Manchester Cityn kapteeni Vincent Kompany oli lähellä ajautua nuorena elämässään sivuraiteille. Belgialaispuolustaja on raivannut köyhästä perheestä tiensä Valioliigan kirkkaimmalle huipulle.

33-vuotias Kompany syntyi vuonna 1986 köyhään, mutta hyvin koulutettuun perheeseen. Hänen kongolainen isänsä istui opiskeluaikoinaan vankeustuomion noustuaan maan diktaattoria Mobutua vastaan.

Brysselissä isä suoritti samalla insinöörin tutkintoa ja ajoi öisin taksia elättääkseen Vincentin ja hänen kaksi sisarustaan.

Kompanyn belgialainen Jocelyn-äiti puolestaan oli johtoroolissa Brysselin hallituksen työvoimatoimistossa. Äiti menehtyi vuonna 2008 syöpään.

Kompany koki lapsena sekarotuisuudestaan runsaasti kiusaamista ja ennakkoluuloja. Kotona puhuttiin ranskaa ja koulussa hollantia.

Myös Isän oli vaikea ensin saada hyväksyntää belgialaisessa perheessä.

– Oli normaalia, että menimme junioriturnauksiin ja kuulimme apinahuutoja. Niitä huusivat vanhemmat. Oli lähellä, ettei äitini olisi aloittanut nyrkkitappelua. Meitä opetettiin olemaan vahvempia, Kompany muisteli Guardianin haastattelussa.

– Isäänikään ei hyväksytty alkuun perheeseen. Äitini oli kotoisin maalaiskylästä ja voitte kuvitella mitä kävi, kun hän tuli 70-luvulla isäni kanssa suoraan Afrikasta. Se oli järkytys. Se oli heidän tietämättömyyttään. Isäni hyväksyttiin kuitenkin hänen luonteensa ansiosta.

Kompany liittyi jo kuusivuotiaana Belgian suurimman seuran Anderlechtin akatemiaan. Puolustaja vietiin alkuun jalkapallon pariin, jotta hän pysyisi poissa kaduilta.

Teini-iän takaiskut tarjosivat houkutusta harhateille

Kompany pärjäsi hyvin koulussa, mutta sosiaalisesti hän tunsi itsensä aliarvostetuksi. 14-vuotiaana jalkapallolahjakkuus heitettiin ulos opinahjosta poissaolojen vuoksi, jotka johtuivat maajoukkueen kanssa matkustelusta.

Myöhemmin Kompany sai potkut myös Belgian nuorten maajoukkueesta otettuaan yhteen valmentajan kanssa. Valmentaja ei pitänyt nuorukaisen asenteesta ja ilmoitti, ettei hän tulisi pelaamaan enää koskaan jalkapalloa.

– Vanhempani vastustivat aina epätasa-arvoa, joten voitte kuvitella miten suhtauduin opettajien rangaistuksiin. Jos joku ei ollut reilua, en antanut sen mennä läpi.

Koulun päätyttyä Kompanyn perheessä alkoivat vastoinkäymiset. Vanhemmat erosivat perhe ajautui pahamaineiseen Ucclen kaupunginosaan.

Nuori ”Vinnie” olisi saattanut tässä vaiheessa ajautua pahasti sivuraiteille. Kaikki kortit siihen oli.

– Olen ollut joskus hyvin lähellä ajautua väärälle polulle. Jos olisin halunnut myydä huumeita, olisin voinut mennä alakertaan ja mennä mukaan hämäriin juttuihin.

– Jos olisin halunnut tehdä vaikutuksen tyttöihin, olisin voinut lyöttäytyä johonkin jengiin. Nämä olivat ainoat tuntemani ihmiset. Pelasimme yhdessä jalkapalloa.

Rötöstelyn sijaan Kompany päätti fiksuna keskittyä ainoaan päämääräänsä tulla jalkapalloammattilaiseksi.

Se kannatti. Kompany debytoi vuonna 2004 17-vuotiaana kaikkien aikojen nuorimpana Belgian maajoukkueessa. Kaksi vuotta myöhemmin hänet myytiin Anderlechtiaan siirtoennätyshintaan Bundesliigaan Hamburg SV:hen.

Vuonna 2008 Kompanyn osti Cityn ja sillä tiellä mies on edelleen. Tänään belgialaisella on mahdollisuus nostaa Citizensin kanssa FA Cupin finaalissa Watfordia vastaan kauden kolmatta pokaalia.