Valioliiga palasi keskiviikkona koronatauolta, kun Sheffield United ja Aston Villa kohtasivat ilman yleisöä. Maali, jota teknologia ei nähnyt, mutta ihminen näki, varasti huomion. Kysymykset ovat: Mitä VAR, eli avustava videotuomari, teki kopissaan ja miksi?

(Katso Viafreen video tilanteesta TÄSTÄ)

Oliver Norwood lähettää vapaapotkun vasemmalta laidalta korkeana pallona kohti maalia. Ørjan Nyland koppaa pallon, mutta kaatuu pallo sylissään maalin sisään. Tämä kaikki lähetettiin miljooniin olohuoneisiin hidastuksena, mutta avustava videotuomari Paul Tierney ei kuitenkaan tilannetta ilmeisesti nähnyt. Tai näki, mutta ei puuttunut asiaan.

Syy ei ole oikeastaan edes Tierneyn, ja vielä vähemmän ottelun erotuomari Michael Oliverin. Ongelma oikeastaan kulminoituu Hawk-Eye-teknologiaan eli maaliviivateknologiaan, ja sen varmuuteen. Maaliviivateknologia on ollut yksi nykyjalkapallon parhaista uudistuksista. Se on toiminut huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi VAR.

[readmore from=var]

Nyt se ei toiminut, ja se lamautti inhimillisen päätöksenteon. Erotuomari Oliver ei saanut kelloonsa hälytystä, ja hän oletti, ettei pallo käynyt maalissa. Se on ymmärrettävää, koska maaliviivateknologia on tähän asti toiminut lähes sataprosenttisella varmuudella. Oliver antoi pelin jatkua.

VAR-huoneessa ei myöskään reagoitu. Syy oli luultavasti sama kuin Oliverin kohdalla. Maaliviivateknologia on toiminut aina niin hyvin, ettei edes VAR-kopissa uskallettu sitä kyseenalaistaa. Hawk-Eye Innovations pahoitteli tapausta muun muassa Twitterissä ja kertoi, että ”maalivahti, puolustaja ja maalitolppa peittivät merkittävästi katsomoon sijoitettujen, maalialuetta ympäröivien seitsemän kameran näkymät”.

Samaa ei ollut Hawk-Eye Innovationsin mukaan tapahtunut vielä kertaakaan 9000 ottelussa. Näinkin voi siis käydä. Nyt sekin on todistettu.

Ihmetystä herättää kuitenkin se, ettei Tierney antanut minkäänlaista merkkiä Oliverille tilanteen jälkeen. Samalla kun tv-katsojat ihastelivat hidastuksesta selvää maalia, Tierney ei reagoinut Oliverin suuntaan. Tierneyllä täytyi olla sama kuvakulma omalla ruudullaan kuin miljoonilla tv-katsojillakin.

Virallisesti VAR ei puuttunut tilanteeseen sen takia, että Oliver ei saanut hälytystä maalista. Se on inhimillisen vastuun siirtämistä teknologialle. Ja se tehtiin täysin turhaan.

Tierneyn olisi pitänyt luottaa havaintoonsa ja ilmoittaa asiasta erotuomari Oliverille, joka olisi voinut seuraavalla tauolla käydä tarkastamassa tilanteen videolta. Todennäköisesti maali olisi tämän jälkeen hyväksytty. Kukaan ei olisi valittanut päätöksestä, eikä Hawk-Eyen virhettä välttämättä olisi edes huomattu.

Toisaalta hyvä, että ennakkotapaus on nyt nähty, vaikkakin sillä voi olla hurjat seuraukset Sheffield Unitedille, joka kisaa yhä pääsystä jopa Mestarien liigaan. Mokasta voi siis tulla miljoonien ja miljoonien eurojen arvoinen.

Keskiviikon sekoilu osoitti sen, että tuomaroinnissa kaivataan yhä inhimillisyyttä. Ihmisen pitäisi luottaa omaan arviointikykyynsä, jota teknologia on auttamassa. Tällä kertaa teknologiaan luotettiin liian vankasti, suorastaan sokeasti.

Jos omat silmät näkevät, että pallo on maalissa, tulisi sitä kunnioittaa. Nykyään kun asia voidaan vielä lopulta varmistaa teknologian avulla.

Erikseen erinomaiset, yhdessä ylivoimaiset.