Wayne Rooney on tuoreimpia korkean profiilin jalkapallotoimijoita, joka on ottanut kantaa Englantia kuohuttavaan soppaan. Puhutaan siis siitä, pitäisikö valioliigapelaajien leikata palkkojaan.

Pari poliitikkoa oli jo ehtinyt aiemmin antaa painetta valioliigapelaajien niskaan, mutta ruutitynnyri räjähti kunnolla, kun Britannian terveysministeri Matt Hancock avautui asiasta tiedotustilaisuudessa viime torstaina. Hancock sanoi, että ”pelaajien on syytä kantaa kortensa kekoon”.

Osa brittimediaa on asettunut voimakkaasti pelaajia vastaan. Myös tavallisen kansan parissa valioliigaseurojen toiminta on aiheuttanut suuttumusta. Siinä missä pelaajien palkkoja ei ole leikattu, useampi seura – muun muassa Liverpool ja Tottenham – on lomauttanut ei-pelaavaa henkilöstöään ja näin hyödyntänyt valtion tarjoamaa hätäapua.

Rooneyn mielestä pelaajista on tehty syntipukkeja.

– Se, mitä viime päivinä on tapahtunut, on häpeällistä. Ensin terveysministeri Matt Hancock sanoi päivittäisessä koronakatsauksessaan, että valioliigapelaajien pitäisi suostua palkkaleikkauksiin, Rooney aloitti kirjoituksensa The Timesissa.

– Hänen piti antaa päivitys kriisistä, joka on monelle meistä koko tähänastisen elämän suurin. Miksi hänen mielessään edes oli ajatus jalkapalloilijoiden palkoista? Yrittikö hän epätoivoisesti kääntää huomiota pois hallituksen heikosta pandemian hoitamisesta?

– Sitten Valioliiga tiedotti, että se tavoittelee 30 prosentin leikkauksia pelaajien palkkoihin. Näin tehtiin siitä huolimatta, että seuraomistajat ja Valioliigan johto tiesivät pelaajien olevan pitkällä keskusteluissa, joissa mietittiin, miten apua voitaisiin antaa.

[readmore from=koronavirus]

– Tämä oli mielestäni hyvin outoa, koska suuri osa päätöksistä on tehty suljettujen ovien takana. Nyt tämä kuitenkin haluttiin sanoa julkisesti. Miksi? Vaikuttaa siltä, kuin pelaajat haluttaisiin tarkoituksellisesti ajaa nurkkaan.

Pelkästään se, että Valioliiga tiedotti aikeistaan, kasaa painetta pelaajien niskaan. Nyt jos pelaajat sanovat, että 30 prosentin palkkaleikkuria ei hyväksytä, pelaajat saadaan näyttämään tarinan pahiksilta.

– Miltä tahansa kantilta asiaa tarkastelee, me olemme helppoja kohteita. Monelta unohtuu, että puolet meidän ansioistamme menee verottajalle. Se raha siis menee valtiolle, joka taas voi auttaa NHS:ää (Britannian julkinen terveydenhuoltojärjestelmä).