Yleistä

Stoke on tullut Valioliigaan jäädäkseen. Seura varmisti nousunsa kauden 2007/2008 päätteeksi, eikä paluu Championshipiin ole ollut edes kovin lähellä. Tony Pulisin suojatit ovat vakiinnuttaneet paikkansa sarjan keskikastissa.

Stoken pelityylistä voidaan olla mitä mieltä tahansa. Fakta on se, että Potters pelaa perinteistä brittijalkapalloa, jossa repimisellä, raastamisella, fyysisyydellä, pääpalloilla, kaksinkamppailuilla ja tietysti rajaheitoilla on suuri rooli.

Stoke on heittänyt kauden jälkeen ylijäämäpelaajia laidan yli ja tehnyt muutamia täsmähankintoja. Joukkueen iskukyky on siirroista huolimatta hyvin samanlainen, kuin viime kaudella.

Maalivahdit

Joukkueen maalivahtikaksikko on kenties sarjan tasaväkisin. Asmir Begovic pelasi viime kaudella jonkin verran Thomas Sörenseniä enemmän, mutta kumpi tahansa on pätevä mies puiden väliin. Ehdottomasti loistava maalivahtikaksikko.

Puolustus

Puolustus on tuttua Stokea. Kokoa löytyy: Ryan Shawcross (191 cm), Robert Huth (191) ja uusi hankinta Geoff Cameron (191). Kapteeni Shawcross pelasi viime kaudella erinomaisesti. Hän saanee vierelleen Huthin tai Matthew Upsonin. Myös laitapakit Marc Wilson ja Andy Wilkinson ovat kohtuullisen suurikokoisia. Oikean laidan Andy Shotton, joka voi pelata joko pakkina tai laiturina, on Rory Delapin manttelinperijä, mitä pitkiin rajaheittoihin tulee.

Pulisin pelityylissä puolustuksen tehtävä on suojella omaa maalia keinolla millä hyvänsä. Pelinrakentaminen hyvän puolustustyöskentelyn päälle tulee vasta selvästi toisena. Stoken kotikentällä suurikokoiset puolustajat, jopa laitapakkeina, ovat hyödyksi. Mutta heti kun mennään isommille kentille, Stoken pakisto jää auttamatta liikkuvuudessa jälkeen.

Keskikenttä

Pottersin pelin symboli Delap alkaa olla uransa ehtoopuolella. 36-vuotias ei enää pärjää laidassa, joten hänet on siirretty keskikentän keskustaan. Glenn Whelan on takuuvarma pari keskustaan. Keskikentälle riittää vaihtoehtoja, sillä myös Dean Whitehead, Wilson Palacios ja Diego Arismendi voivat täyttää keskustan tontit. Uusi hankinta Jamie Ness saanee joitakin pelejä vyölleen.

Vasen laituri Matthew Etherington on kenties joukkueen tärkein pelaaja. Etherington on Stoken mittapuulla hyvin pienikokoinen ja harvinaisen tekninen. Laitureiksi ovat tarjolla myös Jermain Pennant ja uusi hankinta Michael Kightly. Tarvittaessa hyvän viime kauden pelannut Jon Walters voi pelata laidassa tai hyökkäävänä keskikenttänä, mutta parhaimmillaan Walters on alas vedettynä keskushyökkääjänä. Walters on Etheringtonin ohella toinen, jonka merkitystä joukkueelleen ei voi liikaa korostaa.

Hyökkäys

Stokelta löytyy muutamakin hyvä hyökkääjä. Yleensä Pulis peluuttaa joukkuettaan kahdella hyökkääjällä, jolloin Walters on hieman Kenwyne Jonesin tai Peter Crouchin alapuolella. Cameron Jerome on kelvollinen vaihtomies.

Kaiken kaikkiaan Stoken hyökkäysmateriaali kestää vertailun mitä tahansa muuta keskikastin joukkuetta vastaan. Erityisesti pienellä kotikentällä Pottersin hyökkäyspeli toimii hyvin.

Valmennus

Tony Pulis on Englannin Esa Pekonen. Telaketjujalkapallon puolestapuhuja, joka luottaa wanhan ajan konsteihin. Pulis on suora ja rehellinen, mies verkkareissa.

Walesilainen on maininnut muutamaan kertaan, kuinka hänkin haluaisi nähdä joukkueensa pelaavan modernimpaa jalkapalloa. Kuulostaako Pekoselta? Materiaalinsa suhteen Pulis on kuitenkin ollut realisti. Hän tietää, että ainoa tapa kehittää Stokesta suurempi seura, on pysyä Valioliigassa ja sen tuomien rahahanojen äärellä. Stoke ei ole lähtenyt haahuilemaan pallonhallintaretkille, koska se saattaisi epäonnistuessaan johtaa putoamiseen.

Eikä Pulisia voisi vähempää kiinnostaa Arsene Wengerin avautuminen Delapin rajaheittojen epäreiluudesta. Pulis peluuttaa joukkuettaan sen vahvuuksien kautta – ja vieläpä niin, että Britannia Stadiumin yleisö on joka toinen viikko haltioissaan.

Viime kauden sijoitus

14.

Veikkaus sijoitukseksi

11. – 14.

Nosto

Stoke pärjää kyllä mainiosti kotikentällään, mutta vieraspeleissä on vaikeampaa. Valioliigassa on jatkuvasti enemmän pallonhallintajoukkueita, joita vastaan Stoke on on pulassa isoilla kentillä. Viime kaudella Stoke teki kotikentällään 25 maalia ja päästi 20. Vieraskentillä maaleja syntyi vain 11, omiin meni 33. Tähän Pulisin on löydettävä lääke tai ennen pitkää hyvät kotiesitykset eivät riitä sarjassa säilymiseen.

Seuraa häntä

Ryan Shawcross nosti viime kaudella pelinsä uudelle tasolle. Shawcrossista on kasvanut karjujoukolle johtaja, joka ohjaa joukkueensa puolustuspeliä. 24-vuotias pelasi lähes jokaisen ottelun viime kaudella.

Shawcross on hyvä pääpelaaja, joka nousee erikoistilanteissa vastustajan maalille. Ei pidä ihmetellä, mikäli kapteenista kasvaa Stokelle samanlainen ikoni, kuin mitä John Terry on Chelsealle.