West Hamin ja Burnleyn välisen ottelun aikana tapahtuneet välikohtaukset puhuttavat vielä pitkään, ja hyvä niin. Kyse ei missään nimessä ollut yksittäisten ihmisten hetkellisestä pillastumisesta, vaan jostain paljon syvemmästä. Daily Telegraphin jalkapallopäätoimittaja Sam Wallace avasi tilannetta Sky Sportsin podcastissa.

– Emme saa unohtaa sitä, että jalkapallokannattajilla on tässä maassa aina ollut oikeus protestoida.

Wallace ei kuitenkaan toki hyväksy toiminnan riistäytymistä, kuten lauantaina kävi.

– On oikein tuomita tällainen käytös, sillä aikanaan kesti monia vuosia päästä eroon lajiin kytkeytyneestä huliganismista. Ei ole mukavaa nähdä, miten pikkulapsia pitää päästää vaihtopenkille suojaan rähinöinniltä. Kannattajilla on oikeus protestoida, mutta kentälle menemisessä kulkee raja. Lasten turvallisuuden vaarantaminen on myös ehdottomasti väärin.

West Hamin ongelmat ovat syvällä sen organisaatiossa, ja pelaaminen Olympiastadionilla on Wallacen mukaan omiaan korostamaan tilanteen tulehtuneisuutta.

– Ongelma on, että stadion rakennettiin olympialaisia varten. Sillä ei ole minkäänlaista perinnettä jalkapallon suhteen. West Hamin pelaaminen siellä on kammottava kompromissi joka ei toimi kenellekään. Alusta saakka näki, ettei koko touhussa ole minkäänlaista suunnitelmaa. Seura ei voinut kieltäytyä mahdollisuudesta pelata stadionilla, koska sopimus oli sille rahallisesti liian edullinen. Mutta pelkästään kävely sinne… missään ei ole yhteisöllisyyden tuntua.

Seuran omistajat David Sullivan ja David Gold saavat myös Wallacen epäluottamuksen. Hän haluaa käynnistetyn poliisitutkinnan ulottuvan myös heihin.

– Osan tutkimuksista on keskityttävä myös omistajiin itseensä.

Daily Starin urheilupäätoimittaja Jeremy Cross yhtyy Wallacen näkemyksiin.

– Monet asiat palaavat seuran omistajiin, jotka ilmiselvästi ovat todella epäsuosittuja kavereita. Kannattajat tuntevat että seura on menettänyt identiteettinsä nykyiselle stadionille siirryttäessä.

Rahankäyttö itse joukkueeseen saa Crossilta myös tylyn tuomion.

– Heillä on keskinkertainen joukkue, jossa ei ole paljoa talenttia. He ovat tämän hetkisessä tilanteessa syystä. Kannattajat tuntevat, että heille on valehdeltu.

Lähde: Sky Sports