Zlatan Ibrahimovićin valloitusretki Englantiin jäi odotettua lyhyemmäksi. Manchester United vahvisti torstaina purkaneensa 36-vuotiaan veteraanihyökkääjän sopimuksen.

Zlatanin seuraava osoite on David Beckhamin ja Steven Gerrardin aiemmin tähdittämä MLS-jätti LA Galaxy. Näin ruotsalaisen pitkä ura Euroopan korkeimmalla huipulla on tullut todennäköisesti päätökseensä.

Kerrataanpa hieman Zlatanin lyhyettä valioliigauraa.

Loukkaantuminen jätti jälkensä

Toisin kuin aiemmissa seuroissaan, Zlatan ei päässyt juhlimaan Valioliigassa mestaruuspokaaleja tai maalikuninkuuksia. Hyökkääjän ajanjakso Old Traffordilla ei siitä huolimatta ollut heikko.

Zlatan oli itseasiassa ennen vuodentakaista polvivammaansa ensimmäisellä kaudellaan Unitedin hyökkäyksen tärkeimpiä palasia ja painoi 17 liigamaaliakin Valioliigassa.

Pääsihän mies myös ratkaisemaan Liigacupin mestaruuden.

Sitten tulikin se loukkaantuminen ja ruotsalainen rikkoi viime vuoden huhtikuussa polven ristisiteensä Eurooppa-liigan puolivälieräottelussa Anderlechtia vastaan.

Polvivamma olisi päättänyt monen huippupelaajan uran, mutta ”leijonalle” luovuttaminen ei ollut vaihtoehto.

Zlatan palasi urhoollisesti puolen vuoden kuntoutuksen jälkeen vielä kertaalleen kehiin. Se jäi rohkeudesta huolimatta yritykseksi.

Ruotsalainen ei pystynyt enää palaamaan täyteen pelikuntoon saati taistelemaan tietänsä takaisin Unitedin avaukseen.

Kallispalkkalaisen taiturin pitäminen seuran penkillä olisi ollut kummankaan osapuolen osalta hyvä ratkaisu, joten oli viisampaa päästää pois.

Maalipyssy olisi todennäköisesti lähtenyt viimeistään kesällä sopimuksensa päätyttyä. Kakkoskärjen rooli Romelu Lukakun takana ei ollut ratkaisijan maineelle riittävä.

”Joskus Jumalatkin tarvitsevat uusia haasteita”

David De Gean kommentit kuvaavat hyvin tilannetta.

Zlatan saa sopimuksen purkauduttua vielä viimeisen mahdollisuuden loistaa kirkkaana tähtenä. Los Angeles on siihen erinomaisen sopiva ympäristö.

Seura on MLS:n suurimpia ja sarja on kasvanut viime vuosina isoksi markkinaksi Yhdysvalloissa. Yleisömäärät ovat merkittävässä nousussa ja huomiota riittää parrasvaloissa viihtyvälle.

Myöskään sarjan taso ei ole vielä samaa luokkaa Euroopan top 5 -liigojen kanssa. Se antaa Zlatanille oivan pohjan nostaa pelikuntoaan suurella peliajalla.

Los Angelesissa Zlatan voi pelata vielä pari vuotta huipulla ja saa sauman vielä yhteen kansalliseen mestaruuteen.

Sen jälkeen ”leijona” voi tyytyväisenä lopettaa uransa huipulla.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni