta pidempiä lykkäyksiä on melko varmasti luvassa. UEFA:lla ei ole edellytyksiä tehdä päätöksiä tässä asiassa, varsinkaan kun koronaviruksen leviäminen jatkuu yhä.

Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan ratkaisemiseksi pöydälle on tuotu ehdotus muutamassa päivässä pelattavista miniturnauksista. UEFA on päättäväisesti peluuttamassa nämä kilpailut maaliinsa. Mahdollisesti välierävaiheen ottelut pelattaisiin yksiosaisina.

Valioliiga pitää oman hätäkokouksensa torstaina. Luultavasti siirtyvät EM-kisa antavat mahdollisuuden pelata Englannin pääsarja loppuunsa kesän aikana, mikäli se näyttää turvalliselta. Suljetuin ovin pelaamisen vaihtoehtoa halutaan välttää. Sky sanoo saaneensa yhdeltä merkittävältä valioliigaseurataholta arvion, että on olemassa 75 prosentin mahdollisuus sille, ettei kautta pelata loppuun lainkaan.

Yksi rajuimmista ratkaisuista olisi julistaa kausi mitättömäksi, ja ikään kuin pyyhkiä se pois historiasta kokonaan. Toinen ehdotus on, että kausi päätettäisiin siinä sarjatilanteessa, joka nyt on voimassa. Liverpool siis voittaisi mestaruuden, Norwich, Aston Villa ja Bournemouth putoaisivat Mestaruussarjaan.

On ehdotettu myös, että ensi kaudella pelattaisiin 22 joukkueen sarja, johon nousisivat mukaan Leeds ja West Bromwich, Mestaruussarjan kärjestä. Tässä mallissa kauden 2020-2021 päätteeksi Valioliigasta putoaisi nykyisen kolmen sijasta viisi seuraa. Luonnollisesti tässäkin mallissa on haasteensa.

Lähde: Sky Sports