Kausiennakko 11/12 – Swansea City

Yleistä
Swanseasta tulee ensimmäinen walesilainen joukkue Valioliigassa. Vahvojen esityksien jälkeen seura ansaitsi viime kauden päätteeksi nousun Championshipistä ja on nyt todellisen haasteen edessä.

Vuonna 2003 seura oli jo lähellä pudota kokonaan pois ammattilaissarjoista, mutta on tehnyt sen jälkeen huikean nousun aina pääsarjatasolle asti. Rahkeet tuskin riittävät säilyttämään sarjapaikkaa ja joukkue onkin Norwichin kanssa sarjan todennäköisimpiä putoajia kauden päätteeksi. Swanseassa piilee silti todellisen yllätyksen mahdollisuus…

Manageri Brendan Rodgersin luoma ”Swanselona” omasi kaikista parhaan kotisaldon viime kaudella ja seuraa onkin kehuttu upeasta syöttöpelistä. Rodgers on entinen Chelsean nuorten valmentaja, jonka pelityyli ei toiminut hänen valmentaessaan Readingia aikaisemmin. Swanseassa sekä hän että seura ovat puhjenneet kukkaan.

Maalivahdit
Seuran viime kauden ykkösvahti Dorus de Vries siirtyi mahtavan kauden jälkeen kilpailijoiden riveihin Wolvesiin. Hän keräsi todella paljon kehuja ja olisi ollut tärkeä linkki säilyttää seurassa. Myöskään viime kaudella testissä ollut belgialaisvahti Yves Ma-Kalambay ei jatka seurassa.

Tällä hetkellä seuran maalivahtiosastolta löytyy ainoastaan Benficasta hankittu Jose Moreira, joka on jäänyt viime vuosina kolmosmaalivahdin paikalle. Hänen nykytasostaan on vaikea sanoa mitään, sillä pelejä ei ole juurikaan tullut tilille Julio Cesarin hoitaessa Benfican työt tolppien välissä.

Tämän lisäksi seuran sivuilta löytyy nuori David Cornell, jolle ei meriittejä ole juuri millään tasolla vielä ehtinyt kertyä. Hän oli viime kaudella lainassa Port Talbot Townissa, jossa tilille kertyi 13.

Maalivahtipeli voi osoittautua seuran pahimmaksi akilleenkantapääksi, jos uusia hankintoja ei tehdä.

Puolustus
Alan Tate ja Garry Monk johtivat seuran takalinjoja vahvalla kädellä ja ainoastaan toinen sarjanousija QPR omasi paremman tilaston takalinjojen pitävyydestä. Tate ja Monk ovat keskikenttämies Leon Brittonin kanssa ne kolme pelaajaa, jotka ovat olleet mukana varmistamassa koko matkan 2003 vuoden katastrofitilanteesta aina Valioliigaan asti.

Ashley Williams, Neil Taylor ja Angel Rangel muodostavat lopun Championshipissä kuuluisaksi nousseesta puolustusmuurista. On todella mielenkiintoista nähdä jääkö sarjatasoa alempana kovaa jälkeä tehnyt puolustuslinja Valioliigassa täysin jalkoihin vai pitääkö muuri myös alkavalla kaudella.

Piti tai ei, Swansea voisi tarvita yhtä kovan luokan vahvistusta takalinjoille.

Keskikenttä
Entinen Chelsea pelaaja Scott Sinclair on ehdottomasti seuran tähti ja keskikentän hallitsija. Hän teki viime kaudella 22 maalia ja hän omaa kaikki mahdollisuudet huippu kauteen. 22-vuotias Sinclair on erittäin tärkeä pelaaja säilyttää seurassa koko kauden, jos Swansea tahtoo säilyttää sarjapaikkansa pidempään kuin yhden kauden.

Keskikentältä löytyy myös viime vuoden fanien parhaan pelaajan palkinnon Sinclairin nenän alta kaapannut Nathan Dyer. Puolustavampi keskikenttä pelasi loistavan kauden ja häntä on ylistetty Sinclairin kanssa todella paljon. Nähtäväksi jää riittääkö englantilaisen keskikenttämiehen rahkeet sarjatasoa ylempänä.

Seura menetti Boltoniin yhden viime kauden tukipilareista, kun Darren Pratley siirtyi pois joutsenista ilmaisella siirrolla. Entisen Barcelona pelaaja Andrea Orlandin odotetaan terveenä pysyessään vihdoin lunastavan kaikki häneen kohdistetut odotukset ja hänen kanssaan tehtiin uusi neljän vuoden sopimus.

Hyökkäys
Danny Grahamin hankinta Watfordista oli tärkeä siirto Swansealle. Siirtosumma 3.5 miljoonaa puntaa oli seuran uusi ennätys. Graham oli viime kauden Championshipin kovin maalintekijä tehtyään 24 maalia. Hänen perässään olivat monet isommatkin seurat, mutta mies päätti siirtyä Swansean paitaan.

Blackpoolissakin lainalla hyvää jälkeä tehnyt Stephen Dobbie on toinen tärkeä pelaaja hyökkäyspäässä. Hän on pelannut hieman ylimpien kärkien takana ja tullee olemaan Grahamin sekä Sinclairin kanssa parhaita maalintekijöitä seurassa.

Viime kauden sijoitus
3. Championshipissä

Veikkaus sijoitukseksi
16.-19.

Nosto
Seura on nousijajoukkueista se, joka voi tehdä niin sanotut Blackpoolit ja häikäistä alkukaudesta. Todennäköisesti jos näin käy, seura myös joutuu kokemaan loppukauden romahduksen, sillä syvyyttä joukkueessa ei ole lähimainkaan tarpeeksi Valioliigatasolle. Voimme odottaa pirteää väriläiskää ensi kaudeksi tai sitten kääntöpuolta ja heittopussiksi jäämistä.

Seuraa häntä
Scott Sinclair: 22-vuotias tähtipelaaja pelannee viimeistään ensi kauden jälkeen jossain suuremmassa seurassa, jos pystyy pelaamaan tasollaan. Hän voi hyvällä esityksellä pitää huolen siitä, että Chelsean päättäjät joutuvat katumaan hänen pois päästämistään.