Hollannin maajoukkueen entinen luottotoppari Jaap Stam on ollut mielissään maanmiehensä, Liverpoolin keskuspuolustajan Virgil van Dijkin, noususta lajin ehdottomaan eliittiin.

Heinäkuussa 29 vuotta täyttävä Van Dijk on parhaillaan uransa huipulla. Hollannin maajoukkuekippari voitti viime kaudella Liverpoolin kanssa Mestarien liigan, tällä kaudella palkintokaappiin päätyi myös seurajoukkueiden MM-turnauksen kultamitali, ja Valioliigan mestaruuskin on pitkälti satavarma, kunhan sarja saadaan pelattua loppuun.

Van Dijk on noussut varsin lyhyessä ajassa mukaan keskusteluun maailman parhaista toppareista puhuttaessa. Hän teki läpimurtonsa Valioliigassa Southamptonin riveissä, mutta vasta siirto Liverpooliin tammikuussa 2018 nosti hänet uuteen kategoriaan.

Valioliigassa Manchester Unitedia edustanut Stam, 47, kehuu van Dijkia siitä, että tämä valitsi erilaisen urapolun.

– On todella hienoa nähdä toisen hollantilaispuolustajan nousevan tuolle tasolle ja kehittävän itseään tietyllä tavalla, koska Virgilin tapauksessa kukaan ei uskonut häneen tai ajatellut häntä huippupuolustajana, edes silloin, kun hän pelasi Hollannissa Groningenissa, kommentoi Stam ESPN:lle.

Stam pelasi Valioliigassa 79 ottelua vuosina 1998-2001. Nykyään hän valmentaa FC Cincinnatia Yhdysvaltojen Major League Soccerissa. Kuva: Getty Images

– Isot seurat Hollannissa eivät halunneet ostaa häntä. Sitten hän päätti siirtyä Skotlantiin pelaamaan Celticiin.

– Hän kehittyi valtavasti pelaamalla erilaisessa sarjassa, erittäin kovassa sarjassa, jossa on hyviä pelaajia.

[readmore from=Virgil-Van-Dijk]

– Sitten hän otti seuraavan askeleen ja siirtyi Valioliigaan Southamptonin riveihin. Taas, kovempi sarja, parempi kuin Skotlannin liiga, paremmat joukkuekaverit mutta myös paremmat vastustajat. Ja tietysti se on mahtava ympäristö. Se kertoo jotain siitä, millainen hän on ihmisenä ja pelaajana.

– Pelaajan itsensä pitää haluta kehittyä ja oppia tilanteista, ja hän on tehnyt niin.

– Nyt hän on Liverpoolissa. Taas, iso askel, iso seura, paljon laadukkaita pelaajia. Hän on iso johtaja siinä joukkueessa, mutta tietysti hänen ympärillään olevista pelaajista on apua.

– Se on todella hyvä yhdistelmä, ja on mukava nähdä, että hän esiintyy myös maajoukkueessa niin hyvin.