Seuraavassa Valioliiga.comin uusi kirjottava fani Jani Sierilä osoittaa kirjallista lahjakkuuttaan. Me täällä toimituksessa fanitamme miehen kirjoituksia tästä ensimmäisestä lähtien, sillä tällaista tekstiä sietää lukea, tiesi jalkapallosta jotain tai ei. Hän on suuri Manchester Unitedin fani ja seuraa aktiivisesti sarjaa. Pitemmittä puheitta, Janin ensimmäinen julkaisu olkaa hyvä!

”Aurinkoisena lauantaipäivänä mittari näyttää auringossa +38 astetta ja ulkona alkaa olemaan kesän viimeisiä ihania hellepäiviä. Ihan äkkiseltään tähän ”maaseudulla” vietettävään päivään ei kuvittelisi kuuluvan kahden äärimmäisen epäseksikkään jalkapalloseuran välienselvittelyn katsominen. Tällaisiksi seuroiksi on kaikella kunnioituksella seuraa ja faneja kohtaan luettava sekä Aston Villa ja Wolverhampton.

Ruohonleikkuu ja puolukan poimiminen on tälle päivää jo ohi ja pienen kuntoilunkin jälkeen on hyvä levätä
hetki sohvalla. Ja koska sekä Villa että Wolves ovat molemmat avanneet kautensa pirteillä pisteanastuksilla täsmälleen samoilta vastustajilta, on houkutus suuri. Yleensä en Wolvesin pelejä hirveästi kauden aikana ahmi jo sen pelkän managerinsa kautta huokuvan harmaan imagon vuoksi. Villa taas on seura joka melkein yhtä harvoin yllättää innoittavalla ja pelaavalla jalkapallolla vaikka luuleekin lukeutuvansa jalkapallon suuriin joukkueisiin.

Järkytys on suuri. Yhtäkkiä huomaan katsovani kyseistä peliä ja jopa nauttivani siitä. Ottelua hallitsee hyvin pitkään vierailijat ja sen jälkeen Villa aloittaa hyvin organisoitujen ja hienojen hyökkäysten rakentelun. Toisella jaksolla Villa jatkaa mihin ekan kolmen vartin lopussa jäi. Lopussa sitten taas Wolves saa hallintaa ja ottelun muutamalla viimeisellä minuutilla hakee ahnaasti voittomaalia, vaikka sillä olisi ollut hyvä sauma pitää palloa vastustajan kulmalipulla päätösvihellystä odotellessa.

Aston Villa- Wolverhampton 0-0. Kuulostaa erittäin tavalliselta, harmaalta, turvallisen yllätyksettömältä. Juuri tällaisia tuloksia pitää teksti-tv:stä löytyä aikoina jolloin maailmassa tapahtuu paljon pahaa muun muassa joukkosurmien ja luonnonilmiöiden muodossa.

Mutta ottelu tuloksen takana on jotain aivan muuta. Se on joukkueille tutun taistelevan futiksen lisäksi myös hyökkäävää, näyttävää, liikkuvaa ja nopeaa. Villallahan on vuodesta toiseen suuret tavoitteet ja aina muutama nimimies, joten heiltä tällaista peliä ollut syytä odottaakin. Hienoa, että joukkue tuntuu vihdoin olevan valmis lunastamaan odotukset.

Mutta Wolves.. Sudet ovat joukkue, josta allekirjoittanut ei oikeastaan ikinä odota yhtään mitään. Laulun sanoin joukkue jonka ympäriltä tuolit viedään, joukkue jonka pelaajien nimet mieleen ei jää.. Wolves on joukkue, joka (Manu:n on) on kohdattava pakolliset pari kertaa vuodessa plus mahdolliset cupin pelit. Näistä peleistä ei odoteta muuta kuin kolmea pistettä. Tai jos ei irtoa, niin yksikin riittää. Kunhan peli vain loppuisi äkkiä ja päästäisiin suuntamaan katseet hohdokkaampia haasteita kohti.

Kun tarkemmin ajattelee niin oikeastaan Wolveshan juuri on se, mikä tekee Valioliigasta katsomisen arvoisen, hienon, kovatasoisen, hohdokkaan liigan. Keskikastiin tuomitut juokkueet taistelevat viikosta toiseen päästäkseen europelien portille. Putoajaehdokkaat tekevät parhaansa pelatakseen ensivuonakin Chelseaa, Arsenalia ja muita hohdokkaita joukkueita vastaan. Kärkipään joukkueet nyt tekevät mitä tekevät. Floppaavat, aiheuttavat kohuja, menestyvät euroopassa ja tuovat palkinto- ja fanituoterahoja kotimaan kentille -tai sitten pelaajien vaimojen mukana Bahamalle..

Mutta ilman hienosti ja urheasti viikosta toiseen pelaavia susia, harakoita, kanarianlintuja ei olisi myöskään maineella ja mammonalla (ja velkarahalla) mällääviä huippuseuroja. Ja joskus jopa nämä tuikitavallisten joukkueiden tuikitavalliset pelaajatkin pääsevät maistamaan hetken ajan tähteyttä esimerkiksi FA-cupin kautta pubiseurassa liigaseuraa vastaan tai liigaseurassa Eurooppa Liigan joukkueita vastaan.

Välillä kiireiden keskellä kun valikoi ajan puutten vuoksi katsomansa pelit niin monesti huomaa katsovansa vain oman suosikkinsa pelit sekä muita joukkueiden perusteella ennakkoon kovia pelejä. Sääli, sillä Englannissa pelataan paljon hyviä pelejä joita ei ehdi tai tule katsoneeksi, koska ohjelmaluettelossa lukee Stoke-Norwich eikä Chelsea-Arsenal.

Englanti on hyvää, taistelevaa ja intohimoista jalkapalloa täynnä. Ja sellaistahan me rakastamme. Katseltakoon siis pelinuttuun tai nimeen liikaa katsomatta loistavaa miesten saippuaoopperaa. Huomisen huippuottelun lisäksi taidankin katsoa Tottenham-City -ottelun sijasta Newcastle-Fulham -pelin, koska siellä pelaa varmasti kaksi kovaa joukkuetta, jotka osaavat ja haluavat pelata hienoa jalkapalloa. Cityn ja Spursin puolia voimme pidellä Euroopan kentillä toivottavasti pitkälle ensi kevääseen saakka.

Olkaa ylpeitä joukkueenne esityksistä ja nauttikaa myös muiden osaamisesta!”

Kirjoittanut: Jani Sierilä