Liverpool juhlii mestaruuttaan, Mestaruussarjaan jo pudonnut Norwich tekee suunnitelmia uuteen aikaan. Valioliigan viimeinen kierros pelataan sunnuntaina, ja hyvin moni merkittävä asia on vielä auki.

Mestarien liiga

Chelsea, Manchester United ja Leicester kärkkyvät vielä kaikki paikkaa Mestarien liigaan, Liverpoolin ja Manchester Cityn seuraksi.

Sekä Unitedin että Bluesin tilanne on sama; ne menevät Mestarien liigaan, mikäli saavat viimeisestä ottelustaan yhdenkin pisteen. Kummankaan vastus ei ole helppo; Chelsealla on vastassaan Wolves, United taas pelaa voitolla Mestarien liigaan kampeavaa Leicesteriä vastaan. Niin Frank Lampardin kuin Ole Gunnar Solksjærin ryhmät ovat osoittaneet vahvoja otteita kaudella, mutta kumpikin epäonnistui pistemetsästyksessään toiseksi viimeisellä kierroksella. United toki sai tasapelipinnan West Hamilta.

Leicesterin kuntokäyrä on osoittanut jyrkkää laskua jo pidempään. Sitkeästi jopa liigan kakkospaikkaa alkupuolella kautta kärkkynyt kettulauma on ottanut koronatauon jälkeen vasta kaksi voittoa, Crystal Palacesta ja Sheffield Unitedista. Voitto sunnuntaina veisi sen kuitenkin maanosan ykköskisaan, ja jättäisi puolestaan Manchester Unitedin tai Chelsean Eurooppa-liigan puolelle.

Eurooppa-liiga

Edellä käsitelty kolmikko Chelsea, Man United, Leicester tietää varmuudella pelaavansa europelejä tulevalla kaudella. Eurooppa-liigaan ovat tyrkyllä lisäksi nyt kuudentena oleva Wolves, ja seitsemättä tilaa miehittävä Tottenham. Joukkueita erottaa ennen viimeistä kierrosta yksi piste.

Wolves voi vielä matemaattisesti sijoittua jopa viidenneksi, mikäli se voittaa Chelsean, ja samaan aikaan Leicester häviää hurjilla lukemilla Man Unitedille. Tottenham pelaa viimeisen ottelunsa Crystal Palacea vastaan. Spurs voi siis edelleen ohittaa Nuno Espirito Santon ryhmän, ja ansaita kuutossijan myötä etenemisen suoraan Eurooppa-liigan toiselle karsintakierrokselle.

Tottenhamissa toivotaankin kauden viimeisissä otteluissa Chelsean voittoja, ja – kuten aina – Arsenalin tappioita. Gunners kohtaa FA Cupin finaalissa (1. elokuuta) Bluesin, ja mikäli Lampardin ryhmä tuon ottelun voittaa, on se Spursin etu. Jos Pohjois-Lontoon valkoiset onnistuvat liigan viimeisellä kierroksella ohittamaan Wolvesin, ja Chelsea voittaa cupin, etenee Tottenham suoraan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Arsenalilla on siis vielä sanansa sanottavana. Vaikka sen mahdollisuudet europeleihin liigasijoituksen kautta katosivat viime kierroksen tappiolla Aston Villalle, veisi cupin voitto sen edelleen Eurooppa-liigaan. Verivihollisten kesken astelma on siis edelleen herkullinen. Mikäli Tottenham jää seitsemänneksi, ja Arsenal vie cupin, nappaavat punaiset myös valkoisten europelipaikan.

Säilyminen Valioliigassa

West Ham varmisti viimein jatkonsa korkeimmalla sarjatasolla, kiitos Old Traffordilta napatun pisteen. Norwich on jo pudonnut, joten viimeisestä säilyjän paikasta vääntävät loppuun saakka Aston Villa, Watford ja Bournemouth. Näiden kesken taistelu on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Aston Villalla on nyt kasassa 34 pistettä, ja sen maaliero on -26. Watfordilla on pisteitä sama määrä, mutta sen maaliero on yhden osuman verran heikompi, -27. Bournemouth puolestaan tarvitsee viimeisessä pelissään Evertonilta voiton, mieluusti selkeän sellaisen. Cherries on Villaa ja Hornetsia kolme pistettä jäljessä, ja sen maaliero on -27. Kuten Mestaruussarjan päätöskierros osoitti, saatetaan sarjatasoja ratkoa aivan viime sekunneille saakka.

Valioliigakauden päätösottelut, 26. heinäkuuta

  • Arsenal-Watford
  • Burnley-Brighton
  • Chelsea-Wolves
  • Crystal Palace – Tottenham
  • Everton-Bournemouth
  • Leicester – Man United
  • Man City – Norwich
  • Newcastle-Liverpool
  • Southampton – Sheffield United
  • West Ham – Aston Villa

Kaikki pelit alkavat kello 18.00 Suomen aikaa

Lähteet: Sky Sports, Premier League