Readinf fc:n logo

Yleistä
Viimeksi vuosina 2006-08 Valioliigassa pelannut Reading voitti Mestaruussarjan viime vuonna ja oli näin oikeutettu suoraan nousuun. Piste-eroa toiseksi tulleeseen Southamptoniin jäi vain yksi piste, mutta se riitti. Luottamus oman miehistön riittävyyteen sarjaporrasta ylempänä on harvoin suuri, eikä se tee Royalsin kohdallakaan poikkeusta. Uusia miehiä on hankittu roppakaupalla.

Chris Gunter (Nottingham Forest), Adrian Mariappa (Watford), Pierce Sweeney (Bray Wanderers), Pavel Pogrebnyak (Fulham), Danny Guthrie (Newcaste), Garath McCleary (Nottingham Forest) ja Nicky Shorey (West Brom) vahvistavat Readingia alkavalla kaudella. Neljä viimeisintä oli ilmaisia siirtoja, joista varsinkin Pogrebnyakin nappaaminen Fulhamin nenän edestä oli todella tärkeää.

Manageri Brian McDermott on tehnyt loistavaa työtä Royalsin peräsimessä ja erityisesti tiivis oman pään peli on ollut hyvien tuloksien salaisuus. Kestävätkö Mestaruussarjan mestarin takalinjat useaa astetta kovemman sarjan joukkueiden rynnistyksen? Kokemusta ja yhtenäisyyttä joukkueessa ainakin riittää, sillä Adam Federici, Alex Pearce, Jem Karacan, Jobi McEnuff, Jimmy Kebe, Simon Church, Noel Hunt ja Brnyjar Gunnarsson ovat kaikki pelanneet yli 100 ottelua seurassa ja olleet vakiomateriaalia aloitusmiehistössä.

Maalivahdit
Australialainen Adam Federici on ollut Readingin ykkösmaalivahti vuodesta 2009, kun Marcus Hahnemann lähti seurasta. Royals piti viime kaudella useimmin oman maalinsa tyhjänä: peräti 20 kertaa. Samalla joukkue päästi myös vähiten maaleja (41), mikä kertoo omaa kieltään Federicin ja puolustuksen yhteispelistä.

Puolustus
Royalsin 41 päästettyä maalia viime kaudella on kova suoritus ottaen huomioon, että ensimmäisen kuuden pelin jälkeen joukkueen sijoitus oli vasta 23.

Alex Pearce ja Kaspars Gorkss ovat aloittava topparipari. Avaukseen ovat ehdolla myös kokenut Ian Harte, nuori Shaun Cummings ja uudet hankinnat Shorey, Mariappa ja Sweeney. Puolustus on ehdottomasti joukkueen vahvuuksia ja lisähankinnat antavat vielä hyvää lisäleveyttä miehistöön. Valmentaja McDermott on viisaasti kokeillut eri kombinaatioita harjoitusotteluissa, joten hänellä on useita toimivaksi todettuja variaatioita asettaa Royalsin takalinjoille.

Keskikenttä
Jobi McAnuff ja Jimmy Keb antavat hyvää tukea puolustukselle, mutta pystyvät samalla kääntämään pelin nopeasti hyökkäyssuuntaan. Hyvistä avauksista kertovat myös tilastot: tämä laituriparivaljakko syötti eniten maaleja viime kaudella koko joukkueesta.

Keskikentän keskusta onkin sitten ongelma. Mikele Leigertwood ja Jem Karacan olivat avauksen miehiä viime kaudella, mutta tekivät pelinavauksesta vastustajien kannalta turhankin ennalta arvattavaa. Kaksikko syötti yhteensä vain kolme maalia viime kaudella. Newcastlesta hankittu Guthrie voi tuoda monipuolisuutta pelinrakennukseen.

Jos kaikki pelinrakennus ja hyökkäyksiin lähtö ei jää vain laitureiden varaan alkavalla kaudella, voidaan myös hyökkäyspäässä odottaa yllättävän tehokasta Royalsia.

Hyökkäys
Ja se vastuu tehokkuudesta lepää pääasiassa hyökkäyskalustolla. Viime kauden tehokkain maalintekijä oli Adam Le Fondre 12 maalilla. Kolmikko Hunt, Church ja Jason Roberts iskivät yhteensä 21 lisää. Ongelmaksi muodostuu se, että neljä edellä mainittua ovat kovin köykäistä kalustoa Valioliigatasolle.

Pogrebnyakin hankkiminen oli erinomainen veto joukkueen johdolta. Fulhamissa 12 ottelussa kuusi maalia iskenyt venäläinen saa kantaa isoja saappaita alkavalla kaudella. Hänen varaansa joutuu McDermott rakentamaan hyökkäyksen. Jos venäläinen loukkaantuu tai ei saa maalinjyvästä kiinni, tulee Reading olemaan ongelmissa maalinteon kanssa.

Valmennus
Brian McDermott on tehnyt todella hyvää työtä Royalsin ohjaksissa johdattaen seuran takaisin Valioliigaan viiden vuoden tauon jälkeen. Hän on vielä suurelle yleisölle kovin tuntematon valmentajana, mutta on vuodesta 2009 lähtien aloittanut rakentaa omaa nousukiitoista uraansa Readingin riveissä.

Hänen pelifilosofiansa lähtee oman pään tukkimisesta ja siinä Reading on erinomaisesti onnistunut. Haaste on tällä kaudella huomattavasti kovempi, mutta kesän aikana tehdyt hankinnat valavat toivoa englantilaismanagerin mahdollisuuksiin johdattaa seura säilyttämään sarjapaikkansa. Helppoa se ei tule olemaan.

Viime kauden sijoitus
Mestaruussarjan 1.

Veikkaus sijoitukseksi

18.-20.

Nosto
Erinomaisesti viime kaudella pelannut Royals on varmasti skoutattu Valioliigamanagerien toimesta hyvin. Loistavalla puolustuspelillä otteluita voittamaan lähtenyt seura ei strategiaansa täksi kaudeksi muuta. Siitä kertoo paljolti takalinjoille keskittyneet hankinnat kesän aikana. Suurimmaksi haasteeksi sarjapaikan säilyttämisen kannalta nousee maalinteko tai oikeastaan sen puute. Pystyykö sarjanousija tekemään tarvittavat maalit vakiinnuttaakseen paikkansa sarjassa? Viimeksi, kun seura nousi, otti se heti kahdeksannen sijan Valioliigassa. Tätä emme varmastikaan tule ensi kaudella näkemään.

Seuraa häntä

Joukkueen maalivahti Adam Federici on seuraamisen arvoinen mies. Viime kaudella hän toimi loistavan puolustuspään lukkona ja jatkoi erinomaisia esityksiään Royalsin tolppien välissä. Tällä kaudella vastustajat kovenevat huomattavasti, kun maailman parhaat hyökkääjät pääsevät kokeilemaan australialaisen kykyjä. Onnistuessaan 27-vuotias voi hyvin löytää itsensä jostain suurseurasta lähivuosina.