Pohjois-Lontoon paikalliskamppailu tarjosi kutkuttavan taktisen näytöksen.

Isäntien päävalmentaja Unai Emery luopui alkukauden 4–3–3-muodostaan ja vaihtoi numeroyhdistelmään 3–4–3. Spurs-luotsi Mauricio Pochettino taas jatkoi hyvin toimineella keskikentän kapealla timantilla ja muodolla 4–1–2–1–2.

Arsenal yllätti vieraat alussa. Punavalkoisten wing-backit Héctor Bellerín ja Sead Kolašinac pääsivät kiitämään lähes vapaata laitakaistaa pitkin. Pochettino puuttui asiaan. Keskikentän oikea oksa Moussa Sissoko antoi tukea oikealle puolustajalle Serge Aurierille ja kärkipari Harry KaneSon Heung-min tarjosi tukea vasemmalta sisään liikkuneelle Christian Eriksenille. Son esimerkiksi laski ajoittain lähes puolustuslinjan tuntumaan.

Pochettino ei halunnut säätää liikaa, sillä Spurs nautti ylivoimasta keskikentän keskustassa. Pohjan Eric Dier, kymppipaikan Dele Alli ja parivaljakko SissokoEriksen pääsivät haastamaan Tykkimiesten pohjaduon Lucas TorreiraGranit Xhaka kentän sydämessä. Tottenham siis pelasi parhaimmillaan neljällä kahta vastaan!

Emery ei jäänyt ihmettelemään

Argentiinalaisen kärsivällisyys palkittiin. Tottenham sai 1–1-tasoitukseen johtaneen vapaapotkun, kun Sissoko vaihtoi hetkeksi oikealta vasemmalle ja loi sivustalle numeraalisen ylivoiman. Tämä ei ollut sattumaa. Pochettino todennäköisesti ennakoi, että Henrikh Mkhitarjan (tai selkävaivan vuoksi huilannut Mesut Özil) puolustaa lepsusti.

Emery ei jäänyt ihmettelemään, kun Spurs livahti 2–1-johtoon. Mkhitarjan teki tauolla tilaa Aaron Ramseylle. Arsenal vaihtoi numeroyhdistelmään 3–4–1–2, kun Ramsey otti kymppipaikan. Xhaka laski hieman ja Torreira taas nosti askeleen. Tottenham menetti näin ylivoimaansa kentän sydämessä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Sissoko ei saanut varjostajaa, mutta Eriksen, Dier ja Alli merkattiin. Emery siis laski, että hieman kulmikkaana pidetty ranskalainen saa saada hieman ylimääräisiä neliömetrejä. Taistelupareiksi muodostuivatkin Ramsey-Dier, Torreira-Eriksen ja Xhaka-Alli.

70. minuutilla tapahtui ottelun ratkaisu, kun Emery vaihtoi ryhmitykseen 4–3–3. Toppari Shkodran Mustafi otettiin vaihtoon ja Mattéo Guendouzi saapui keskikentän vasemmalle oksalle. Temppu toimi. Alex Iwobin tauolla korvannut Alexandre Lacazette laukoi 3–2. Torreira sivalsi heti perään 4–2.

Wenger ei pystynyt vastaavaan

Ottelu osoitti, että Valioliiga on nykypäivänä vihreän veran shakkia. Sunnuntaina nähtiin, miten Emery antoi tällä saralla opetuksen Pochettinolle. Arsenal otti ratkaisuillaan aloitteen. Pochettino ei pystynyt vastaamaan riittävästi.

Emiratesilla voidaan huokaista helpotuksesta. Arsenal kiitää 19 ottelun tappiottomassa putkessa ja penkin päässä istuu viimein ammattitaitoinen kaveri.

Arsène Wenger ei venynyt emerymäiseen nokkeluuteen. Jopa intohimoisimpien Wenger-fanien on syytä myöntää karu tosiasia. Ranskalainen nosteli liian pitkään reippaan kahdeksan miljoonan punnan vuosipalkkaa ja antoi homman edetä omalla painollaan.

Peli kertoo tällä saralla kaiken. Arsenal on palaamassa eurooppalaiselle jalkapallohuipulle. Unai Emery ansaitsee saavutuksesta kaiken kunnian. Hän muutti koko seuran suunnan ja toi riemun takaisin Emiratesille.