Yleistä
Alex McLeishin lähtö lienee parasta mitä Aston Villalle on vähään aikaan tapahtunut. Seurassa on katastrofaalisen viime kauden jälkeen nyt todella positiivinen olotila, joka varmasti nostaa odotustason taas korkealle.

Paul Lambertin tulo manageriksi on saanut taas seuran kannattajat uskomaan omiinsa. Vain kaksi pistettä erotti Villan putoamisrajasta ja osa faneista tuntui loppukaudesta jo menettäneensä uskon koko seuraan. Gérard Houllierin ajoista alkaneelle kasvaneelle alakulolle uskotaan nyt vihdoin tulevan loppu.

Seuran talouden kannalta oli tärkeää, että alisuoriutuneet isopalkkaiset Emile Heskey ja James Collins lähtivät ja Alan Hutton sekä Stephen Warnock ovat todennäköisesti myös lähtökuopissa. Neljä uutta hankintaa (Brett Holman, Karim El Ahmadi, Matt Lowton ja Ron Vlaar) lienevät vasta alkua ja lisää siirtoja on odotettavissa ennen siirtoikkunan umpeutumista.

Jos Lambert saa seurassa alisuoriutuneet pelaajat omalle tasolleen ja uudet hankinnat nopeasti sisäänajettua, voi paluu sarjataulukon paremmalle puoliskolle olla totta.

Maalivahdit
Shay Given on joukkueen ykkösmaalivahti. Huonosta sarjasijoituksesta huolimatta ei maalivahtipeli ollut se osa-alue, johon joukkue kaatui. Ex-Manchester Cityn maalivahti vakuutti ainakin seuran kannattajat, sillä Latin Lions Supporters Club valitsi hänet vuoden pelaajaksi.

Puolustus
Aston Villan puolustus on sarjan keskitasoa, joka ei kuitenkaan yllä huippuseurojen tasolle. Kesällä hankittu Vlaar lienee varma valinta toppariksi, mutta Richard Dunnen ollessa loukkaantuneena, on toinen paikka vielä auki. Paikan ottanee jompikumpi kokemattomista Ciaran Clark tai Nathan Baker.

Myös toinen uusi hankinta Lowton lienee avauksen mies oikealla laidalla Eric Lichajin jäädessä varamieheksi. Vasemmalle puolustajan paikalle ei ole tyrkyllä kuin Warnock, jonka ura on ollut kovassa alamäessä. Odotettavissa on, että Lambert hankkii vielä ennen kauden alkua takalinjoille vahvistusta. Ainakin Ipswichin Aaron Cresswellin siirrosta ollaan huhuttu jo jonkin aikaa.

Villa päästi viime kaudella eniten maaleja erikoistilanteista (25. päästettyä maalia), joten Lambertilla riittää työnsarkaa puolustuksen kanssa.

Keskikenttä
Keskikentällä miehistö kaipaa todellista tason nostoa. Charles N’Zogbia ja Marc Albrighton eivät täyttäneet heille ladattuja odotuksia viime kaudella. Varsinkin N’Zogbia oli jättimäinen pettymys. Alkava kausi on erittäin tärkeä molemmille keskikentän työmyyrille, sillä toista huonoa kautta ei varmasti katsota enää läpi sormien. Albrighton joutuu aloittamaan kautensa sairastuvalta ja on pahimmillaan yli kaksi kuukautta sivussa jalkapöydän murtuman takia,

Seuran kapteeni Stiliyan Petrov taistelee omaa taisteluaan leukemiaa vastaan, joten suuri johtaja on poissa ainakin pelikentältä. Hän tosin lienee vointinsa mukaan paikalla pukuhuoneessa ja yleisössä. Hänen läsnäolollaan on varmasti jättimäinen merkitys joukkueelle.

Uusi hankinta El Ahmadi on varmasti aloituskokoonpanon mies. Marokkolainen pelasi huikean kauden Feyenoordissa viime kaudella, joten häneltä voidaan odottaa paljon myös Valioliigassa, jos mies sopeutuu hyvin. Myös toinen kesän hankinta (Holman) saanee mahdollisuutensa alkukaudesta, mutta pelipaikka saattaa olla ennemminkin kärjessä kuin keskikentällä.

Stephen Ireland, joka voitti Manchester Cityn vuoden pelaaja palkinnon 2009, on hävinnyt täysin varjoihin viime kausina. Häneltä tuskin voidaan odottaa kovinkaan kummoista muutosta otteisiin. Barry Bannan, Gary Garndner ja muut sen sijaan voivat antaa odottaa mitä tahansa. Jonkun on astuttava tasapaksusta miehistöstä esiin, jotta keskikenttä saadaan kuntoon tarvittavalla leveydellä.

Hyökkäys
Vain 37. tehtyä maalia viime kaudella kertoo isoista ongelmista. Lukema oli toiseksi heikoin koko sarjassa. Gabriel Agbonlahor on loukkaantuneena alkukauden, joten hyökkäys on täysin Darren Bentin varassa. Joskin Agbonlahorin nykykunnosta kertoo kaiken se, että viime kaudella lainalla LA Qalaxystä käynyt Robbie Keane iski kolme maalia Villalle viidessä ottelussa – luku oli vain kaksi vähemmän kuin koko kauden pelanneella Agbonlahorilla.

Jos Bent pysyy terveenä koko kauden, on hänen nostettava itsensä vanhalle tasolleen. Hänen rinnalleen on myös mahdollista nostaa uusi hankinta Holman, joka tosin pelaa Bentiä huomattavasti alempana.

Viime kaudella sarjassa säilymisen kannalta kriittiset maalit iskenyt 21-vuotias Andreas Weimann ei liene vielä tarpeeksi kehittynyt vastuunkantajaksi, joten Bentin lisäksi Villa kaipaisi toista hyvää kärkipelaajaa.

Valmennus
Paul Lambert on tehnyt erinomaista jälkeä Norwichin peräsimessä todella rajallisilla resursseilla. Nyt miehellä on käytössään huomattavasti enemmän rahaa siirtomarkkinoilla ja isomman organisaation hyödyt.

Helppoon paikkaan ei Lambert silti tule, sillä Aston Villa on äärimmäisen sekavassa tilanteessa surkeasti sujuneiden kausien jälkeen. Kannattajat menettivät viime kaudella jo lähes uskonsa omiinsa, joten takaisin voitettavaa on paljon.

Lambert voi onnistuessaan nostaa osakkeitaan managerimarkkinoilla pilviin, mutta epäonnistuessaan joutua jo ennen kauden loppua etsimään uusia töitä. Kaikki kuitenkin viittaa tulokseen, joka olisi jossain kahden edellä mainitun puolessa välissä.

Viime kauden sijoitus
16.

Veikkaus sijoitukseksi
6.-8.

Nosto
Aston Villa näyttää nyt paremmalta kuin aikoihin. Lambertin johdolla on odotettavissa huomattavasti tiiviimpää puolustuspeliä ja kesän hankinnat tähän mennessä ovat olleet selkeitä paikkauksia pahimpiin puutteisiin. Odotettavissa on vielä muutama uusi hankinta puolustukseen ja hyökkäyspäähän. Jos niissä onnistutaan, on sijoitus kärki kahdeksikossa hyvin hyvin lähellä. Jättimäinen nousu olisi toki iso sensaatio jopa Aston Villan kokoiselta seuralta, mutta kaikki edellytykset sille ovat ilmassa.

Seuraa häntä
Karim El Ahmadi pelasi loistavan viime kauden Hollannissa. 27-vuotias Marokkon maajoukkuemies oli elintärkeässä roolissa, kun Feyenoord ylitti odotukset ja lunasti paikan Mestarien liigassa tälle kaudelle. Onnistuessaan El Ahmadi voi olla juuri sitä, mitä Villa tarvitsee noustakseen omalle tasolleen sarjan paremmalle puoliskolle.