Mestarien liiga starttaa käyntiin tiistaina. 32 joukkuetta on selvittänyt tiensä eri reittejä lohkovaiheeseen. Mestarisuosikkeja on tänä vuonna useita. Englantilaisista mukana ovat Arsenal, Chelsea, Manchester City sekä Manchester United. Käydäänpä turnaus lohko lohkolta läpi.

A-lohko (Porto, PSG, Kiovan Dynamo, Dinamo Zagreb)

A-lohko on lähtökohtaisesti kolmen kauppa. Ranskalaisen PSG:n materiaaliylivoima on selvä verrattuna lohkon muihin joukkueisiin. Alkukauden perusteella kone kuitenkin yskii. Pariisilaisten etsiessä itseään lohkon voittajasuosikiksi on pakko nostaa Porto. Portugalin suuruus menetti siirtoikkunan aikana Hulkin Pietarin Zenitiin, mikä heikentää hyökkäyspään iskukykyä reilusti. Porto on ilman Hulkiakin laadukas ja ennen kaikkea tasapainoinen joukkue. Kolmas varteenotettava joukkue tulee Ukrainasta. Kiovan Dynamo ei päässyt Mestarien liigaan helpoimman kautta. Karsinnoissa kaatui sekä Feyenoord että Borussia Mönchengladbach. Dynamon laitapeli on hyvällä tolalla, kiitos Oleg Gusevin ja Andriy Yarmolenkon. Keskikentän keskustan tandemina hääräävät puolestaan Miguel Veloso ja ex-spursilainen Niko Kranjcar. Ei olisi mahdottoman suuri yllätys, mikäli Dynamo punnertaisi PSG:n ohi jatkoon. Vaikka Dinamo Zagreb voitti kuudesta Mestarien liigan karsintaottelustaan viisi, taso lohkovaiheessa on auttamatta liian kova. Viime kauden toisinto, eli lohkojumboksi jääminen, on kroaateille todennäköisin vaihtoehto.

1. Porto, 2. PSG, 3. Kiovan Dynamo, 4. Dinamo Zagreb

B-lohko (Arsenal, Schalke, Montpellier, Olympiakos)

Lähtökohtaisesti Arsenal ja Schalke ovat kaksi suosikkia ylitse muiden. Arsenal paikkasi heikosti alkanutta kauttaan murskaamalla Southamptonin 6-1. Peli ei ole missään nimessä valmista, mutta Arsenalin tason pitäisi silti riittää jatkopaikkaan. Schalke on aloittanut kautensa huomattavasti paremmin. Barcelonasta tullut Ibrahim Afellay on hyvä lisä laitapelaamiseen. Kenties suurin haaste liittyy pelintekijän rooliin. Pystyykö Lewis Holtby ruokkimaan Klaas-Jan Huntelaaria tarpeeksi? Hallitsevan Ranskan mestari Montpellierin alkukausi on ollut murheellinen. Pitkälti omilla kasvateillaan pelaava joukkue on raikas tuulahdus rahaa tuhlailevassa jalkapallomaailmassa. Kylmä totuus on kuitenkin se, että taso B-lohkossa taitaa olla liia kova. Tason puolesta samat sanat pätevät kreikkalaiseen Olympiakosiin. Toki yllätykset ovat mahdollisia, mutta Montpellierille ja Olympiakosille realistinen tavoite on sijoittua lohkossa kolmanneksi, mikä takaisi pääsyn Eurooppa-liigan jatkovaiheeseen.

1. Arsenal, 2. Schalke, 3. Olympiakos, 4. Montpellier

C-lohko (AC Milan, Zenit, Anderlecht, Malaga)

C-lohko on täynnä mielenkiintoa. AC Milan on suurten muutosten kourissa. Zlatan, Thiago Silva, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Mark van Bommel, Antonio Cassano, Clarence Seedorf ja Taye Taiwo työnnettiin laidan yli. Tilalle hankittiin muiden muassa Bojan Krkic, Nigel de Jong ja Giampaolo Pazzini. Peli ei ole toistaiseksi kulkenut, kolmen kierroksen jälkeen Milanilla on kasassa yksi voitto ja kaksi tappiota Serie A:ssa. Katseet kääntyvät Milanin taaperruksen keskellä Pietarin Zenitiin. Suurelta osin Venäjän maajoukkueen muodostava Zenit hankki siirtoikkunan viimeisillä hetkillä Hulkin ja Axel Witselin. Rahaa paloi, mutta joukkue vahvistui. Zenit on venäläiseksi joukkueeksi harvinaisen harmonisessa tilassa, joten lohkovoiton täytyy olla ainoa tavoite. Pahoissa talousvaikeuksissa rypevä Malaga ei lähde lohkovaiheeseen vailla mahdollisuuksia. Erinomainen alkukausi on tuottanut neljästä ottelusta peräti 10 pistettä. Santi Cazorlaa tulee ennen pitkää ikävä, mutta pieni yllätys muhii tälläkin kokoonpanolla ilmassa. Anderlechtin osana on jäädä c-lohkon jumboksi.

1. Zenit, 2. AC Milan, 3. Malaga, 4. Anderlecht

D-lohko (Real Madrid, Manchester City, Borussia Dortmund, Ajax)

Tämän kauden kuolemanlohkossa on neljä oman maansa mestaria. Real Madrid on jo saattanut menettää mahdollisuutensa Espanjan mestaruuteen rämpimällä kauden ensimmäisillä kierroksilla. City jäi viime kaudella alkulohkoon, mutta nyt joukkue on vuoden kokeneempi ja yhtenäisempi. City vahvistui kesän aikana Jack Rodwellilla, Javi Garcialla, Scott Sinclairilla ja Maiconilla. Dortmund on Cityn kanssa samassa tilanteessa. Viime kaudella joukkue ei selviytynyt lohkostaan jatkoon, mutta nyt laadukas saksalaisporukka on vuoden kokeneempi. Ajax on aina Ajax, mutta lähtökohtaisesti hollantilaisseura on d-lohkon heikoin. Siis: Realin käyrä on vahvasti alaspäin, kun taas City ja Dortmund parantavat jatkuvasti. Mutta riittääkö parempi vire Dortmundille? Ajax jäänee jumboksi, kävi miten kävi.

1. Manchester City, 2. Real Madrid, 3. Borussia Dortmund, 4. Ajax

E-lohko (Chelsea, Juventus, Shakhtar Donetsk, Nordsjälland)

Tässä lohkossa vain Nordsjälland on ennakkoon jäämässä varmuudella alkulohkoon. Mestarien liigan hallitsevan mestarin Chelsean on jatkettava huippuotteitaan vain päästäkseen jatkoon lohkostaan. Sama pätee Italian mestari Juventukseen. Musta hevonen on ukrainalainen Shakhtar Donetsk. Joukkueella on tältä kaudelta takana 10 ottelua ja yhtä monta voittoa. Tuttuun tyyliin ulkomaalaiset (brasilialaiset) vastaavat joukkueen hyökkäyspelistä ja paikalliset pojat puolustuksesta. Toistaiseksi homma on toiminut. Shakhtarin iskukyvystä huolimatta Chelsea ja Juventus ovat lohkon suosikit. Chelsea vahvisti isolla rahalla joukkuettaan kesällä. Parissa viime ottelussa peli on yskinyt, mutta toisaalta on näkynyt merkkejä viime kautta selvästi paremmasta hyökkäyspelistä. Jopa Fernando Torres on alkanut heräillä ruususen unestaan. Juventus on jatkanut viime kauden vahvaa menoaan. Kolmen liigaottelun jälkeen pisteitä on kasassa täydet yhdeksän. Puolustus on rautaa, eikä Andrea Pirlon johtamassa hyökkäyksessäkään vikaa ole. Juventuksen tasaisuus nostaa italialaiset lohkovoittajaksi.

1. Juventus, 2. Shakhtar Donetsk, 3. Chelsea, 4. Nordsjälland

F-lohko (Bayern München, Valencia, Lille, BATE Borisov)

Viime kauden finalisti Bayern München on suuri ennakkosuosikki lohkovoittajaksi. Kesällä hankitut Mario Mandzukic, Xherdan Shaqiri, Dante ja Javi Martinez vahvistavat kovaa ryhmää entisestään. Vielä kun alkukausi on sujunut lentäen, ei Bayernilla pitäisi olla ongelmia alkulohkossaan. Valencia antoi potkut valmentajavelho Unai Emerylle, minkä piti olla merkki seuran sekoamisesta. Lisäksi vasen pakki Jordi Alba siirtyi Barcelonaan. Alkukauden perusteella asiat ovat kuitenkin hyvällä mallilla. Tällä kaudella Valencia on voittanut vasta kerran, mutta mukaan mahtuvat ottelut Real Madridia ja Barcelonaa vastaan. Noissa otteluissa Valencia pystyi haastamaan tosissaan espanjalaiset suurseurat. Mestarien liigassa menestyshaaveet lepäävät erinomaiseksi maalintekijäksi kehittyneen Roberto Soldadon harteilla. Ranskalainen Lille kärsii Eden Hazardin lähdöstä. Peli on sekaisin, mistä kertovat tämän kauden tulokset. Viidestä ottelusta Lille on pystynyt voittamaan vain yhden. Joukkueella tulee olemaan täysi työ pitää Valko-Venäjän BATE takanaan alkulohkossa.

1. Bayern München, 2. Valencia, 3. Lille, 4. BATE Borisov

G-lohko (Barcelona, Benfica, Spartak Moskova, Celtic)

Lohko on ennakkoon ajateltuna Barcelonalle lastenleikkiä. Katalaanien peli näyttäisi kulkevan vanhaan malliin, vaikka Pep Guardiola ei ole enää penkin päässä. Benfica olisi ollut toinen suosikki jatkoon, kunnes joukkue päätti myydä keskikentän pohjalta sekä Javi Garcian että Axel Witselin. Benfica sai pelaajista hyvän korvauksen, mutta kääntöpuolena joukkueen taso puolustussuuntaan heikkeni huomattavasti. Toista jatkopaikkaa Benfican ohella kärkkyy Moskovan Spartak. Spartak voitti karsinnoissa turkkilaisen Fenerbahcen. Venäjän liigassa peli on vaihdellut äärilaidasta toiseen. Toisaalta taskussa on voitto Rubin Kazanista, toisaalta Zenit kylvetti Spartakia 5-0. Olosuhteet ovat kotiotteluissa venäläisten puolella, mitä lähemmäs talvea mennään. Lohkon neljänneksi jää auttamatta HJK:n karsinnoissa pudottanut Celtic. Skottijoukkue pelaa vanhanaikaista jalkapalloa, joka ei millään riitä tässä seurassa.

1. Barcelona, 2. Spartak Moskova, 3. Benfica, 4. Celtic

H-lohko (Manchester United, Sporting Braga, Galatasaray, CFR Cluj)

Manchester United lähtee ehdottomasti suosikkina omaan alkulohkoonsa. Täysin varmana Unitedin jatkopaikkaa, tai ainakaan lohkovoittoa ei voi pitää, sillä sekä Braga että Galatasaray pystyvät laadukkaaseen peliin. Turkkilaisryhmä on nykyään yhdistelmä hyviä turkkilaisia ja täsmällisesti hankittuja ulkomaalaisia pelaajia. Neljän sarjaottelun jälkeen Galatasaray on koonnut 10 pistettä. Braga puolestaan selviytyi lohkovaiheeseen voittamalla Udinesen karsinnoissa. Rubén Micael johtaa pelintekijän paikalta portugalilaisten peliä vahvalla otteella. Eikä kokonaan pidä laskea pois romanialaista Clujiakaan, joka pudotti karsintojen viimeisellä kierroksella sveitsiläisen Baselin.

1. Manchester United, 2. Galatasaray, 3. Sporting Braga, 4. CFR Cluj