Niin siinä kävi. Tottenhamin André Villas-Boas sai kengän kuvaan takapuoleensa 16. joulukuuta. Valioliigaa ehdittiin vääntää lähes puoliväliin. Yksi kysymys pyörii mielessä: oliko tässä mitään järkeä?

Puhalletaan hetki ja vilkaistaan eri turnausten taulukoita. Tottenham on Valioliigassa seitsemäntenä. Kärkeen on matkaa kahdeksan pistettä, kakkospaikka on kuuden pinnan päässä. Eurooppa-liigassa Tottenham voitti oman lohkonsa puhtaalla pelillä. Liigacupin puolivälierissä Spurs kohtaa keskiviikkona West Hamin.

Toisin sanoen menee ihan kohtuullisesti, eikö? Samaa mieltä ei ollut Tottenham-johto puheenjohtaja Daniel Levyn johdolla. Levy on se mies, joka viime kädessä vastaa kaikesta, mitä Tottenhamissa tapahtuu.

On hyvin mahdollista, että Villas-Boasin turmioksi koitui muutaman maalin päästäminen. Sellaiset yhden tai kahden maalin tappiot Manchester Citylle ja Liverpoolille olisivat todennäköisesti pitäneet portugalilaisen lontoolaisseuran palkkalistoilla. Mutta kun tuli turpaan niin rumasti! Cityltä 0-6 ja Liverpoolilta 0-5. Jälkimmäinen vieläpä The Lanella. Siinä kaikkein pyhimmässä paikassa.

Kyllä. Sellainen on tilanne White Hart Lanella. Liian suurinumeroinen tappio kilpailijalle saa Levyn laskemaan housuihinsa nähdyllä tavalla.

Ei Villas-Boas toki täysin syyntakeeton ole. Tottenhamin hyökkäyspeli ei lähtenyt toimimaan tällä kaudella missään vaiheessa. 16 liigaottelussa joukkue on tehnyt vain 15 maalia. Ykköstykiksi hankittu Roberto Soldado on osunut vain neljä kertaa.

Mutta juuri maalinteko-ongelmien takia Villas-Boasille olisi pitänyt antaa aikaa. Liverpoolia vastaan kokoonpanossa olleista Soldado, Paulinho, Nacer Chadli ja Étienne Capoue siirtyivät seuraan viime kesänä. Kesällä hankittiin myös Érik Lamela, Christian Eriksen, Vlad Chiriches ja Zeki Fryers. Andros Townsend on kuulunut Tottenhamin organisaatioon, mutta aiemmat vuodet hän on viettänyt lainalla muualla. Yhdeksikön lisäksi Lewis Holtbyn siirrosta on vajaa vuosi, Mousa Dembélén, Gylfi Sigurdssonin ja Hugo Lloris’n kaupoista puolitoista.

Ja näiden kaikkien kauppojen lisäksi Tottenham menetti viime kauden parhaaksi pelaajaksi valitun Gareth Balen. Siinä vaiheessa kausi oli jo käynnissä.

Villas-Boasille annettiin viime kesänä palikat menestykseen. Mutta ei menestystä voi vain ostaa. Ostosten lisäksi tarvitaan aikaa. Hyökkäyspelaamisen organisointi ja valmentaminen on vaikeinta jalkapallossa. Ei ole mikään ihme, ettei Tottenhamin hyökkäyspeli ole vielä toiminut. Koko tämän kauden piti olla sisäänajokausi. Vuoden kuluttua Tottenhamin piti iskeä. Mutta ne tappiot Cityä ja Liverpoolia vastaan.

Levy kärvisteli katsomossa ja koki todennäköisesti menettäneensä muiden kunnioituksen. Hänen piti toimia. Jonkun oli oltava syyllinen noin rumiin tappioihin. Valitettavaa on, että Levyn leikkuri kohdistui siihen ainoaan yksittäiseen mieheen, jota Tottenhamilla ei ollut varaa menettää.