Hyvät puolustajat ovat seuroille elintärkeitä. Puolustajille ei riitä kohtuullinen puolustustyöskentely. On oltava erityisosaamista jollain pelin osa-alueella: pääpelissä, sijoittumisessa, pelin avaamisessa jne. Parhailla puolustajilla on luonnollisesti kaksi tai jopa kolme erityisominaisuutta. Valioliiga.com rankkaa sarjan tämän kauden parhaat puolustajat säälimättömästi järjestykseen.

1. Vincent Kompany (Manchester City)

Kompany on Joe Hartin ohella Manchester Cityn tärkeimpiä pelaajia. Kompany on hallitsevan mestarin takalinjojen johtaja. Belgialainen avaa hyvin peliä ja on tarpeeksi hyvä päällä molemmissa päissä kenttää (kolme maalia viime kaudella). Ennen kaikkea Cityn kapteeni on joukkueensa johtaja. Manchesterin sirkus pysyi viime kaudella kasassa Kompanyn, ei Roberto Mancinin ansiosta. 25-vuotiaana Kompanylla on lukuisia hyviä pelivuosia jäljellä. Jo tällä hetkellä tyylikäs toppari on Valioliigassa pelipaikkansa paras.

2. Nemanja Vidic (Manchester United)

Vidic on Manchester Unitedin Kompany. Pelaajat ovat monessa suhteessa samanlaisia. Vidic on pari senttiä lyhyempi, ilkeämpi, huonompi jalalla, mutta parempi ilmassa. Unitedin kapteeni ehti pelata viime kaudella vain kuusi ottelua ennen loukkaantumistaan, mutta taso ei ole kadonnut mihinkään. Pari ottelua voi mennä totutellessa tempoon, minkä jälkeen Vidic ottaa roolinsa kentällä. Vidicin(kin) arvokkain ominaisuus on johtajuus. Serbitoppari tuo läsnäolollaan joukkuueeseensa huimasti lisää itsevarmuutta. United voi voittaa mestaruuden tällä kaudella, mutta se vaatii Vidicin pysymistä terveenä.

3. Leighton Baines (Everton)

Baines on yksi Evertonin tärkeimmistä pelaajista. Vasempana pakkina pelaava Baines on hyvä hyökkäyssuuntaan ja tarpeeksi hyvä puolustussuuntaan. 170-senttinen englantilainen avaa tontiltaan hyvin peliä. Potkutekniikka on erinomainen, mikä mahdollistaa tarkat pitkät syötöt. Lisäksi Baines pystyy tarjoamaan vasenjalkaisen vaihtoehdon erikoistilanteisiin. Evertonin takuumiehellä ei ole pääpeliä lukuun ottamatta oikeastaan mitään selkeitä heikkouksia. Vaikka viime kausi (4+2) oli tehojen osalta vaisumpi kuin kausi 2010/2011 (5+11), puolustajan taidot eivät ole kadonneet mihinkään. Tämä kausi alkoi mainiosti, kun Everton kukisti Manchester Unitedin 1-0.

4. John Terry (Chelsea)

Terry kuuluu tietyllä tapaa samaan kastiin Kompanyn ja Vidicin kanssa. Jokainen näistä herroista on oman joukkueensa kapteeni ja johtaja. Terry on vuosien mittaan hidastunut, mutta sen ei pidä antaa hämätä. Kohtuullinen sijoittuminen kentällä takaa sen, ettei Terryn tarvitse lähteä mukaan juoksupalloihin. Vaikkei JT ole toppariksi älyttömän pitkä (187 cm), hyvä ajoitus ja ponnistusvoima tekee Chelsean topparista erinomaisen pääpelaajan. Hyökkäyspäässä Terryn pääpeliä voidaan pitää pelotteena, mistä kertoo kuusi maalia viime kauden Valioliigassa. Eikä pidä unohtaa itsensä likoon pistämistä. Uhrautumisessa oikeastaan vain Carles Puyol painii Terryn kanssa samassa luokassa. Vielä kun ajoittaiset aivopierut jäisivät koppiin, Terry voisi kivuta tämän listan kärkipaikoille. Tämä kausi alkoi nollapelillä Wigania vastaan.

5. Kyle Walker (Tottenham)

Tottenhamin uusi tulokas yllätti monet viime kaudella. Vasta 22-vuotias englantilainen otti paikkansa Spursin oikeana pakkina pelaten yhtä vaille kaikissa liigaotteluissa. Walker pystyy modernina laitapakkina pelaamaan hyvin molempiin suuntiin. Puolustaja kykenee laidallaan kuljettamaan, suojaamaan ja syöttämään palloa niin, että Tottenham pystyy muodostamaan jatkuvia ylivoimatilanteita oikean laitansa kautta. André Villas-Boasin pelitavan, jossa laitapakeilla on tärkeä rooli, pitäisi sopia Walkerille erinomaisesti. Nuoresta miehestä tulee olemaan Spursille iloa niin pitkään, että joku suurempi seura ostaa hänet.